NRK Meny
Normal

Syv tiltalt i kampfiksingsaken

Syv personer er tiltalt for grov korrupsjon, samt grovt bedrageri mot Norsk Tipping. Fem av dem er tidligere eller nåværende fotballspillere.

Oslo 20120611.Aktor Asbjørg Lykkjen i Borgarting lagmannsrett der anken i skattesaken mot kunstmaler Odd Nerdrum starter mandag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Statsadvokat Asbjørg Lykkjen.

– Vi har gått gjennom alle dokumenter og påtalemyndigheten har bestemt å ta ut tiltale for grov korrupsjon og grovt bedrageri mot Norsk Tipping mot syv personer, sier konstituert statsadvokat Asbjørg Lykkjen.

Det var Bergens Tidende som først meldte at Oslo statsadvokatembeter har tatt ut tiltaler i den såkalte kampfiksingssaken.

– Fem av personene er tidligere tilknyttet to norske fotballklubber, Follo og Asker. De to øvrige er personer som har utført spill på Norsk Tipping, sier Lykkjen.

NRK har vært i kontakt med advokatene til flere av de tiltalte. Én av spillerne fra Follo og én fra Asker avviser tiltalen. To av de andre advokatene vil foreløpig ikke kommentere tiltalebeslutningen.

Skal ha mottatt 200.000 kr

I tiltalebeslutningen skriver statsadvokatene at tre spillere fra Asker og to spillere fra Follo inngikk en avtale med ukjente personer om at de mot betaling skulle tape følgende kamper: Østsiden fotballklubb mot Follo fotballklubb og Frigg fotballklubb mot Asker fotballklubb.

«Avtalen om å tape kampene hadde til formål å gi gamblermiljøet i Norge og utlandet mulighet til å begå bedragerier mot spillselskaper ved å spille på de manipulerte kampene», heter det i tiltalebeslutningen.

De aktuelle fotballkampene endte også med tap da de ble spilt 24. juni i 2012. Follo tapte kampen mot Østsiden fotballklubb 4-3, etter først å ha ledet 3-0.

Asker fotballklubb tapte kampen mot Frigg fotballklubb 7-1.

«I perioden etter den 24. juni 2012, mottok de til sammen inntil kr. 200.000,- i utilbørlig fordel som betaling for den inngåtte avtalen om å tape kampene. Den utilbørlige fordelen stammet blant annet fra utbytte av spill på de manipulerte kampene på Norsk Tipping», står det i tiltalebeslutningen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kampfiksingen skal ha skjedd 24. juni 2012 i kampen mellom Østsiden og Follo.

FIKSET?: Det var den 24. juni i år at kampen mellom Østsiden og Follo hvor kampfiksingen skal ha funnet sted. Her scorer Østsiden kampens siste mål og sørger for 4-3-seier mot Follo. Personene på bildet er ikke nødvendigvis involvert i saken.

Foto: Knut Stenseth / ØB

Kan få mange år i fengsel

Politiet har etterforsket saken i over to år. På det meste var tolv personer siktet.

– Vi har varslet de som er involvert, og saken er sendt til berammelse i retten. Så nå venter vi på en dato, men i og med at det er syv tiltalte vil saken neppe komme opp før en stund ut i 2015, sier Lykkjen.

Strafferammen på grov korrpusjon er ti år, mens det er seks år for grovt bedrageri.

Spor i Sverige

Kampfiksingssaken startet i juli i 2012. Førstedivisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt på grunn av mistanke om kampfiksing.

Dette førte etterhvert til at kampene Østsiden - Follo og Frigg - Asker ble etterforsket av samme årsak.

Politet har hatt behov for lang tid på etterforskingen, som blant annet har ledet dem til Sverige.

Fotballnyheter