Stoler ikke på NFFs EM-tall

Rektor ved Markedshøyskolen stoler ikke på Fotballforbundets publikumsanslag på 1,1 millioner utenlandske fotballturister under fotball-EM i 2016.

Trond Blindheim

Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen, stiller spørsmål ved NFFs tall.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

- Jeg synes utgangspunktet for denne analysen er litt bob-bob, sier Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen, til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tallet på 1,1 millioner utenlandske turister er grunnleggende i utregningene som Norges Fotballforbund bygger søknaden om fotball-EM i 2016 på.

Til sammenligning kom det 3,2 millioner utenlandske turister til Norge i løpet av hele 2008, og EM i England i 1996 trakk bare rundt 100.000 tilskuere.

- Husk på at det ikke kom mer enn en halv million mennesker da Portugal hadde EM i 2004. Portugal er det billigste landet i Europa å feriere i, mens Norge er det dyreste, sier Trond Blindheim til NRK.

Gi store inntekter

Da fotballpresident Sondre Kåfjord overrakte søknaden om et statstilskudd på over seks milliarder kroner til fotball-EM i Norge og Sverige i 2016 viste han til at et mesterskap kan gi store inntekter.

Kåfjord viste til en rapport om de samfunnsøkonomiske effektene av et EM som er utarbeidet av professor ved Handelshøyskolen BI, Dag Morten Dalen, og førsteamanuensis Lars Håkonsen.

Les: Hele rapporten til Dalen og Håkonsen (ekstern lenke)

I rapporten hevdes det at utenlandske tilreisende vil legge igjen sju milliarder kroner i Norge på områder som overnatting, uteliv og servering.

Frankrike søker fotball-EM 2016

Frankrike er en av Norges konkurrenter til å få arrangere fotball-EM 2016. Her et skilt utenfor det franske fotballforbundets lokaler i Paris.

Foto: MAL Langsdon / REUTERS

- Her er det gjort grundige beregninger av fagfolk og jeg stoler på dem, sa Kåfjord selv til NRK etter at han hadde presentert søknaden om statstilskudd for kulturminister Trond Giske onsdag.

På forbundets egne nettsider går Kåfjord enda lenger og skriver at analysen av de samfunnsøkonomiske gevinstene er utført av uavhengige forskere.

Avgjørende for utregningen

Hele anslaget på sju milliarder kroner er basert på at det skal komme 1,1 millioner utenlandske tilreisende til Norge under et eventuelt 2016-EM.

- Det er et tall som vi ikke har forsket frem selv. Vi har ikke gjort noen selvstendig analyse av det tallet. Det er et tall som vi har fått fra fotballforbundet, og som er basert på fotballforbundets analyse, sier professor Dag Morten Dalen til NRK .

BI-professoren forteller at det de har gjort i rapporten er å regne videre på tallet fra forbundet.

- Det vi har gjort er å ta utgangspunkt i besøkstallet på 1,1 millioner og så baserer vi oss på en økonomisk analyse på det grunnlaget, sier Dag Morten Dalen.

Tall utarbeidet av prosjektlederen

I stedet kommer tallet på 1,1 millioner besøkende fra en rapport som analysefirmaet PricewaterhouseCoopers har utarbeidet for NFF.

Mannen som utarbeidet rapporten, Helge Dønnum, er den samme Helge Dønnum som i dag er prosjektleder for den norske EM-søknaden.

- Rapporten er utarbeidet av de som står bak utredingen i PricewaterhouseCoopers og på den tiden var det jeg som gjorde det fordi da var jeg ikke prosjektleder, men da var jeg innleid av fotballforbundet for det, svarer Helge Dønnum da NRK spør hvem som står bak tallet på 1,1 millioner utenlandske tilreisende.

Stiller spørsmål ved habiliteten

Erik Loe

Fungerende generalsekretær i NFF, Erik Loe, avviser at det er habilitetsproblemer knyttet til rapporten fra PricewaterhouseCoopers.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Rektor Blindheim ved Markedshøyskolen mener det er grunn til å stille spørsmål ved habiliteten til Dønnum.

- Det blir litt som om en lærer skal sensurere sin egen sønn eller datter. Det kan godt hende at karakteren er riktig, men det vil alltid hefte habilitetsproblemer med en sånn analyse, sier Blindheim.

Han mener at tallet fra NFF ikke holder som grunnlag når regjeringen skal bestemme seg for om de vil gå inn for å gi statstilskudd på over seks milliarder kroner.

- Jeg går ut fra at når regjeringen skal gjøre seg opp en mening om dette så vil de basere seg på en mer nøytral analyse, sier Trond Blindheim til NRK.

Avviser kritikken

Fungerende generalsekretær i Norges Fotballforbund, Erik Loe, stiller seg helt avvisende til habilitetsproblematikken.

- Jeg skjønner ikke substansen i kritikken. Skal han rette noen kritikk må det være mot arbeidet som er gjort, ikke mot habiliteten, sier Loe til NRK.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp