Hopp til innhold

Se tallene som gleder Tromsø: Hjemmebane avgjør cupeventyret

Ni av de ti siste semifinalene i den norske cupen er blitt vunnet av hjemmelaget. Dermed kan det gå mot seier på Alfheim for Per-Mathias Høgmo.

Direkte fra Alfheim stadion. Komm: Arne Scheie og Tom Nordlie. Intervuer Erik Strand. Programleder: Carina Olset har med seg vår ekspert Lise Klaveness.

DIREKTE: Se Tromsø-Molde kl. 20.

Steinar Nilsen

Steinar Nilsen har både spilt på Tromsø og trent laget. Han mener oddsene er på TILs side.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Tidligere Tromsø-spiller og -trener, Steinar Nilsen, er ikke i tvil før kveldens semifinaleoppgjør på Alfheim stadion.

– Oddsen er på Tromsø sin side, sier han til NRK.no.

(Se tall i faktaboks)

Idet tromsøværingene tar imot serieleder Molde i Tromsø, skiller det ni poeng mellom de to lagene i eliteserien.

Molde kjemper om nytt seriegull etter en ny sterk sesong, mens TIL har falt ifra medaljekampen.

Hjemmelaget vinner nesten alltid

Statistikken er imidlertid på hjemmelagets side før cupoppgjøret.

NRK.no har sett nærmere på semifinaleoppgjørene de fem siste årene, og resultatene viser at hjemmelagene nesten alltid vinner.

Hele 9 av 10 kamper i perioden 2007–2011 har gått i favør av vertene.

Ett av de mest oppsiktsvekkende resultatene er nok fra 2010 da Follo tok imot Rosenborg, og vant 3-2 etter ekstraomganger.

Saken fortsetter under faktaboks

– Sterke på hjemmebane

Dette er oppløftende tall for hjemmelaget i kveldens semifinale, som i tillegg også er et av de virkelig hjemmesterke lagene i eliteserien.

Laget har faktisk ikke tapt på Alfheim siden Molde avgjorde serien der for ett år siden.

– Siden opprykket foran 1986-sesongen har Tromsø vært sterke på hjemmebane. De spilte med intensitet og glød, og dette er en kultur som er blitt ivaretatt siden.

– Ole Gunnar er vel den eneste som kan ødelegge den statistikken, påpeker Steinar Nilsen.

Høgmo

KLAR TIL Å KNUSE SOLSKJÆRS CUPFINALEDRØM: TIL-trener Per-Mathias Høgmo tar imot Molde på Alfheim kl. 20. NRK sender kampen direkte.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Gleder meg til kamp

Han tror semifinalen blir en stor utfordring – for begge lag.

– Tidligere var nok Tromsø et vanskelig lag å spille mot på grunn av de defensive kvalitetene, men nå mener jeg det er den offensive slagkraften som imponerer, sier han.

Tromsø-trener Per-Mathias Høgmo har kun greid å ta laget til kvartfinale tidligere, og innrømmer at han er sulten på finalespill på Ullevaal.

– Vi spilte en jevn kamp her i fjor, der vi hadde hver vår omgang. Så mulighetene er definitivt til stede for å vinne, sier Tromsø-trener Per-Mathias Høgmo til NRK
.

– Jeg gleder meg til å spille semifinale på hjemmebane, foran et fullsatt Alfheim stadion, sier Høgmo.


Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Nusa delaktig i overraskende seier

  Belgiske Brugge tok sesongens tredje seier i mesterligaen da spanske Atlético Madrid ble slått 2-0 i gruppe B.

  Antonio Nusa startet på benken for de belgiske mestrerne, men kom inn for målscorer Ferran Jutglas fire minutter før slutt. Det var snakk om at 17-åringen skulle være med fra start ettersom lagets danske spiss Andreas Skov Olsen har slitt med en matforgiftning de siste dagene, men slik ble det ikke.

  I stedet var det canadiske Tajon Buchanan som fikk sjansen på topp sammen med Ferran Jutgla og Kamal Sowah.

  Nordmannen ble den nest yngste målscoreren i mesterligaen da han scoret i 4-0-kampen mot Porto sist. Brugge har vunnet sine tre første kamper i mesterligaen og har seks poeng sluke på tabelltopp.

  Portugal Soccer Champions League
  Foto: Luis Vieira / AP
 • Keepermareritt i ellevill Marseille-vending

  Keeper Antonio Adáns hadde ti fryktelige minutter i mesterligakampen mellom Sporting Lisboa og Marseille, som endte til slutt med en 4-1-seier for det franske laget. Det var Sporting Lisboa som kom best i gang, etter bare 52 sekunder.

  Så skulle kampen endre seg betraktelig.

  Adán hadde skyld i de to målene som vendte resultatet i Marseilles favør, og deretter ble han utvist for viljehands utenfor feltet da han holdt på å slippe inn ett til. Reserven Franco Israel kom inn og slapp inn nok et tabbemål.

  France Soccer Champions League
  Foto: Daniel Cole / AP
 • Thorsby vant BBC-pris

  Morten Thorsby (26) ble tildelt prisen for «Young Athlete of the year», på BBCs Green Sports Awards tirsdag.

  – Thorsby er første mottaker for prisen som anerkjenner en ung utøver, som enten er profesjonell eller på vei til profesjonell idrett, og som har aktivt demonstrert støtte for miljø og klimaendringer, står det i teksten.

  Thorsby har balansert fotballkarrieren med arbeid for å få flere til å bry seg om klimaendringer. I 2020 opprettet han organisasjonen «We Play Green».

  Football, Nations League, Slovenia - Norway
  Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Bayern München herjet i storseier - Sané toppscorer

  Bayern München var fullstendig overlegne da de tok imot Viktoria Plzen til gruppespillskamp i mesterligaen tirsdag kveld. Vertene vant kampen 5-0.

  Det tyske stjernegalleriet trengte ikke mer enn sju minutter før Leroy Sané banket laget i ledelsen. Seks minutter senere satte Serge Gnabry inn sitt første mål i Champions League for sesongen.

  Sadio Mané ville også være med på leken, og han dro av «hele» Plzen-forsvaret før han banket inn det tredje i nettet bak Marian Tvrdon. Etter pausen sendte Mané en nydelig ball opp på Sané, som satte inn sin fjerde scoring i mesterligaen. Det gjør han til foreløpig toppscorer i turneringa.

  Innbytter Eric Maxim Choupo-Moting scoret kampens siste mål.

  Leroy Sané
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Hegerbergs skade framleis uklar

  Skaden som Ada Hegerberg pådrog seg under landskampen mot Belgia 2. september, pregar spissen framleis. No skriv klubben at Hegerberg vil vere utilgjengeleg for spel i fleire veker.

  – Ho har starta ein spesifikk og tilpassa opptreningsperiode, men vil framleis vere utilgjengeleg i fleire veker, skriv Olympique Lyonnais i pressemeldinga.

  Vidare skriv klubben at dei vil sikre at Ballon d'Or-vinnaren får den beste medisinske oppfølginga som er, slik at ho rekk tilbake til det hektiske kampprogrammet denne sesongen.

  Ada Hegerberg
  Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
Britain Soccer Premier League
Italy England Nations League Soccer