NRK Meny
Normal

Streikende kan lamme Brasil under fotball-VM

RIO DE JANEIRO (NRK.no): Både det føderale politiet og landets flyselskaper truer med å bryte ut i streik under Brasils fotball-VM. Sist gang politiet streiket ble 52 mennesker drept.

BRAZIL-CRIME/WORLDCUP A view is seen inside a supermarket that was looted during a police strike in Salvador

Da politiet streiket i VM-byen Salvador i april, ble butikker plyndret og mordraten skjøt i været. Nå truer det føderale politiet i Brasil med å streike under fotball-VM dersom de ikke får høyere lønn.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

Det er mindre enn 30 dager igjen til avsparket i VM-åpningskampen mellom Brasil og Kroatia i São Paulo. I de brasilianske mediene er det langt mellom de gode nyhetene én måned før mesterskapet starter.

Fremdeles er det stadioner som ikke er klare, budsjettene er sprengt, myndighetene blir anklaget for korrupsjon og politiet blir anklaget for vold og drap på uskyldige mennesker.

Den siste dårlige nyheten til å føye seg på listen – er streik i flere sentrale ledd, blant annet i transportsektoren.

De brasilianske ansatte hos LAN og TAM airlines, som til sammen utgjør gruppen Latam, truer nemlig med å streike under fotball-VM.

– Det er stor misnøye hos alle parter, sier Sergio Dias, president i den nasjonale foreningen for luftfartsansatte til Globo.com.

Kan sette flyene på bakken under VM

Det vil i så fall stikke gigantiske kjepper i hjulene på de 600.000 internasjonale turistene, de tre millionene av brasilianske fotballfans, samt spillerne og trenerne til de 32 landslagene som skal forflytte seg i Sør-Amerikas største land under det månedslange mesterskapet.

LAN og TAMs ansatte mener lønnen er for dårlig, og viser til at det er store lønnsforskjeller mellom de ansatte i Brasil og i andre søramerikanske land som Peru og Argentina.

Fagforeningslederen advarer mot at en eventuell streik hos Latam kan ha en smitteeffekt på andre flyselskaper.

– Vi har brutt forhandlingene. Hvis ikke kravene våre blir møtt og situasjonen blir løst, så planlegger vi en streik under fotball-VM, sier fagforeningsleder Sergio Dias.

Foreningen krever en lønnsøkning på åtte prosent.

Politiet truer med streik

Brazil Police Protest

Politiet krever høyere lønn for arbeidet sitt. Her protesterer de utenfor pressekonferansen til den brasilianske landslagstreneren Luiz Felipe Scolari.

Foto: Silvia Izquierdo / Ap

Det er ikke bare flygerne som presser myndighetene før sommerens omdiskuterte mesterskap.

– Vi kommer til å legge ned arbeidet vårt under fotball-VM dersom ikke myndighetene etterkommer kravene våre, lød det fra de føderale politibetjentene.

Mens treneren Luiz Felipe Scolari presenterte Brasils landslag, sto politifolkene utenfor med maskerte fjes og en oppblåsbar, hvit plastikkelefant i bakgrunnen – et symbol på de nye, dyre gigantstadionene i Brasils tolv VM-byer.

– Lykke til, Felipe, sto det på noen av plakatene. En ironisk hilsen fra politistyrkene til landslagstreneren, og en hentydning til kaoset som kan oppstå dersom politiet går ut i streik under sommerens fotballturnering.

Drap og plyndring under politistreik

Mange frykter katastrofale dimensjoner dersom politiet trekker seg tilbake fra gatene.

I april gikk politiet til streik i Brasils tredje største by, Salvador, som også er vertsby under fotball-VM. I løpet av den to dager lange streiken, ble minst 52 mennesker ble drept – mer enn én person hver time.

Minibanker ble smadret, butikker ble plyndret, bussene sto, skolene stengte og det hersket en anspent stemning i byen. Mange valgte å holde seg innendørs, i frykt for hvilke situasjoner som kunne oppstå i gatene. Til slutt ble tusenvis av militærpoliti satt inn i byen.

Det kan få katastrofale følger dersom politiet legger ned arbeidet mitt under fotball-VM, hvor det er ventet 600.000 internasjonale og tre millioner nasjonale turister.

