Brasil-stjerner strømmer til lille Avaldsnes: – Nesten så vi ikke tror på det selv

Avaldsnes er stedet som får brasilianske landslagsspillere til å ville slå seg ned i Norge. Bygda er blitt den største importøren av fotballspillere i landet.

brasil

Brasil-veteranen Rosana (t.h) tok med seg landslagsvenninen Debora Cristiane de Oliveira da hun bestemte seg for å teste ut norsk fotball.

Foto: Alf-Robert Sommerbakk

86050857TW005_Women_Brazil_ Women Brazil National Team Presentation

Andreia Rosa De Andrade ble hentet til Avaldsnes på siste dag i overgangsvinduet. Hun er lagets tredje brasilianske landslagsspiller.

Foto: Thorsten Wagner / Bongarts/Getty Images for DFB

FBL-WC2011-WOMEN-MATCH 28-BRA-USA 112183338

Rosana i aksjon for Brasil i forrige VM.

Foto: ROBERT MICHAEL / Afp
Tenk deg et norsk fotballag som i det samme overgangsvinduet signerer tre brasilianske landslagsspillere og to fremadstormende tyske bundesligatalent.

Spillerne takker ja til å flytte til et tettsted på en vestlandsk øy, av typen såpass lite at noen har tegnet hermetegn på skiltet som viser vei til sentrum.

Der har klubben fra før bunkret spillere med landslagserfaring fra nasjoner som USA, Irland, Australia og Island sammen i hus og leiligheter.

– Vi er unike

Det høres usannsynlig ut, men det er nettopp dette toppserieklubben Avaldsnes har gjort.

Bygda er blitt Norges største importør av fotballspillere etter at Avaldsnes rykket opp til øverste nivå før denne sesongen.

– På kvinnesiden er vi helt unike, men jeg tror også det ville vakt stor oppsikt på herresiden, sier Avaldsnes-trener Rune Wold.

Det er nemlig ikke vrakgods vestlandsklubben henter. Spesielt de tre brasilianerne må sies å være et realt kupp.

Etter deres ankomst har laget begynt å vinne kamper og avansert til øvre halvdel av tabellen.

Brasils landslagsstjerne vil lære av Norge

Rosana er artistnavnet til klubbens nye og største stjerne. Sammen med superstjernen Marta har hun herjet med motstanderne i angrep for Brasils landslag.

Rosana har spilt OL, VM og vunnet mesterligaen med sitt tidligere klubblag Lyon.

En gang i vår kjente hun at hun hadde fått nok meritter. Nå måtte det noe helt annet til for å trigge henne.

Ute i det norske havgapet, i Avaldsnes, fant brasilianeren det hun ville ha.

– Som klubbspiller var målet mitt å vinne Champions League. Det målet har jeg nådd. Jeg ville finne en klubb jeg kunne hjelpe til å bli toppklubb, og da fant jeg til slutt Avaldsnes, som passet perfekt. Det er dette som motiverer meg nå, forklarer hun.

Tok med seg landslagsvenninner

Det eneste kravet hun stilte var at hun ville ta med seg landslagsvenninnen Debora Cristiane de Oliveira, som blir sett på som et av de mest lovende talentene i Brasil.

– Det var et ønske vi syntes var veldig enkelt å innfri, sier treneren og ler.

Noen uker senere fulgte landslagsmidtstopperen Andreia etter. Nå spiller tre av Brasils beste kvinnelige fotballspillere i Avaldsnes.

Det kan klubben takke en venn av Rosana for. Han hadde spilt i Norge og skrøt mye av landet.

Rosana forteller at det ga henne en fiks idé.

Hva om hun kunne lære seg den fysiske og litt tøffere spillestilen man har i Norge og sette den sammen med den mer fintfølende, tekniske fotballen hun har lært i Brasil?

– Nå vil jeg fortelle alle mine brasilianske venner om hvor bra det er å spille i Norge. Jeg vil at flere skal komme hit, slik at Norge og Brasil kan lære av hverandre. Jeg tror det kan bli veldig bra for kvinnefotballen, sier hun.

