NRK Meny
Normal

Publikum hetset presidenten

SAO PAULO (NRK.no): Brasilianernes frustrasjon kom til overflaten under åpningskampen. Det gikk ut over president Dilma Rousseff.

Dilma

Dilma Rousseff (t.h.) på ærestribunen med fotballpresident Sepp Blatter.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

«Hey! Dilma! Vai tomar no cú!».

Det skulle bare noen få sekunder til.

President Dilma Rousseff ble vist på storskjermen på Corinthians Arena - i et kort, kort øyeblikk - og frustrasjonen mot politikere, korrupsjon og pengebruken rant over.

Tilropet fortsatte taktfast i et minutts tid fra et samlet publikum på 60.000 mennesker:

«Hey! Dilma! Vai tomar no cú!».

Klar beskjed fra publikum

Det finnes ingen elegant måte å oversette frasen, men kort fortalt ba brasilianerne sin egen president om å spise både det ene og det andre.

Rousseff bestemte seg for flere måneder siden for at hun ikke skulle holde noen tale under åpningsseremonien - i frykt for buing. Det gjorde hun nok rett i.

Ropene kommer etter en lang dag med demonstrasjoner i både Rio de Janeiro og Sao Paulo. Blant annet ble det publisert en opprørende video av en demonstrant som blir sprayet med tåregass rett i ansiktet.

I Sao Paulo i Brasil er det gatekamper og uro bare tre timer før fotball-VM sparkes igang.Sammenstøtene har vært kraftige og politiet bruker nå tåregass og gummikuler mot demonstrantene.

VIDEO: Politiet slår hardt ned på demonstrasjoner i Sao Paulo.

Støttet fotballspillerne

En gledelig nyhet for Brasil-trener Luis Felipe Scolari er at publikum på arenaen stilte seg bak spillerne på torsdag. Stemningen ble testet allerede tidlig i første omgang, da Marcelo scoret selvmål. Det ble helt stille på stadion i et sekund eller to. Men så startet heiaropene.

Store deler av kortsiden bak Kroatias mål hevet begge armer i været og knyttet nevene. Resten av stadion fulgte etter, og «Brasil! Brasil!» runget over stadion.

Publikums støtte trenger likevel ikke nødvendigvis si noe om stemningen i resten av folket. Rundt NRK.nos utsendte vrimlet det av iPader, hipsterbriller og moteriktige skjerf - det er den øvre middelklassen som har råd til å gå på VM-kamp i Brasil.

Dilma og J-Lo

Dilma Rousseff fikk posere med Jennifer Lopez, men det spørs om dét hjelper henne i høstens presidentvalg.

Foto: HANDOUT / Reuters

Fotballnyheter