Raser mot FA etter kjempestraff

Det engelske fotballforbundet har utestengt Liverpool-spilleren Luis Suarez i åtte kamper for rasistiske utsagn mot Patrice Evra. Det får både klubben og supporterne til å reagere kraftig.

Liverpools Suarez og Manchester Uniteds Evra

Liverpools Luis Suarez er funnet skyldig etter denne situasjonen, som endte med at Manchester Uniteds Patrice Evra anklaget uruguyaneren for rasisme.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Suarez og Evra

Luis Suarez og Patrice Evra under den omtalte kampen mellom Liverpool og United.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

I tillegg til den betydelige kampstraffen får Suarez om lag 370.000 kroner i bot. Spilleren har 14 dager på å anke dommen.

– Vi er veldig overrasket og skuffet over at FA har funnet Luis Suarez skyldig, skriver Liverpool i en pressemelding på klubbens hjemmeside.

– Vi finner det ekstraordinært at Luis kan bli funnet skyldig på Patrice Evras ord alene når ingen andre på banen, hverken Evras lagkamerater eller dommerne, hørte den påståtte samtalen mellom spillerne, heter det i uttalelsen, hvor det også legges vekt på at Suarez' egen bestefar var mørkhudet.

Også Liverpool-manager Kenny Dalglish støtter Suarez.

– Veldig skuffet over dagens dom. Dette er en tid hvor Luis Suarez trenger vår fulle støtte. La oss ikke la ham gå alene, skriver Dalglish på mikrobloggtjenesten Twitter.

– Sa at visst ord minst ti ganger

Liverpool-angriperen ble siktet for rasistiske utbrudd mot Manchester Uniteds venstreback Patrice Evra etter 1-1-kampen mellom Liverpool og United på Anfield 15. oktober.

– Det er kameraer. Man kan se ham si et visst ord til meg hvertfall 10 ganger, sa Evra etter kampen.

Etter flere høringer er nå altså Suarez funnet skyldig.

– En uavhengig kommisjon har i dag besluttet at tiltalen mot Luis Suarez er bevist, melder FA.

– Suarez brukte fornærmende ord mot Evra under kampen. De fornærmende ordene inkluderte blant annet en henvisning til Evras hudfarge, skriver det engelske fotballforbundetsin hjemmeside.

Får spille inntil videre

Dommen er et kraftig slag for Liverpool, som kan miste sin toppscorer i store deler av sesongen. Straffen trer først i kraft når en eventuell ankesak er ferdigbehandlet.

Utestengelsen får lederen i Liverpools norske supporterklubb, Pål Christian Møller, til å se rødt.

– Jeg må si at jeg er veldig skuffet over at fotballforbundet har valgt å tro at spilleren er skyldig. Han har fått støtte både fra klubben og fra helt uavhengige kilder i at dette overhodet ikke er en rasistisk bemerkning, men et vanlig uttrykk i Uruguay, sier Møller til NRK.

I etterkant av hendelsen på Anfield har det kommet fram at Suarez skal ha brukt uttrykket «negrito» om Evra.

Håper klubben anker

Det er fremdeles uvisst om Liverpool eller Suarez kommer til å anke. Det håper supporterlederen at de gjør.

– Det er klart Suarez er en viktig spiller, men det er ikke de åtte kampene som er viktigst. Det er verre at en spiller blir anklaget for noe så alvorlig som rasisme. Jeg håper de klager på straffen og får dette omgjort, sier Pål Christian Møller.

Det er ikke første gang Luis Suarez er straffet for hendelser på fotballbanen. I fjor, da han spilte for Ajax, ble han utestengt i syv kamper for å bite en motspiller i skulderen.

Fotballnyheter