Storkamp: Ja. Toppkamp: Nei

Når to av Fotball-Norges giganter barker sammen på Brann stadion søndag kveld, er det lag som er forventet å kjempe i hver sin ende av tabellen denne sesongen.

Brann Rosenborg fans

Supporterne fra Brann og Rosenborg er blant landets mest trofaste. Men skal vi tro ekspertene blir det RBK-fansen som får mest å juble for i år.

Foto: Scanpix

- Det blir ikke noen toppkamp, men definitivt en storkamp, sier NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

I likhet med alle de andre fotballekspertene til NRK, har han tippet Rosenborg i gullkampen i årets eliteserie, mens han har tippet Brann på nedrykksplass. Likevel tror han kveldens kamp blir et av de store oppgjørene denne sesongen.

Løken mener nemlig at Brann har en helt spesiell posisjon i norsk fotball – tross de labre forventningene til årets utgave av laget.

Er Brann over- eller undervurdert i årets eliteserie? Diskutér nederst i saken!

- Typisk Brann

Karl Petter Løken

Både Arne Scheie og Karl Petter Løken har tippet Rosenborg høyt i årets sesong. Løken tror dessuten at Brann rykker ned i år.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

- Det har å gjøre med historie og engasjementet rundt klubben. Brann har alltid vært et lag hvor folk lever med klubben sin, så det blir en storkamp. Det er Brann, og det har fremdeles en klang i Norge, sier Løken.

Den tidligere RBK-spilleren mener Branns nedtur startet raskt etter at klubben tok seriegull i 2007.

Fjorårssesongen ble svært vanskelig, og endte med en 13.-plass. Siden dette har de mistet to av lagets kanskje største stjerner i Petter Vaagan Moen og Erik Huseklepp. Dette er noe av grunnen til at Løken har enda mindre tro på Brann.

- Det er litt typisk Brann at det skulle skje noe slikt etter at de vant serien. Da de vant i 2007 var det lenge siden de hadde vunnet, og det lå kanskje litt i kortene. Bergenserne er fantastiske til å støtte laget sitt, og ofte blir det litt svart/hvitt, sier Løken, som mener overforbruket av penger i denne perioden også har gjort det vanskelig for klubben å følge opp.

Mener Brann mangler tempo

Løken mener at selv om Brann har kjøpt Bentley fra Odd Grenland før denne sesongen, er det tydelige svakheter i mannskapet.

- De har hatt et temposvakt mannskap. I fjor hadde de Huseklepp, men de har manglet tempo utover dette i flere år, sier han, men understreker at laget også kan overraske positivt og klare seg bedre enn forventet.

Fotballeksperten mener at også Rosenborg er litt svekket etter i fjor, først og fremst ved at de har mistet Anthony Annan som det defensive arbeidsjernet på midtbanen.

- Det blir jevnt i år, jevnere enn i fjor. Jeg tror ikke Rosenborg og Vålerenga kommer til å stikke av så tidlig og vinne så mye som i fjor. Men det er heller ingen tegn på at Brann skal gjøre det bra i år, sier Løken.

Video: Brannfansen troppet opp på treningen

Video Brannfansen mener laget trenger støtte nå

Fotballnyheter