En av de største bekymringene foran Brasils fotball-VM, har vært nettopp sikkerheten til alle turistene og landslagene som kommer til landet. Med varslede demonstrasjoner og pågående problemer i favelaene, har det blitt satt av 5 milliarder kroner for å ivareta sikkerheten under mesterskapet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRAZIL-CRIME/WORLDCUP People look into a supermarket that was looted during a police strike in Salvador

Supermarkeder ble plyndret og skoler ble stengt da politiet gikk til streik i Salvador i april. I gjennomsnitt ble det drept over én person hver time under den 48 timer lange streiken.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

– Ikke imot Brasil

Dette potensielle scenarioet gir også politiet et godt kort på hånden overfor myndighetene, som gjør sitt for at mesterskapet skal forløpe så problemfritt som mulig.

– Det er ingen av oss som er imot landet Brasil eller imot befolkningen, men det føderale politiet er ikke klare for fotball-VM. Det økende forfallet hos politiet er godt kjent, og forfallet kommer av at myndighetene ikke har gjort jobben sin. Som et resultat av dette, har også innsatsen til politiet blitt skadelidende, sier Andre Vax de Mello til AFP.

Politibetjentene krever at lønnen holder følge med de økende prisene, etter at landet har sett en inflasjon på 6,15 prosent de siste tolv månedene.

– Det er ikke snakk om en reell lønnsøkning, men en justering av lønnsnivået, forteller Mello.

Sammenstøt før VM

Politiets innsats i Rio de Janeiro er stadig omdiskutert, også i tiden før fotball-VM. Etter at danseren Douglas Rafael da Silva Pereira (26) ble drept i den pasifiserte favelaen Pavão-Pavãozinho, som ligger nært stranden Copacabana, mente danserens familie at det var politiet som drepte 26-åringen.

For noen uker tilbake skal en 72 år gammel dame ha blitt drept av en av politiets kuler i favelaen Complexo Alemão, mens hun prøvde å beskytte seg mot skuddsalvene som ble utvekslet mellom politiet og lokale narkotikalangere.

I begynnelsen av mai ble også en åtte år gammel gutt i favelaen Vila Isabel skutt i hodet, også dette i en skuddveksling mellom politiet og kriminelle.

Alle episodene satte i gang protester fra beboerne i de nevnte favelaene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRAZIL/ Policemen take up position next to barricades on fire set up by residents during a protest against the death of a man in Pavao-Pavaozinho slum, in the Copacabana neighborhood in Rio de Janeiro

Det brøt ut voldsomme opptøyer i det populære turistområdet rundt Copacabana i Rio de Janeiro i april, etter at danseren Douglas Rafael da Silva Pereira (26) ble drept. Én person ble drept under demonstrasjonene.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

Bussene står – sjåførene streiker

Politiet har også blitt kritisert for måten de har håndtert den pågående busstreiken i Brasils andre største by. Lokale medier filmet politiet etter at de brukte pepperspray mot streikende og journalister som dekket hendelsen.

Se video her:

Denne uken har en 48-timers busstreik paralysert Rio de Janeiro. Byens fortau er fulle av folk som venter på busser som aldri kommer. Noen klarer å kapre en drosje til jobb, mens andre gir opp og drar hjem istedenfor til arbeidet.

Omtrent 7560 av byens 9000 busser har stått stille de siste dagene. Noe som har ført til at 1,9 millioner av Rio de Janeiros befolkning har måtte finne andre transportmidler.

Sjåførene og portørene (de som tar imot penger fra passasjerene, journ.anm.) krever en 40 prosents lønnsøkning.

Det er fremdeles uklart om arbeidernes krav vil bli imøtekommet, og om det vil komme lignende streiker fram mot VM dersom sjåførene og portørene ikke får en lønnsøkning.

BRAZIL-STRIKE/ A passenger observes from a window of a public bus as people gather at the bus station during a 48-hour bus strike in Rio de Janeiro

De siste 48 timene har kun et fåtall av Rio de Janeiros busser rullet rundt i gatene. Vanligvis bruker 1,9 millioner mennesker bussene i Rio de Janeiro. Ettersom fotball-VM nærmer seg, øker bekymringene for at det kan oppstå streik under turneringen.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia