Hopp til innhold

Premier League 2013/14 i tall

Målrekorder i begge ender, ikke en eneste 0-0-kamp, og blottet for trofeer. Liverpool er den store gjengangeren blant tallene du ikke visste du trengte.

Steven Gerrard

Luiz Suarez har slått en rekke rekorder denne sesongen. Her sammen med Steven Gerrard.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Luis Suárez har sammen med Daniel Sturridge terrorisert motstandernes forsvar, og tegnet seg på listen med imponerende statistikk.

8 Daniel Sturridge ble første Liverpool-spiller til å score i åtte strake Premier League-kamper.

10 Luis Suarez ble historisk da han scoret 10 ganger i løpet av desember. Aldri før har en spiller scoret tosifret antall ganger i løpet av én måned i Premier League.

31 Antall mål Luis Suarez landet på i Premier League, hvilket gjør ham til Premier League-historiens andre spiller til å gjøre dette – uten å score på straffe. Andy Cole er den andre som har lyktes med dette, da han scoret 34 mål i 1993/94-sesongen.

10 Steven Gerrard scoret ti ganger fra straffemerket denne sesongen.

12 Liverpool ble tildelt 12 straffer – fem flere enn noe annet lag i årets serie.

27 Antall stolpetreff Liverpool noterte seg for i år.

Best i begge ender

Med så mange imponerende tall gjennom årets 38 kamper er det kanskje ikke rart at også barrieren på 100 mål ble brutt. Det morsomme er at Merseysideklubben også brøt barrierer når det kommer til baklengsmål av den pinlige sorten.

Britain Soccer Premier League Martin Skrtel

Martin Skrtel innser han har lurt sin egen keeper - igjen.

Foto: Peter Byrne / Ap

4 Martin Skrtel satte ny Premier League-rekord med sine fire selvmål denne sesongen.

6 Både Sunderland og Liverpool scoret selvmål seks ganger denne sesongen.

Liverpool er ikke alene om å prege statistikkene i positiv forstand. Det giftige laget leder måltoppen sammen med de ferske seriemesterne fra Manchester City. De lyseblå scoret én gang mer enn Liverpool denne sesongen, og endte på 102 scoringer.

Sammen sørget de to lagene for at det for første gang i Premier Leagues historie ble scoret over 100 mål av to lag på én sesong. Bare Chelsea har klart det samme tidligere, da de nettet 103 ganger i 2009/10-sesongen.

Jevnere i toppen

TOPSHOTS-FBL-ENG-PR-MAN CITY-WEST HAM
Foto: ANDREW YATES / Afp

Manchester City stakk til slutt av med årets trofé, men på toppen av tabellen så man dem bare én gang. Derimot var det mange andre som sendte ledelsen mellom seg, og hele 25 ganger ble laget på topp byttet ut – 19 flere enn i fjor! Her er noen av tallene som på én eller annen måte bidro til dét:

1 Dette er første gangen regjerende seriemester endte utenfor topp seks siden Blackburn Rovers i 1996. Laget vant serien i 1994/95, og endte som nummer sju – akkurat som Manchester United i årets sesong.

0 Intet lag har tatt igjen serielederen på siste kampdag siden Arsenal gjorde det i 1988/89-sesongen.

7 Premier League ble avgjort i siste serierunde, hvilket er sjuende gangen skjer på 22 sesonger.

13 Manchester City scoret 13 mål på hjørnespark. Det er flere enn noe annet lag i ligaen.

78 Antall kamper det tok før José Mourinho tapte sin første hjemmekamp som Chelsea-manager.

2 Liverpool og Fulham var de to eneste lagene som ikke én gang spilte kamper som endte 0–0 denne sesongen.

89 Liverpool gjorde færrest endringer på laget innad i kampene, og gjorde bare 89 bytter totalt. Ingen lag gjorde færre, mens Chelsea gjorde flest med 113.

999 Manchester United hadde 999 crosspasninger denne sesongen – flere enn noe annet lag.

Yngst – eldst – raskest

Asmir Begovic

Stoke Citys Asmir Begovic scoret i årets Premier League – et mål som kom etter bare 13 sekunder.

Foto: OLLY GREENWOOD / Afp

Av de enkle tingene å finne i tallene er yngste og eldste målscorer, men det er også andre ting tallene fra årets Premier League avslører; deriblant at årets raskeste mål ble scoret av en keeper, og at kun én engelskmann lyktes score et hat trick.

13 Antall sekunder Stokes sisteskanse Asmir Begovic brukte på å score sin utrolige nettkjenning mot Southampton. Jay Rodriguez fra nettopp Southampton var senere i sesongen like rask, og det samme var Jesus Navas for Manchester City.

1 Adam Johnson er eneste engelskmann som scoret hat trick i årets Premier League. Det skjedde da Sunderland vant 4–1 borte mot Fulham.

18 Årets yngste målscorer i Premier League denne sesongen er Arsenals Serge Gnabry, som var nettopp 18 år (og 76 dager) da han scoret i borteseieren mot Swansea i september.

35 Frank Lampard er Premier Leagues eldste spiller som noterte seg for scoring i år. Lampard var 35 år og 289 dager da han scoret for Chelsea mot Stoke i April.


Flere tall fra årets Premier League:

49 Cardiff endte som dårligste lag i Premier League, men snillest var de. 49 er tallet på antall gule kort i år, hvilket gjør dem til eneste lag under 50 gule.

7 Manchester United tapte sju hjemmekamper i år – det høyeste tallet siden 1973-74-sesongen.

25 Antall færre poeng Manchester United høstet i år, kontra fjorårssesongen. Laget stoppet på 64 poeng.

1 Marouane Fellaini ble beskrevet som et bomkjøp, og tallene sier sitt; én målgivende pasning, og null scoringer ble beholdningen. For Everton året før noterte han seg for elleve mål, og fem målgivende pasninger.

10 For første gang i Premier Leagues historie måtte hele 10 managere forlate sine stillinger i løpet av én og samme sesong.

59 Misnøyen til tross; 59 er tallet på vinnerprosenten Tim Sherwood hadde i sin periode som manager for Tottenham Hotspur – høyere enn noen annen trener for klubben i Premier Leagues historie.

1 Dette er første gangen siden laget som ligger i bunnen til jul ikke rykker ned, òg laget som leder til jul ikke vinner serien, siden 1990/91. Da berget Sheffield United plassen, mens Liverpool tok igjen Arsenal i toppstriden.

7 Sunderland har sanket flest røde kort med sine sju røde denne sesongen.

7 Hele sju lag hadde flere lange innkast enn Stoke. Tottenham troner på toppen med hele 346 lange kast.

85 Så mange mål slapp Fulham, og er nest høyeste antall siden Premier League ble 20 lag. Derby troner fortsatt øverst med sine 89 baklengs i 2007/08.

121 Cheick Tiote slo 121 pasninger for Newcastle i deres møte med Crystal Palace. Det er flere enn noen annen spiller i en enkeltkamp i årets Premier League.

David Moyes

David Moyes har fått mye av skylden for Manchester Uniteds miserable sesong.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Fotball

  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland