Normal

Svenskene raser etter EM-fiaskoen

«Sørgelig», «fiaskobygg», «noen må gå» og «sjokkert». Sverige er i harnisk etter at UEFA ikke valgte Stockholm som EM-arrangør i 2020.

Zlatan skuffet med faksimiler

Svenskene er skuffet over å bli vraket som EM-arrangør. Her illustrert ved en skuffet svensk kaptein Zlatan Ibrahimovic. Faksimile fra expressen.se, sportbladet.se og svt.se.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Sepp Blatter med Baku-lappen

UEFA-president Michel Platini presenterte alle vertsbyene for EM i 2020 fredag. Her med bekreftelsen på at Baku skal få en kamp.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

– Vi er fryktelig skuffet. Vi skjønner ikke hvor dette kommer fra, det har vært så mange positive signaler hele veien. Vi er fryktelig skuffet.

Slik beskriver den svenske fotballpresidenten Karl-Erik Nilsson til Expressen.

UEFA kunngjorde fredag hvilke tretten land som skal arrangere EM i fotball i 2020. Sverige var en av 19 land som hadde søkt om å være en del av mesterskapet.

Men den svenske delegasjonen måtte skuffet se Baku, București, Brussel, St. Petersburg og Dublin bli presentert som arrangører uten at Stockholm kom med i det gode selskap.

Det har fått svenske aviser til å rase.

– Friends Arena er et havari

Svenskenes nybygde arena i Solna like utenfor hovedstaden Stockholm sto klar i 2009. Den har plass til 50.000 tilskuere og får nå ikke oppleve mesterskapsfotball med det første.

– Det er utrolig sørgelig, skriver TV4s fotballekspert Olof Lundh til Expressen, og legger til:

– Friends Arena er et havari.

Sveriges fotballforbund søkte om å få arrangere fire kamper på praktprosjektet Friends Arena i Stockholm. Tre gruppespillkamper og en åttedelsfinale.

– Det politiske spillet felte oss.

Göran Havik, prosjektleder

– Den kostet tre milliarder – så ble den stolte nasjonalarenaen en spøk, skriver Aftonbladet og ramser opp ti grunner til at stadionprosjektet er en flopp.

Også Aftonbladets Patrick Sjögren trekker frem «praktfiaskoen» i Stockholm. Han samt flere andre svenske fotballeksperter tror den svenske nasjonalstadion og dens dårlige rykte er grunnen til vrakingen.

– Europas mest utskjelte arena (?) fikk ikke EM – men land i krig får arrangere, skriver han i sin kommentar, og forklarer:

– Sterkt kritiserte Aserbajdsjan og Russland – som i skrivende stund er i en regelrett krig – får begge EM-kamper, skriver Sjøgren og kaller UEFAs valg av arrangører en skandale.

Utkonkurrert av København og St. Petersburg

Det svenske fotballforbundet tror derimot ikke at det var Friends Arena sin skyld.

– Jeg tror virkelig ikke at det hadde noen betydning. UEFA har ikke oversikt på det detaljnivået, sier fotballpresident Karl-Erik Nilsson til SVT som svar på kritikken.

Friends Arena har blitt kritisert for dårlig gress, ikke tåler regn, har farlige tribuner og fremsto lenge uferdig. Det var ikke grunnen til EM-avslaget ifølge Nilsson.

– Jeg tror det er et geografisk aspekt. København og St. Petersburg ble arrangører og da ville man kanskje ikke ha Stockholm i tillegg.

Den svenske prosjektlederen for EM 2020 til Sverige, Göran Havik, er klokkeklar på at det var andre ting som felte den svenske søknaden.

– Det politiske spillet felte oss, sier Havik til fotbollskanalen.se og legger til:

– Vi sto utenfor de lukkede rommene, avslutter Havik.

Fotballnyheter