Hopp til innhold

Derfor sutrer Mourinho

KOMMENTAR: José Mourinho leder et lag som vinner, vinner, vinner og vinner. Hvorfor er han da så sur om dagen?

Jose Mourinho

José Mourinhos Chelsea vinner, men likevel syter manageren. Det har en hensikt, skriver Thore Haugstad i denne kommentaren.

Foto: GLYN KIRK / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

Vi er i november, og Chelsea ligger seks poeng foran nærmeste tittelrival i Premier League.

De har vunnet ni av 11 ligakamper og fikset to poengdelinger i Manchester. De er i kvartfinalen i ligacupen og topper sin gruppe i mesterligaen. Denne sesongen har de spilt 16 kamper: ikke én har de tapt.

Jose Mourinho

Mourinho ser på seg selv som en farsfigur, mener Thore Haugstad.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Sommerens største signeringer har slått til. Diego Costa har funnet nettet ti ganger på 11 kamper og Cesc Fàbregas har 11 målgivende på 14 kamper. Samtidig er Eden Hazards utvikling positiv, Nemanja Matić leverer og John Terry holder ennå koken.

Rivalene? De sliter. Manchester City og Liverpool er inne i mørke perioder, Arsenal virker for ustabile, Manchester United har nok med å nå topp-fire. Resultatmessig har Chelseas sesongåpning vært en dans på roser. Likevel klager José Mourinho som om han skulle ha snublet inn i et tornekratt.

Er han bare slik? Eller har humøret en hensikt?

Kritiserer sine egne

Likevel klager José Mourinho som om han skulle ha snublet inn i et tornekratt

Lite av det Mourinho sier, er tilfeldig. Sutringen har et formål. Og akkurat nå handler det først og fremst om å motsette Chelseas største trussel i tittelkampen: selvgodhet.

Strømmen av eksterne meldinger stopper selvsagt ikke.

Portugiseren har nylig kritisert det spanske landslaget (for å bruke en halvskadet Diego Costa), dommerne (for diverse avgjørelser) og Premier League-ledelsen (for det tette kampprogrammet).

Dette er Mourinho på autopilot: skap et inntrykk av at forholdene rigges mot Chelsea, ta fokuset vekk fra spillegruppen når det trengs.

Men meldinger rettes også innover: mot klubben, fansen og spillerne.

For selv om Chelsea vinner, vil Mourinho hindre at stemningen blir for selvtilfreds og komfortabel. For mye harmoni er skadelig. Spesielt om prestasjonene viser tegn til å dale.

Vi har sett det nylig. Etter ligacup-kampen mot League Two-laget Shrewsbury, kritiserte han først laget, så prestasjonene til midtbanespillerne Mohamed Salah og André Schürrle. De fikk ingen beskyttelse. Forrige helg, etter seieren mot Queens Park Rangers, slaktet han hjemmefansen for manglende atmosfære.

Jose Mourinho

José Mourinho - en streng leder.

Foto: Rui Vieira / Ap


Alle på stadion sov, hevdet Mourinho. Slikt tolereres ikke.

Press og konfrontasjon

Det er selvsagt normalt at trenere adresserer svakheter blant spillerne. Men de fleste tar oppvaskmøtene internt. Forskjellen med Mourinho er at han av og til lar oss vite hva som skjer.

Dette er en del av hva Mourinho kaller ledelse gjennom press, eller konfrontasjon. Spillerne vet at svake prestasjoner kan medføre offentlig kritikk.

Et eksempel kom etter Chelseas hjemmetap mot Atlético Madrid i mesterligaen forrige song, hvor Hazard lot sidebacken Juanfran løpe fri og skape et mål.

Mourinho fortalte oss at belgieren «ikke er den typen spiller som er klar til å ofre seg 100 prosent for laget». Var han ellers fornøyd med Hazards defensive innsats? «Nei, jeg er ikke fornøyd».

Ideelt sett vil dette føre til skjerping og forbedring. Spilleren presses til å reagere.

Men det kan også gå galt. Metoden fungerte for eksempel ikke i Real Madrid, hvor enkelte profiler protesterte mot slike uttalelser. Han slet med å kontrollere spillergruppen og interne splittelser oppstod. Mot slutten lignet situasjonen et politisk drama.

Ifølge Mourinho må stallen ha en viss innstilling for å kunne håndtere denne lederstilen. Dette var visstnok ikke tilfellet med Chelsea forrige sesong.

Men det er det nå.

«Mentalt ustabil»

Hva består så denne innstillingen av? Modenhet, personlighet og mental stabilitet.

Dette er begrep Mourinho ofte nevner. De prioriteres høyt. Forrige sesong var han misfornøyd med stallens mentale profil, fordi han mente spillerne reagerte på feil måte når kampbildet ble negativt, som for eksempel når motstanderen tok ledelsen.

For mye harmoni er skadelig

I et intervju forrige måned beskrev han den stallen som «mentalt og taktisk ustabil».

Det som manglet var mental styrke. Mourinho mener dette er nødvendig for å opprettholde en stabil seiersrekke samt håndtere presset som konstrueres gjennom hans egen intensive lederstil.

«Da vi vant flere kamper på rad, hadde jeg en følelse av at det snart ville ta slutt» sa Mourinho om forrige sesong.

«På en måte er det en vane. På en annen måte blir du sliten, fordi det er mye ansvar hver dag. I laget mitt i fjor var det flere som ikke var klare for dette».

«Laget var ustabilt» la han til. «Det folk ikke helt innser nå er at lagets modenhet og personlighet har forandret seg mye».

Streng pappa

Dette skyldes selvsagt hardt arbeid. Mourinho ser seg selv som en farsfigur og spillergruppen som en familie. Mellom dem kan ros og kritikk flyte fritt, slik at læringsprosessen optimeres.

Arjen Robben, som spilte i Chelsea mellom 2004 og 2007, belyste nylig dette. «Det fremste jeg lærte under Mourinho handlet om mentalitet», sa nederlenderen.

«Han lærte oss å være sterke, både kollektivt og individuelt».

Lagets mentalitet ble testet allerede i åpningsrunden av ligaen denne sesongen. De slapp inn et tidlig mål borte mot Burnley en mandagskveld. Hjemmefansen var i ekstase og det hadde utviklet seg til en kamp som Chelsea, forrige sesong, fort kunne tapt.

I stedet svarte de med fokusert angrepsfotball, og snudde resultatet til 3-1 innen 20 minutter.

Jose Mourinho

Mourinho ser sjelden blid ut på bildene som kommer fra nyhetsbyråene.

Foto: RAFAEL MARCHANTE / Reuters

Mourinho har allerede utfordret enkeltspillere denne sesongen og fått respons. Etter 3-0-seieren hjemme mot Aston Villa vektla han Hazards skuffende opptreden. I neste runde produserte vingen et glitrende sololøp som skapte åpningsmålet i 2-0-seieren mot Arsenal.

Det er fortsatt et stykke opp til den mentale styrken Chelsea hadde i 2004/05-sesongen, da de tapte én ligakamp, slapp inn 15 ligamål og vant serien med 12 poeng.

Men når Mourinho snakker om lagets nye personlighet, er det tydelig hva han refererer til.

Har duppet av

Siden spillerne nå kan settes under press, betyr det at Chelsea-sjefen kan utfordre dem oftere.

Gjennom sine uvanlige egenskaper som motivator og kommunikator kan han skape konfrontasjoner og holde troppen – og klubben – på tærne.

Ingen får slappe av. Denne evnen til å opprettholde intensitet over en lengre periode er en faktor bak hvorfor Mourinho har vunnet så mange ligatitler.

For nå lagene hans får et forsprang, ser du dem sjeldent igjen.

Nettopp denne faktoren vil testes de neste ukene. Chelseas nylige prestasjoner har vært svake – brukbare resultater til tross – og lørdag venter Liverpool på Anfield. Tap kan medføre at luken ned til City kuttes til tre poeng.

Spillerne må heve seg, og Mourinho vet det. Han må kreve mer. Han må være misfornøyd.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten