Normal

Slapp av, Kjell – du er i godt selskap

Kjell Jonevret er langt fra den eneste eliteserietreneren som har gått rett fra suksess til mageplask. Man må ikke lenger enn til hans erstatter i Molde for å finne folk som har opplevd det samme.

Jonevret Rekdal Rösler Mjelde Nordlie Tørum Myhre

Kjell Jonevret (midten) fikk sparken året etter en svært god sesong i Molde. Han deler på mange måter skjebne med Kjetil Rekdal, Uwe Rösler, Mons Ivar Mjelde, Tom Nordlie, Knut Tørum og Petter Myhre.

Foto: Scanpix

- Jeg har hatt fem morsomme, men også tøffe år. Nå ville jeg tilbake til fotballen. Jeg har ladet batteriene, sier Uwe Rösler når han blir spurt om hvordan det er å være tilbake etter tidligere opp- og nedturer

Tirsdag formiddag ble tyskeren presentert som ny Molde-trener etter Kjell Jonevret som fikk sparken mandag. Rösler må snu den dårlige trenden i klubben, og det soleklare målet er å unngå nedrykk.

Gjør han det, blir Rösler trolig helt i rosenes by bare et år etter at han ble avskjediget i Viking.

I Stavanger oppnådde Rösler middelmådige resultater to sesonger på rad etter at han tok seriebronse og fikk prisen ”årets Viking” i debutsesongen 2007.

Hvorfor er det vanskelig å følge opp suksessen? Diskutér nederst i saken eller på våre Facebook-sider.

Før han var i Viking, trente han Lillestrøm til fjerdeplass i 2006 og finaleplass i cupen, men var likevel ikke ønsket i klubben.

- Jeg har vært klar på at jeg vil tilbake i fotballen, og nå ser jeg virkelig frem til å jobbe med spillerne igjen, sier han i dag.

Video: Kjell Jonevret fikk sparken i Molde mandag

Video Kjell Jonevret fikk sparken

Mange eksempler

Tom Nordlie

Tom Nordlie opplevde mange oppturer i Start før han fikk sparken. Her jubler han sammen med Marius Johnsen (t.v.) og Bård Borgersen i 2005.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Rekken av trenere som har opplevd suksess det ene året, for deretter å møte motgang og måtte forlate klubben, frivillig eller ufrivillig, er etter hvert lang. NRKs gjennomgang viser at det ikke mangler på eksempler på trenere som har problemer med å gjenskape suksessen.

** Kjell Jonevret var nominert til å bli årets trener i 2009 etter at han ledet laget til sølv i både serie og cup for Molde. Nå står Molde i fare for å rykke ned, og Jonevret har fått sparken.

** Mons Ivar Mjelde ble kåret til årets trener etter at Brann vant serien i 2007. I mai 2008 forlenget han kontrakten med klubben, men allerede i oktober var det slutt som følge av dårlige resultater.

** Kjetil Rekdal tok Vålerenga opp i eliteserien i 2001, og seiret i cupen. I 2005 vant Vålerenga også serien, men halvveis ut i 2006-sesongen trakk han seg som følge av svake resultater.

** Da Knut Tørum var vikar som Rosenborg-sjef høsten 2006, tapte ikke laget en eneste kamp. Sesongen etter endte laget på en skuffende femteplass, og Tørum fikk sparken etter sesongslutt – tross 2-0-seier over Valencia kvelden i forveien.

** Under Petter Myhres ledelse i Vålerenga tok klubben syv seire på ni kamper høsten 2006, og sikret dermed bronsemedaljen i eliteserien. Året etter trakk han seg etter vårsesongen, med begrunnelse i de dårlige resultatene.

** Tom Nordlie har opplevd flere opp- og nedturer enn de fleste. I 2004 tok han over ansvaret for Start, og det endte med opprykk fra førstedivisjon det første året, sølv i eliteserien den andre sesongen, og deretter en svært skuffende sesong som førte til at han sluttet i klubben halvveis ut i 2006.

Samme høst berget han Viking fra nedrykk, men etter sesongen byttet han jobb med Uwe Rösler og tok over Lillestrøm. Det endte med fjerdeplass og seier i cupen det første året, men allerede i mai 2008 sluttet han etter en skuffende innledning på sesongen og 13.- plass i serien.

Samme høst berget han Kongsvinger fra nedrykk, og året etter tok han over FFK. Det endte med nedrykk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Ikke forberedt på presset

Leder i Norsk trenerforening, Teddy Moen, mener det ofte er investorer, media og supporterne som legger presset på klubbene og som fører til at trenerne må gå av. Han mener det er en tendens til at ferske trenere ikke alltid er forberedt på denne typen press når de tar en trenerjobb.

– Avsettelsen av en trener med mangelfulle resultater er ofte ikke gjennomtenkt og er preget av irrasjonalitet skapt av følelser. Noen i klubben må handle når det går dårlig på grunn av det ytre presset, og løsningen blir ofte å sparke treneren, sier Moen.

Han forteller at ”bruk- og kast”-mentaliteten av trenere var noe av bakgrunnen for etableringen av foreningen i 1986. Likevel er det nok av eksempler på trenere som må forlate klubben når resultatene uteblir.

– Det er ikke sunt hvis klubber ofte bytter ut treneren. All erfaring viser at det er i miljøer med kontinuitet man oppnår mest suksess, sier han.

Fotballnyheter