Hopp til innhold

Streikende kan lamme Brasil under fotball-VM

RIO DE JANEIRO (NRK.no): Både det føderale politiet og landets flyselskaper truer med å bryte ut i streik under Brasils fotball-VM. Sist gang politiet streiket ble 52 mennesker drept.

BRAZIL-CRIME/WORLDCUP A view is seen inside a supermarket that was looted during a police strike in Salvador

Da politiet streiket i VM-byen Salvador i april, ble butikker plyndret og mordraten skjøt i været. Nå truer det føderale politiet i Brasil med å streike under fotball-VM dersom de ikke får høyere lønn.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

Det er mindre enn 30 dager igjen til avsparket i VM-åpningskampen mellom Brasil og Kroatia i São Paulo. I de brasilianske mediene er det langt mellom de gode nyhetene én måned før mesterskapet starter.

Fremdeles er det stadioner som ikke er klare, budsjettene er sprengt, myndighetene blir anklaget for korrupsjon og politiet blir anklaget for vold og drap på uskyldige mennesker.

Den siste dårlige nyheten til å føye seg på listen – er streik i flere sentrale ledd, blant annet i transportsektoren.

De brasilianske ansatte hos LAN og TAM airlines, som til sammen utgjør gruppen Latam, truer nemlig med å streike under fotball-VM.

– Det er stor misnøye hos alle parter, sier Sergio Dias, president i den nasjonale foreningen for luftfartsansatte til Globo.com.

Kan sette flyene på bakken under VM

Det vil i så fall stikke gigantiske kjepper i hjulene på de 600.000 internasjonale turistene, de tre millionene av brasilianske fotballfans, samt spillerne og trenerne til de 32 landslagene som skal forflytte seg i Sør-Amerikas største land under det månedslange mesterskapet.

LAN og TAMs ansatte mener lønnen er for dårlig, og viser til at det er store lønnsforskjeller mellom de ansatte i Brasil og i andre søramerikanske land som Peru og Argentina.

Fagforeningslederen advarer mot at en eventuell streik hos Latam kan ha en smitteeffekt på andre flyselskaper.

– Vi har brutt forhandlingene. Hvis ikke kravene våre blir møtt og situasjonen blir løst, så planlegger vi en streik under fotball-VM, sier fagforeningsleder Sergio Dias.

Foreningen krever en lønnsøkning på åtte prosent.

Politiet truer med streik

Brazil Police Protest

Politiet krever høyere lønn for arbeidet sitt. Her protesterer de utenfor pressekonferansen til den brasilianske landslagstreneren Luiz Felipe Scolari.

Foto: Silvia Izquierdo / Ap

Det er ikke bare flygerne som presser myndighetene før sommerens omdiskuterte mesterskap.

– Vi kommer til å legge ned arbeidet vårt under fotball-VM dersom ikke myndighetene etterkommer kravene våre, lød det fra de føderale politibetjentene.

Mens treneren Luiz Felipe Scolari presenterte Brasils landslag, sto politifolkene utenfor med maskerte fjes og en oppblåsbar, hvit plastikkelefant i bakgrunnen – et symbol på de nye, dyre gigantstadionene i Brasils tolv VM-byer.

– Lykke til, Felipe, sto det på noen av plakatene. En ironisk hilsen fra politistyrkene til landslagstreneren, og en hentydning til kaoset som kan oppstå dersom politiet går ut i streik under sommerens fotballturnering.

Drap og plyndring under politistreik

Mange frykter katastrofale dimensjoner dersom politiet trekker seg tilbake fra gatene.

I april gikk politiet til streik i Brasils tredje største by, Salvador, som også er vertsby under fotball-VM. I løpet av den to dager lange streiken, ble minst 52 mennesker ble drept – mer enn én person hver time.

Minibanker ble smadret, butikker ble plyndret, bussene sto, skolene stengte og det hersket en anspent stemning i byen. Mange valgte å holde seg innendørs, i frykt for hvilke situasjoner som kunne oppstå i gatene. Til slutt ble tusenvis av militærpoliti satt inn i byen.

Det kan få katastrofale følger dersom politiet legger ned arbeidet mitt under fotball-VM, hvor det er ventet 600.000 internasjonale og tre millioner nasjonale turister.

En av de største bekymringene foran Brasils fotball-VM, har vært nettopp sikkerheten til alle turistene og landslagene som kommer til landet. Med varslede demonstrasjoner og pågående problemer i favelaene, har det blitt satt av 5 milliarder kroner for å ivareta sikkerheten under mesterskapet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRAZIL-CRIME/WORLDCUP People look into a supermarket that was looted during a police strike in Salvador

Supermarkeder ble plyndret og skoler ble stengt da politiet gikk til streik i Salvador i april. I gjennomsnitt ble det drept over én person hver time under den 48 timer lange streiken.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

– Ikke imot Brasil

Dette potensielle scenarioet gir også politiet et godt kort på hånden overfor myndighetene, som gjør sitt for at mesterskapet skal forløpe så problemfritt som mulig.

– Det er ingen av oss som er imot landet Brasil eller imot befolkningen, men det føderale politiet er ikke klare for fotball-VM. Det økende forfallet hos politiet er godt kjent, og forfallet kommer av at myndighetene ikke har gjort jobben sin. Som et resultat av dette, har også innsatsen til politiet blitt skadelidende, sier Andre Vax de Mello til AFP.

Politibetjentene krever at lønnen holder følge med de økende prisene, etter at landet har sett en inflasjon på 6,15 prosent de siste tolv månedene.

– Det er ikke snakk om en reell lønnsøkning, men en justering av lønnsnivået, forteller Mello.

Sammenstøt før VM

Politiets innsats i Rio de Janeiro er stadig omdiskutert, også i tiden før fotball-VM. Etter at danseren Douglas Rafael da Silva Pereira (26) ble drept i den pasifiserte favelaen Pavão-Pavãozinho, som ligger nært stranden Copacabana, mente danserens familie at det var politiet som drepte 26-åringen.

For noen uker tilbake skal en 72 år gammel dame ha blitt drept av en av politiets kuler i favelaen Complexo Alemão, mens hun prøvde å beskytte seg mot skuddsalvene som ble utvekslet mellom politiet og lokale narkotikalangere.

I begynnelsen av mai ble også en åtte år gammel gutt i favelaen Vila Isabel skutt i hodet, også dette i en skuddveksling mellom politiet og kriminelle.

Alle episodene satte i gang protester fra beboerne i de nevnte favelaene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRAZIL/ Policemen take up position next to barricades on fire set up by residents during a protest against the death of a man in Pavao-Pavaozinho slum, in the Copacabana neighborhood in Rio de Janeiro

Det brøt ut voldsomme opptøyer i det populære turistområdet rundt Copacabana i Rio de Janeiro i april, etter at danseren Douglas Rafael da Silva Pereira (26) ble drept. Én person ble drept under demonstrasjonene.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

Bussene står – sjåførene streiker

Politiet har også blitt kritisert for måten de har håndtert den pågående busstreiken i Brasils andre største by. Lokale medier filmet politiet etter at de brukte pepperspray mot streikende og journalister som dekket hendelsen.

Se video her:

Denne uken har en 48-timers busstreik paralysert Rio de Janeiro. Byens fortau er fulle av folk som venter på busser som aldri kommer. Noen klarer å kapre en drosje til jobb, mens andre gir opp og drar hjem istedenfor til arbeidet.

Omtrent 7560 av byens 9000 busser har stått stille de siste dagene. Noe som har ført til at 1,9 millioner av Rio de Janeiros befolkning har måtte finne andre transportmidler.

Sjåførene og portørene (de som tar imot penger fra passasjerene, journ.anm.) krever en 40 prosents lønnsøkning.

Det er fremdeles uklart om arbeidernes krav vil bli imøtekommet, og om det vil komme lignende streiker fram mot VM dersom sjåførene og portørene ikke får en lønnsøkning.

BRAZIL-STRIKE/ A passenger observes from a window of a public bus as people gather at the bus station during a 48-hour bus strike in Rio de Janeiro

De siste 48 timene har kun et fåtall av Rio de Janeiros busser rullet rundt i gatene. Vanligvis bruker 1,9 millioner mennesker bussene i Rio de Janeiro. Ettersom fotball-VM nærmer seg, øker bekymringene for at det kan oppstå streik under turneringen.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten