Premier League 2013/14 i tall

Målrekorder i begge ender, ikke en eneste 0-0-kamp, og blottet for trofeer. Liverpool er den store gjengangeren blant tallene du ikke visste du trengte.

Steven Gerrard

Luiz Suarez har slått en rekke rekorder denne sesongen. Her sammen med Steven Gerrard.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Luis Suárez har sammen med Daniel Sturridge terrorisert motstandernes forsvar, og tegnet seg på listen med imponerende statistikk.

8 Daniel Sturridge ble første Liverpool-spiller til å score i åtte strake Premier League-kamper.

10 Luis Suarez ble historisk da han scoret 10 ganger i løpet av desember. Aldri før har en spiller scoret tosifret antall ganger i løpet av én måned i Premier League.

31 Antall mål Luis Suarez landet på i Premier League, hvilket gjør ham til Premier League-historiens andre spiller til å gjøre dette – uten å score på straffe. Andy Cole er den andre som har lyktes med dette, da han scoret 34 mål i 1993/94-sesongen.

10 Steven Gerrard scoret ti ganger fra straffemerket denne sesongen.

12 Liverpool ble tildelt 12 straffer – fem flere enn noe annet lag i årets serie.

27 Antall stolpetreff Liverpool noterte seg for i år.

Best i begge ender

Med så mange imponerende tall gjennom årets 38 kamper er det kanskje ikke rart at også barrieren på 100 mål ble brutt. Det morsomme er at Merseysideklubben også brøt barrierer når det kommer til baklengsmål av den pinlige sorten.

Britain Soccer Premier League Martin Skrtel

Martin Skrtel innser han har lurt sin egen keeper - igjen.

Foto: Peter Byrne / Ap

4 Martin Skrtel satte ny Premier League-rekord med sine fire selvmål denne sesongen.

6 Både Sunderland og Liverpool scoret selvmål seks ganger denne sesongen.

Liverpool er ikke alene om å prege statistikkene i positiv forstand. Det giftige laget leder måltoppen sammen med de ferske seriemesterne fra Manchester City. De lyseblå scoret én gang mer enn Liverpool denne sesongen, og endte på 102 scoringer.

Sammen sørget de to lagene for at det for første gang i Premier Leagues historie ble scoret over 100 mål av to lag på én sesong. Bare Chelsea har klart det samme tidligere, da de nettet 103 ganger i 2009/10-sesongen.

Jevnere i toppen

TOPSHOTS-FBL-ENG-PR-MAN CITY-WEST HAM
Foto: ANDREW YATES / Afp

Manchester City stakk til slutt av med årets trofé, men på toppen av tabellen så man dem bare én gang. Derimot var det mange andre som sendte ledelsen mellom seg, og hele 25 ganger ble laget på topp byttet ut – 19 flere enn i fjor! Her er noen av tallene som på én eller annen måte bidro til dét:

1 Dette er første gangen regjerende seriemester endte utenfor topp seks siden Blackburn Rovers i 1996. Laget vant serien i 1994/95, og endte som nummer sju – akkurat som Manchester United i årets sesong.

0 Intet lag har tatt igjen serielederen på siste kampdag siden Arsenal gjorde det i 1988/89-sesongen.

7 Premier League ble avgjort i siste serierunde, hvilket er sjuende gangen skjer på 22 sesonger.

13 Manchester City scoret 13 mål på hjørnespark. Det er flere enn noe annet lag i ligaen.

78 Antall kamper det tok før José Mourinho tapte sin første hjemmekamp som Chelsea-manager.

2 Liverpool og Fulham var de to eneste lagene som ikke én gang spilte kamper som endte 0–0 denne sesongen.

89 Liverpool gjorde færrest endringer på laget innad i kampene, og gjorde bare 89 bytter totalt. Ingen lag gjorde færre, mens Chelsea gjorde flest med 113.

999 Manchester United hadde 999 crosspasninger denne sesongen – flere enn noe annet lag.

Yngst – eldst – raskest

Asmir Begovic

Stoke Citys Asmir Begovic scoret i årets Premier League – et mål som kom etter bare 13 sekunder.

Foto: OLLY GREENWOOD / Afp

Av de enkle tingene å finne i tallene er yngste og eldste målscorer, men det er også andre ting tallene fra årets Premier League avslører; deriblant at årets raskeste mål ble scoret av en keeper, og at kun én engelskmann lyktes score et hat trick.

13 Antall sekunder Stokes sisteskanse Asmir Begovic brukte på å score sin utrolige nettkjenning mot Southampton. Jay Rodriguez fra nettopp Southampton var senere i sesongen like rask, og det samme var Jesus Navas for Manchester City.

1 Adam Johnson er eneste engelskmann som scoret hat trick i årets Premier League. Det skjedde da Sunderland vant 4–1 borte mot Fulham.

18 Årets yngste målscorer i Premier League denne sesongen er Arsenals Serge Gnabry, som var nettopp 18 år (og 76 dager) da han scoret i borteseieren mot Swansea i september.

35 Frank Lampard er Premier Leagues eldste spiller som noterte seg for scoring i år. Lampard var 35 år og 289 dager da han scoret for Chelsea mot Stoke i April.


Flere tall fra årets Premier League:

49 Cardiff endte som dårligste lag i Premier League, men snillest var de. 49 er tallet på antall gule kort i år, hvilket gjør dem til eneste lag under 50 gule.

7 Manchester United tapte sju hjemmekamper i år – det høyeste tallet siden 1973-74-sesongen.

25 Antall færre poeng Manchester United høstet i år, kontra fjorårssesongen. Laget stoppet på 64 poeng.

1 Marouane Fellaini ble beskrevet som et bomkjøp, og tallene sier sitt; én målgivende pasning, og null scoringer ble beholdningen. For Everton året før noterte han seg for elleve mål, og fem målgivende pasninger.

10 For første gang i Premier Leagues historie måtte hele 10 managere forlate sine stillinger i løpet av én og samme sesong.

59 Misnøyen til tross; 59 er tallet på vinnerprosenten Tim Sherwood hadde i sin periode som manager for Tottenham Hotspur – høyere enn noen annen trener for klubben i Premier Leagues historie.

1 Dette er første gangen siden laget som ligger i bunnen til jul ikke rykker ned, òg laget som leder til jul ikke vinner serien, siden 1990/91. Da berget Sheffield United plassen, mens Liverpool tok igjen Arsenal i toppstriden.

7 Sunderland har sanket flest røde kort med sine sju røde denne sesongen.

7 Hele sju lag hadde flere lange innkast enn Stoke. Tottenham troner på toppen med hele 346 lange kast.

85 Så mange mål slapp Fulham, og er nest høyeste antall siden Premier League ble 20 lag. Derby troner fortsatt øverst med sine 89 baklengs i 2007/08.

121 Cheick Tiote slo 121 pasninger for Newcastle i deres møte med Crystal Palace. Det er flere enn noen annen spiller i en enkeltkamp i årets Premier League.

David Moyes

David Moyes har fått mye av skylden for Manchester Uniteds miserable sesong.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp