Hopp til innhold

Strides om kvinnenes cupfinale

Kjetil Siem tør ikke å satse på at gressmatta på Ullevaal stadion tåler kamp to dager på rad. Derfor spilles kvinnenes cupfinale på Åråsen. Lederen i Røa er helt uenig.

Krangel om fotballarena, når damenes cupfinale flyttes til Åråsen for å spare gresset på Ullevål Stadion til herrenes finale.

NFFs generalsekretær Kjetil Siem og Røa-leder Harald Nickelsen er helt uenige når det gjelder hva gresset på Ullevaal tåler.

Kjetil Siem

Kjetil Siem mener det er umulig å ha begge cupfinaler på Ullevaal så lenge kampene spilles samme helg.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX
Harald Nickelsen

Røa-leder Harald Nickelsen mener Ullevaal fint tåler kamp to dager på rad med tilstanden matta er i nå.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Ullevaal stadion er umulig så lenge kvinnefinalen spilles dagen før herrefinalen. Man kan ikke ta sjansen på det med tanke på gress, vær og sånne ting, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund Kjetil Siem til NRK.

Siem mener dette er den eneste grunnen til at kvinnefinalen i fotball-NM ikke går på Ullevaal.

– Det er den eneste grunnen. Vi kan ikke ha en situasjon der vi driver en slags kannibalisme og risikerer at den ene finalen ødelegger for den andre, sier han.

– Ikke et problem

Mandag ble semifinalene i fotball-NM trukket. Røa skal møte Arna-Bjørnar i kampen om finaleplass, men er ikke fornøyd med banen som venter i en eventuell finale.

– Jeg er ikke fornøyd med at kvinnefinalen går på Åråsen. Den skulle gått på Ullevaal stadion, sier Harald Nickelsen, leder i Røa til NRK.

NFFs argument om at Ullevaal ikke tåler kamp to dager på rad, avfeier Røa-lederen.

– Nå er Ullevaal i en så fin tilstand og det er dyktige banearbeidere her. Så de hadde klart å sette banen i god stand til herrenes finale. Det er en helt annen slitasje etter en damekamp enn en herrekamp, sier han.

Kvinnene spilte sin finale på Ullevaal i perioden 1995 til 2005, men ble flyttet tilbake til Bislett stadion etter en skikkelig sølekamp det siste året. Dagen etter var det dårlige baneforhold som ventet herrene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Cupfinale, 2005

Cupfinalen mellom Asker og Team Strømmen på Ullevaal stadion i 2005 ble spilt etter flere dager med regnvær. Etter dette ble kvinnenes finale flyttet tilbake til Bislett.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Cupfinale, herrer

Aalesund og Brann møttes til cupfinale på Ullevaal i fjor. Damelagene har foreslått for NFF å bytte kampdag, slik at herrene spiller lørdag og kvinnene søndag.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix
Trine Rønning

Trine Rønning sitter med en følelse av manglende tilhørighet etter at NM-finalen for kvinner nok en gang flyttes til en ny bane.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Guro Knutsen

Guro Knutsen i aksjon under kvinnenes cupfinale i 2008. Den ble spilt på Bislett stadion.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Det har gått mange cupfinaler her to dager på rad, så bruker de den ene hendelsen til å flytte kampen, sier Nickelsen.

Vil bytte kampdag

Kvinnelagene har forslått å bytte kampdag for finalene, slik at begge oppgjør går på Ullevaal.

– Vi spiller gjerne på søndag, så kan herrene spille på lørdag, sier Røa-lederen.

Dette forslaget har allerede vært oppe i forbundsstyret, men ble ikke vedtatt.

Siem står fast på at to kamper på Ullevaal to dager på rad ikke er mulig, men forstår frustrasjonen.

– Ideelt sett skulle vi hatt begge finalene på Ullevaal. Dette er nasjonalarenaen vår. Men to dager etter hverandre er ikke ideelt. Vi må ta vare på begge kamper og det økonomisk tyngste produktet, sier Siem.

– Vi har til og med diskutert å flytte herrefinalen til mai, da er det ikke noe problem. Dette skal vi bruke tid på frem mot neste cup, sier han.

Føler seg som en kasteball

Stabæk-spiller Trine Rønning er en av dem som har håp om å spille cupfinale i år. Hun hadde håpet at damene skulle få innta Ullevaal stadion.

– Men slik ble det ikke i år heller. Det er en følelse av å være kasteball de siste årene, at vi ikke har noen tilhørighet, sier Trine Rønning til NRK.

De siste årene har kvinnenes finale vært spilt i Telenor Arena. Tidligere har finalen vært på Bislett stadion og Ullevaal.

Jeg skjønner at det er mer penger i herrefotball, men man sitter med en følelse av å bli tilsidesatt. Nå har vi fått en debatt, og det tror jeg vi tjener på, sier Rønning.

Hun innser at diskusjonen er død for i år, men har likevel litt å glede seg over som landslagsspiller.

– Vi får to landskamper på Ullevaal i EM-kvalifiseringen. Det er storveis. Der har NFF gjort en kjempejobb, sier hun.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Jens Petter Hauge med i Frankfurt-troppen mot Real Madrid

  Jens Petter Hauge har ikke spilt så mange kamper for Eintracht Frankfurt denne sesongen, men er i troppen til møtet mot Real Madrid i Helsingfors onsdag.

  De to lagene skal spille Uefas supercupfinale hvor vinneren av mesterligaen og europaligaen møtes onsdag kveld i den finske hovedstaden.

  Hauge spilte de siste 20 minuttene i finalen i europaligaen mot skotske Rangers i mai. Han spilte sist i treningskampen mot Torino i midten av juli, men var ikke i troppen i den tyske serieåpningen i helgen.

  I slutten av mai skrev Bodø-mannen under på en langtidskontrakt med Eintracht Frankfurt etter å ha vært utlånt fra Milan. Han spilte 38 kamper for laget forrige sesong og scoret tre mål.

  Hauge ble solgt til Milan fra Bodø/Glimt i 2020. (NTB)

  Europa League - Round of 16 Second Leg - Eintracht Frankfurt v Real Betis
  Foto: HEIKO BECKER / Reuters
 • Tidligere Arsenal-keeper klar for FC København

  Den australske landslagsmålvakten Mathew Ryan (30) selges fra Real Sociedad til FC København og har undertegnet en toårskontrakt.

  Det opplyser den danske storklubben på sitt nettsted tirsdag. FCK trengte ny keeper ettersom Kamil Grabara er skadd.

  Ryan har meget solid erfaring fra europeisk toppfotball og er fast førstekeeper og kaptein for Australia. I klubbfotballen har han spilt for blant andre Brugge, Valencia, Brighton og Arsenal.

  – Vi får en erfaren og sterk keeper i sin beste alder som kommer for å ta opp konkurransen med våre øvrige målmenn, sier sportsdirektør Peter Christiansen i FCK. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Daniel Leal Olivas / AP
 • Start smadret Bryne

  I Kristiansand bød Start opp til festfotball. Gjestene Bryne ble tidlig tvunget over på defensiven, og scoringer av Mathias Grundetjern og Zakaria Sawo sørget for 2-0-ledelse til hjemmelaget halvveis.

  I annen omgang fortsatte kampen i samme spor. Et selvmål samt scoringer av Eirik Schulze, nevnte Grundetjern og Bjarni Antonsson ga en svært komfortabel og fortjent 6-0-seier. Start klatret dermed til sjuendeplass på tabellen og jakter lagene på kvalikplassene.

  Åsane klatret forbi Fredrikstad til 11.-plass på tabellen med 4-3-seier over laget fra plankebyen mandag. Ryan Doghman ble matchvinner for gjestene. Før pause hadde Fredrikstad fått midtstopper Oscar Jansson utvist etter at han stanset målscorer Myklebust i scoringsposisjon.

  Tabelljumbo Grorud yppet seg på sin side hjemme mot Kongsvinger, men måtte tåle et nytt tap. Kampen endte 2-1 til KIL etter at Mathias Bringaker og Harald Holter sto bak gjestenes scoringer. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2020. KBK- Start (3-2)
  Foto: Ned Alley / NTB
 • Topplagene fikk slite – Eggen Rismark fikset sen Ranheim-jubel

  Topplagene Ranheim og Sandnes Ulf fikk det tøft i mandagens serierunde. Ranheim berget likevel seieren mot Mjøndalen og klatret med det forbi Ulf til annenplass på tabellen.

  Sandnes Ulf måtte nøye seg med 0-0 hjemme mot Skeid.

  Dermed har Ranheim i øyeblikket ett poeng til gode i kampen om den andre direktebilletten til neste års eliteserie. Fjerdeplasserte Stabæk, som ikke spilte mandag, er tre poeng bak trønderklubben.

  Mandag tok Mjøndalen ledelsen mot Ranheim tidlig i annen omgang. Scoringen til Brinder Singh kom mot spillets gang og satte en støkk i hjemmepublikummet. Hjemmelaget brukte samtidig kun seks minutter på å utligne ved Vegard Erlien, og siden havnet det aller mest om Ranheims jakt på seieren.

  Belønningen kom med ni minutter igjen å spille. Da ruvet Christian Eggen Rismark i lufta og stanget inn seiersmålet.

  Øvrige resultater mandag:

  Åsane - Fredrikstad 4-3

  Grorud - Kongsvinger 1-2

  (NRK/NTB)

  OBOS ligaen 2021 KFUM- Ranheim. (2-1)
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Brann har vært i møte med politiet etter slagsmål

  Brann-ledelsen har mandag vært i møte med politiet for å bli orientert om etterforskningen av supporterbråket i Bergen i forrige uke.

  Masseslagsmålet oppsto på Skipperstuen pub i Bergen foran fredagens 1.-divisjonskamp mellom Brann og Start, og politiet mener at episoden var fotballrelatert.

  – Vi har hatt møte med politiet, og saken er under etterforskning hos dem. Vi vil vente på resultatet av politiets arbeid før vi vurderer hvilke sanksjoner de som var involvert i bråket, skal få, uttaler daglig leder i Brann Christian Kalvenes i en pressemelding.

  Han kaller oppførselen til de involverte totalt uakseptabel og sier at den vil få konsekvenser.

  – Men vi må ha full oversikt før vi sanksjonerer. Så er det viktig å legge til at denne episoden er skapt av ytterst få enkeltpersoner, og den gjenspeiler på ingen måte oppførselen til de fantastiske supporterne vi har.

  To personer er siktet og ytterligere sju er mistenkt etter slagsmålet, skriver Bergens Tidende. (NTB)

  Politikammeret.
  Foto: Marit Hommedal / NTB