Tallene som gjør Norges oppgave nærmest umulig

ULLEVAAL (NRK): Norge og Kroatia slåss om den siste direkte-billetten til EM. Men forskjellen på siste hinder kunne knapt vært større.

Høgmo

ENORM FORSKJELL: Per-Mathias Høgmo (t.h.) vet at Norge etter all sannsynlighet må slå Italia på bortebane. Kroatia (t.v.) får en langt enklere oppgave mot Malta.

Foto: Darko Bandic/Terje Pedersen / AP/NTB Scanpix

Italia

«UMULIGE» Å SLÅ: Italia er godt vant med slike scener på hjemmebane i kvalik-kamper.

Foto: Mindaugas Kulbis / Ap

Hvis Kroatia slår Malta på bortebane, er Norge nødt til å vinne i Roma for å ta 2.-plassen i gruppa.

Det høres tøft nok ut i seg selv, men NRKs gjennomgang viser at det grenser til det umulige.

Ta bare en titt på disse tallene:

 • Italia har spilt 23 kvalik- og mesterskapskamper (både EM og VM) på Olympiastadion i Roma. Fasit: 16 seire, 7 uavgjorte og 0 tap.
 • På de 17 siste kampene – siden 1973 – har Italia sluppet inn ett mål i hovedstaden. Baklengsmålet kom mot Skottland i VM-kvaliken i 1993.
 • Kevin Gallacher er dermed eneste målscorer for et bortelag i Roma på 42 år.

Taper «aldri» på hjemmebane

Dessverre, sett med norske øyne, er ikke Roma-statistikken langt unna de generelle Italia-tallene.

Til sammen, uansett sted, har Italia bare tapt tre (!) av hundre kvalik-kamper (EM og VM) på hjemmebane. Det siste tapet kom for Danmark (3-2) i EM-kvaliken i Napoli i 1999.

Siden da har det blitt 38 strake kvalik-kamper på italiensk jord uten tap.

Kevin Gallacher

SCORET: Kevin Gallacher (t.v.) er en av få som har scoret mot Italia i Roma. Her i duell med Stig Inge Bjørnebye under 98-VM.

Foto: DERRICK CEYRAC / AFP

Totalt lyder italienernes hjemmestatistikk på 77 seire, 20 uavgjort og 3 tap. Norge må altså klare en bragd kun Danmark, Kroatia (1994) og Sverige (1983) har stått for tidligere.

– Må gå «all in»

NRKs gjennomgang viser også at Malta, som altså kan hjelpe Norge, har tapt 30 av 39 kvalik-kamper på hjemmebane.

Antall seire: 1.

Malteserne har med andre ord tapt 77 prosent av hjemmekampene når det virkelig gjelder.

– Vi må gå «all in» mot Italia, sier Stefan Johansen, som med god grunn ikke stoler på Malta-hjelp.

Ti år gammel kopi?

Selv om tallknusingen er dyster lesing for Norge, finnes det også lysglimt. Her er tre av dem:

 • Italia har faktisk tapt de to siste hjemmekampene på Olympiastadion: 1-0 mot Uruguay i 2011 og 2-1 mot Argentina i 2013. Men begge var altså privatkamper.

 • Malta har ikke de mest imponerende resultatene, men de har stoppet Kroatia tidligere. I VM-kvaliken i 2005 holdt de kroatene til 1-1. Klarer de det igjen, er Norge i EM.

 • Det mulige, psykologiske overtaket: Italia er allerede sikret EM-billett. Flere Norge-spillere tror det er en klar fordel.

Tror du Norge går direkte til EM? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Landskamper flyttes til Spania

  Det blir ingen landskamper i fotball på Ullevaal stadion i juni. Herrelandslagets kamper mot Luxembourg og Hellas skal spilles i spanske Málaga.

  Norges Fotballforbund bekrefter flyttingen i en pressemelding. Det er norske karanteneregler for innreise som gjør det vanskelig å gjennomføre kampene i Norge.

  Også i mars spilte Ståle Solbakkens lag «hjemmekamp» i Málaga. Den gang ble det 0–3-tap for Tyrkia i VM-kvalifiseringen.

  – Vi håpet i det lengste at vi kunne spille på Ullevaal, men tar de norske myndighetenes avgjørelse til etterretning. Som på forrige samling gjør vi det beste ut av situasjonen og reiser til Marbella, sier landslagssjef Solbakken.

  Haaland
  Foto: Jorge Guerrero / AFP
 • Hansen: – Må jobbe ræva av oss

  Caroline Graham Hansen er klar for sin tredje Champions League-finale og sin første med Barcelona søndag. Hun vet hva som skal til for at det skal bli gull.

  – Vi må jobbe ræva av oss. Finaler lever sine egne liv, så vi må virkelig være påskrudd. Vinner vi alle de små kampene i kampen, vinner vi kampen. Vi må vinne våre kamper én mot én og to mot to, sier Graham Hansen til NTB.

  Søndag står Chelsea på motsatt banehalvdel for Graham Hansen og Barcelona. Det blir hennes tredje mesterligafinale. De to første tapte hun som Wolfsburg-spiller for Lyon i 2016 og 2018. (NTB)

  FLaQZallaKQ
  Foto: LLUIS GENE / AFP
 • United-stjerne utsatt for rasisme

  Manchester Uniteds Fred ble utsatt for rasisme i sosiale medier etter 2-4-tapet for Liverpool. Det er ikke første gang Fred blir hetset denne sesongen.

  Brasilianeren ble også utsatt for rasisme etter FA Cup-exiten mot Leicester i mars.

  – Vi er større og bedre enn det, sa Fred den gang ifølge SkySports.

  Fred ble byttet ut etter 63 minutter i torsdagens tap og fikk rasistiske meldinger på sin Instagram-konto etter kampen.

  Flere av hans lagkamerater har også blitt utsatt for rasisme denne sesongen. Både Anthony Martial, Axel Tuanzebe og Marcus Rashford har alle vært ute og sagt ifra om hets. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Michael Regan / AP
 • Mjelde håper på retur i september

  Maren Mjelde gjennomgikk en kneoperasjon i midten av mars. Hun håper å kunne spille kamper igjen for Chelsea i september.

  Landslagskapteinen håper fortsatt å være tilbake på fotballtrening i sommer.

  – Sommeren er jo lang. Jeg har hatt en ganske stor skade. Jeg har fått beskjed om at jeg har cirka fire måneder igjen før jeg kan spille. Det kan fort bli i september, men det er vanskelig å si akkurat når, sier Mjelde til NTB.

  I mars måtte hun opereres etter smellen hun pådro seg i ligacupfinalen mot Bristol City. (NTB)

  Women's Super League - West Ham United v Chelsea
  Foto: John Sibley / Reuters
 • Tung tid for Evjen

  Innhoppet på 19 minutter mot Groningen torsdag var fotballproffen Håkon Evjens første minutter på nesten tre måneder. Han kaller sesongen frustrerende.

  – Det er ikke noe å legge skjul på. Det er veldig kjedelig å ikke få spille. Men jeg får ikke gjort noe med det, og må bare jobbe hardt og ta sjansen når den byr seg, sier AZ Alkmaar-spilleren til NTB.

  Unggutten herjet for Bodø Glimt i 2019-sesongen med 13 mål på 29 kamper. En retur til de gulkledde er ikke noe som er planen med det første.

  bXUlp1PEypo
  Foto: EXPA/ Florian Schroetter / NTB
Europa League - Semi Final Second Leg - AS Roma v Manchester United