Raser mot FA etter kjempestraff

Det engelske fotballforbundet har utestengt Liverpool-spilleren Luis Suarez i åtte kamper for rasistiske utsagn mot Patrice Evra. Det får både klubben og supporterne til å reagere kraftig.

Liverpools Suarez og Manchester Uniteds Evra

Liverpools Luis Suarez er funnet skyldig etter denne situasjonen, som endte med at Manchester Uniteds Patrice Evra anklaget uruguyaneren for rasisme.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Suarez og Evra

Luis Suarez og Patrice Evra under den omtalte kampen mellom Liverpool og United.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

I tillegg til den betydelige kampstraffen får Suarez om lag 370.000 kroner i bot. Spilleren har 14 dager på å anke dommen.

– Vi er veldig overrasket og skuffet over at FA har funnet Luis Suarez skyldig, skriver Liverpool i en pressemelding på klubbens hjemmeside.

– Vi finner det ekstraordinært at Luis kan bli funnet skyldig på Patrice Evras ord alene når ingen andre på banen, hverken Evras lagkamerater eller dommerne, hørte den påståtte samtalen mellom spillerne, heter det i uttalelsen, hvor det også legges vekt på at Suarez' egen bestefar var mørkhudet.

Også Liverpool-manager Kenny Dalglish støtter Suarez.

– Veldig skuffet over dagens dom. Dette er en tid hvor Luis Suarez trenger vår fulle støtte. La oss ikke la ham gå alene, skriver Dalglish på mikrobloggtjenesten Twitter.

– Sa at visst ord minst ti ganger

Liverpool-angriperen ble siktet for rasistiske utbrudd mot Manchester Uniteds venstreback Patrice Evra etter 1-1-kampen mellom Liverpool og United på Anfield 15. oktober.

– Det er kameraer. Man kan se ham si et visst ord til meg hvertfall 10 ganger, sa Evra etter kampen.

Etter flere høringer er nå altså Suarez funnet skyldig.

– En uavhengig kommisjon har i dag besluttet at tiltalen mot Luis Suarez er bevist, melder FA.

– Suarez brukte fornærmende ord mot Evra under kampen. De fornærmende ordene inkluderte blant annet en henvisning til Evras hudfarge, skriver det engelske fotballforbundetsin hjemmeside.

Får spille inntil videre

Dommen er et kraftig slag for Liverpool, som kan miste sin toppscorer i store deler av sesongen. Straffen trer først i kraft når en eventuell ankesak er ferdigbehandlet.

Utestengelsen får lederen i Liverpools norske supporterklubb, Pål Christian Møller, til å se rødt.

– Jeg må si at jeg er veldig skuffet over at fotballforbundet har valgt å tro at spilleren er skyldig. Han har fått støtte både fra klubben og fra helt uavhengige kilder i at dette overhodet ikke er en rasistisk bemerkning, men et vanlig uttrykk i Uruguay, sier Møller til NRK.

I etterkant av hendelsen på Anfield har det kommet fram at Suarez skal ha brukt uttrykket «negrito» om Evra.

Håper klubben anker

Det er fremdeles uvisst om Liverpool eller Suarez kommer til å anke. Det håper supporterlederen at de gjør.

– Det er klart Suarez er en viktig spiller, men det er ikke de åtte kampene som er viktigst. Det er verre at en spiller blir anklaget for noe så alvorlig som rasisme. Jeg håper de klager på straffen og får dette omgjort, sier Pål Christian Møller.

Det er ikke første gang Luis Suarez er straffet for hendelser på fotballbanen. I fjor, da han spilte for Ajax, ble han utestengt i syv kamper for å bite en motspiller i skulderen.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Sindre Tjelmeland ny Start-trener

  Sindre Tjelmeland (31) fra Etne er bekreftet som ny Start-trener. Han kommer fra Ull/Kisa etter kun fem kamper.

  Start opplyser ikke hvor lang kontrakt Tjelmeland har signert med klubben, men Fædrelandsvennen melder at kontrakten er ut 2024.

  Sindre Tjelmeland
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • HamKam tok over tabelltoppen

  Kjetil Rekdals HamKam tar helg på toppen av tabellen i 1. divisjon etter en sterk 1-0-seier over Fredrikstad fredag kveld.

  Rubén Alegre satte inn kampens eneste mål som sørget for at Rekdals gode start på sesongen fortsatte.

  Hamar-laget er dermed det eneste laget som ikke har tapt etter at samtlige lag har spilt seks kamper denne sesongen. HamKam topper divisjonen ett poeng foran kveldens motstander Fredrikstad. (NTB)

  1. divisjon fotball 2020: Tromsø - HamKam (3-1). Kjetil Rekdal.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Glimt-årsmøtet sa ja til VM-boikott

  Det ekstraordinære årsmøtet i Bodø/Glimt gikk mot styrets innstilling og gikk med klart flertall inn for norsk boikott av fotball-VM i Qatar.

  Boikottforslaget fra et klubbmedlem var utsatt fra det ordinære årsmøtet i vinter. Det gikk ut på at Glimt enten skal fremme forslag på fotballtinget om at Norge skal avstå fra deltakelse i mesterskapet, eller støtte tilsvarende forslag.

  Styret vurderte initiativet og engasjementet i forslaget som godt, men mente at det på nåværende tidspunkt ikke vil være riktig å støtte et forslag om boikott.

  De stemmeberettigede var ikke enige og gikk med stemmetallet 46–14 inn for boikott. Glimt vil dermed gå inn for det på lørdagens ekstraordinære fotballting. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: Bodø/Glimt - Haugesund (2-0)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Milan kjøpte Chelsea-stopper

  Den lovende midtstopperen Fikayo Tomori fortsetter karrieren i Milan på permanent basis. Han er kjøpt ut av kontrakten med Chelsea.

  Tomori ble leid ut til Milano-klubben i januar, og han imponerte såpass i løpet av vårsesongen at Milan ønsket å ha ham med videre.

  Den 23 år gamle engelskmannen, som opprinnelig er fra Canada, har signert en kontrakt som gjelder til sommeren 2025, opplyser Milan.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Spada / AP