Hopp til innhold

Raser mot FA etter kjempestraff

Det engelske fotballforbundet har utestengt Liverpool-spilleren Luis Suarez i åtte kamper for rasistiske utsagn mot Patrice Evra. Det får både klubben og supporterne til å reagere kraftig.

Liverpools Suarez og Manchester Uniteds Evra

Liverpools Luis Suarez er funnet skyldig etter denne situasjonen, som endte med at Manchester Uniteds Patrice Evra anklaget uruguyaneren for rasisme.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Suarez og Evra

Luis Suarez og Patrice Evra under den omtalte kampen mellom Liverpool og United.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

I tillegg til den betydelige kampstraffen får Suarez om lag 370.000 kroner i bot. Spilleren har 14 dager på å anke dommen.

– Vi er veldig overrasket og skuffet over at FA har funnet Luis Suarez skyldig, skriver Liverpool i en pressemelding på klubbens hjemmeside.

– Vi finner det ekstraordinært at Luis kan bli funnet skyldig på Patrice Evras ord alene når ingen andre på banen, hverken Evras lagkamerater eller dommerne, hørte den påståtte samtalen mellom spillerne, heter det i uttalelsen, hvor det også legges vekt på at Suarez' egen bestefar var mørkhudet.

Også Liverpool-manager Kenny Dalglish støtter Suarez.

– Veldig skuffet over dagens dom. Dette er en tid hvor Luis Suarez trenger vår fulle støtte. La oss ikke la ham gå alene, skriver Dalglish på mikrobloggtjenesten Twitter.

– Sa at visst ord minst ti ganger

Liverpool-angriperen ble siktet for rasistiske utbrudd mot Manchester Uniteds venstreback Patrice Evra etter 1-1-kampen mellom Liverpool og United på Anfield 15. oktober.

– Det er kameraer. Man kan se ham si et visst ord til meg hvertfall 10 ganger, sa Evra etter kampen.

Etter flere høringer er nå altså Suarez funnet skyldig.

– En uavhengig kommisjon har i dag besluttet at tiltalen mot Luis Suarez er bevist, melder FA.

– Suarez brukte fornærmende ord mot Evra under kampen. De fornærmende ordene inkluderte blant annet en henvisning til Evras hudfarge, skriver det engelske fotballforbundetsin hjemmeside.

Får spille inntil videre

Dommen er et kraftig slag for Liverpool, som kan miste sin toppscorer i store deler av sesongen. Straffen trer først i kraft når en eventuell ankesak er ferdigbehandlet.

Utestengelsen får lederen i Liverpools norske supporterklubb, Pål Christian Møller, til å se rødt.

– Jeg må si at jeg er veldig skuffet over at fotballforbundet har valgt å tro at spilleren er skyldig. Han har fått støtte både fra klubben og fra helt uavhengige kilder i at dette overhodet ikke er en rasistisk bemerkning, men et vanlig uttrykk i Uruguay, sier Møller til NRK.

I etterkant av hendelsen på Anfield har det kommet fram at Suarez skal ha brukt uttrykket «negrito» om Evra.

Håper klubben anker

Det er fremdeles uvisst om Liverpool eller Suarez kommer til å anke. Det håper supporterlederen at de gjør.

– Det er klart Suarez er en viktig spiller, men det er ikke de åtte kampene som er viktigst. Det er verre at en spiller blir anklaget for noe så alvorlig som rasisme. Jeg håper de klager på straffen og får dette omgjort, sier Pål Christian Møller.

Det er ikke første gang Luis Suarez er straffet for hendelser på fotballbanen. I fjor, da han spilte for Ajax, ble han utestengt i syv kamper for å bite en motspiller i skulderen.

Fotball

 • Suárez vant «gullballen» i Brasil

  Luis Suárez mottok prisen som årets spiller i den brasilianske toppdivisjonen. Han scoret 17 ligamål for Gremio denne sesongen.

  Den tidligere Atletico Madrid-, Liverpool- og Barcelona-spilleren ble kåret til årets spiller under en prisutdeling torsdag kveld. Han mottok også prisen for årets spiss i Brasil.

  Suárez signerte i utgangspunktet en toårskontrakt med Gremio, men spissveteranen har allerede kunngjort at han gir seg i klubben. 36-åringen har vært linket til Lionel Messis klubb Inter Miami, men har selv ikke ønsket å kommentere ryktene.

  – Jeg elsker dette livet, men det er tøft å våkne i smerter hver eneste dag. Jeg ønsker å fortsette, men jeg vet ikke helt hva som skjer, sa Suárez til nyhetsbyrået AFP etter kampen.

  (©NTB)

  I7ptXtq2vgg
  Foto: AFP
 • Domstol avsatte Brasils fotballpresident

  En domstol i Rio de Janeiro har avsatt presidenten i Brasils fotballforbund på grunn av uregelmessigheter i valget i fjor.

  Ednaldo Rodrigues, som først ble midlertidig ansatt som fotballpresident i 2021, vant presidentvalget i fjor. Domstolen gir fotballforbundet beskjed om å avholde nytt valg innen 30 dager.

  Fram til da er det lederen for landets idrettsdomstol, José Perdiz, som skal styre forbundet. Domstolen opphever hele fotballtinget fra i fjor, og dermed også avgjørelsen det tok om å ansette Rodrigues.

  Rodrigues har mulighet til å anke avgjørelsen. Fotballforbundet opplyser at de vurderer hvilke skritt de skal ta.

  Saken kan potensielt føre til at Fifa innfører sanksjoner mot Brasil. I verste fall kan Fifa kaste ut fotballforbund i land der myndighetene griper inn slik, mens også arbeidet med å få VM for kvinner i 2027 kan bli påvirket.

  (©NTB)

  Ednaldo Rodrigues
  Foto: AFP
 • AN: Glimt-kaptein tilbake på trening

  Bodø/Glimt-kaptein Patrick Berg var tilbake på trening torsdag.

  Onsdag skrev NRK at landslagsspilleren er blitt syk tre dager før lørdagens cupfinale mot Molde, men torsdag skriver Avisa Nordland at 26-åringen var tilbake på treningsfeltet på Aspmyra.

  Heller ikke midtstopper Brede Moe var på trening onsdag, men ifølge AN trente Moe innendørs torsdag.

  Europa conference leauge gruppespill 2023: Bodø/Glimt - Lugano (5-2)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Medier: Ber om fire års utestengelse for Pogba

  Påtalemyndigheten for dopingsaker i italiensk idrett vil at fotballstjernen Paul Pogba (30) skal utestenges i fire år.

  Gazetta dello Sport og Corriere delle Sera er blant avisene som hevder å kjenne til innstillingen fra antidopingorganet.

  Franske Pogba har den siste tiden vært suspendert fra aktiv idrett som følge av at han avga en positiv dopingprøve med spor av testosteron.

  Den aktuelle prøven skal ha blitt avgitt etter serieåpningen mot Udinese 20. august. Den kampen vant Juventus 3-0, men Pogba ble sittende på benken gjennom samfulle 90 minutter.

  Etter at resultatet av A-prøven ble kjent, ba Pogba om en ny analyse av dopingprøven. Også B-prøven kom ut med samme resultat.

  Franskmannen vil nå bli straffet av den nasjonale antidopingdomstolen i Italia. Utelukkelsen i dopingsaker er på inntil to år, men den kan bli doblet dersom det bevises at det forbudte stoffet er inntatt med forsett.

  (©NTB)

  Paul Pogba
  Foto: ISABELLA BONOTTO / AFP
 • Fotballspiller nektet dopingprøve – innstilt til to års utestengelse

  En mannlig fotballspiller nektet å avlegge dopingprøve utenfor konkurranse i oktober. Nå anmodes Domsutvalget om å utestenge vedkommende i to år.

  Det er påtalenemnden i Antidoping Norge som har sendt sin begjæring til domsutvalget i Norges idrettsforbund.

  I tillegg til at den aktuelle utøveren utestenges fra all konkurranse og organisert trening, blir det også innstilt på at vedkommende taper retten til å inneha valgte og oppnevnte tillitsverv i idretten i løpet av perioden.

  Det er ikke oppgitt på hvilket nivå i divisjonssystemet spilleren hører til. (NTB)

  Bilde av en fotball.
  Foto: NTB
Brentford-spilleren Kristoffer Ajer feiret som besatt etter en takling i det 91. minutt. Minutter senere var kampen snudd – dermed startet latterliggjøringen av feiringen.