Sponsor tar regningen

Rosana og de Olivieira har så langt spilt fire kamper for laget. Andreia har rukket å være med i én.

Wold sier han fortsatt synes det er utrolig at de er en del av troppen hans.

– Det er klassespillere, og helt utrolig morsomme å se på. Det er virkelig sambafotball de leverer. Når jeg tenker på at de spiller her, er det nesten så jeg ikke tror det selv, sier han.

Avaldsnes har en sponsor som legger til rette for at spillerne kan satse på fotballen på heltid, noe få klubber i Toppserien har økonomi til. Det er selvfølgelig et pluss når klubben skal forhandle med spillere av brasilianernes kvalitet.

– De lever ikke noe luksusliv, og lønningene er ikke i nærheten av å være som i eliteserien. De fleste som kommer hit ser på det som et slags eventyr, og er gjerne vant til enkle kår fra før, understreker Wold.

Avaldsnes bruker et eget talentspeiderfirma når de ser etter spillere i utlandet, noe de sannsynligvis også er ganske alene om på kvinnesiden i Norge.

Ville blitt stanset på herresiden

cecilie

Cecilie Pedersen har vært det eneste norske innslaget i Avaldsnes´startoppstillinger denne høsten.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Ikke alle er like glade for utviklingen i Avaldsnes. I kampene laget har spilt denne høsten har bare én av spillerne i startoppstillingen vært norsk statsborger - den tidligere landslagsspilleren Cecilie Pedersen.

Godt over halvparten av troppen består av utenlandske spillere. I eliteserien og 1.divisjon for herrer hadde ikke det gått.

Der har de regler for bruk av utenlandske spillere som skal sikre bedre utviklingsvillkår for norske fotballtalenter.

– Dette med Avaldsnes er både positivt og negativt, sier Tone Angeltveit, daglig leder i serieforeningen for kvinnefotball, og utdyper:

– Vi ønsker at Toppserien skal være en av de beste ligaene og være attraktiv for de beste spillerne. Derfor er det positivt at Avaldsnes er ambisiøse, skaper liv og har mange gode spillere på laget. Det kan derimot bli negativt dersom flere klubber begynner å hente veldig mange utenlandske spillere. Det kan gjøre at veien frem blir veldig lang for unge, norske talenter.

Forstår kritikken

Enn så lenge har det ikke vært aktuelt å la regelen om bruk av utenlandske spillere også gjelde for kvinnefotball. I Toppserien har det tidligere vært svært få importerte spillere.

Angeltveit ser ikke bort fra at man må innføre regelen dersom flere skulle gjøre som Avaldsnes, men tror ikke noe kommer til å skje med det første.

Wold har få problemer med å forstå at noen er kritistke, og mener selv det kan være uheldig at klubben har så mange utenlandske spillere.

– På sikt ønsker vi flere norske spillere, men enn så lenge har det vært vanskelig for oss å signere norske spillere som holder høyt nok nivå. Det er fordi vi er nyopprykket og de helst vil spille for mer etablerte klubber, eller i større byer, sier han.

Klatrer på tabellen

Wold forklarer at klubben derfor har sett til utlandet, og håper selv at det bare blir sånn i en overgangsfase.

– Uten de utenlandske spillerne hadde vi rykket rett ned igjen, og det hadde vært helt meningsløst. Målet er å stabilisere oss i Toppserien først, og etter hvert få opp noen av de yngre talentene som er tilknyttet klubben, sier han.

For selv med de mange innkjøpene har laget prestert ganske ujevnt tidligere i sesongen. Det ser imidlertid ut som det begynner å ta seg opp. I høst har laget vunnet tre av fire kamper, og det eneste tapet kom mot serietoer LSK.

– Det folk må forstå er at Toppserien faktisk holder et godt nivå. Det er ikke lett å hevde seg i toppen uansett. Avaldsnes trenger litt mer tid før vi kan være helt der oppe, vi har tross alt akkurat rykket opp, sier Wold.

Vil utvide oppholdet i Norge

Rosana har bare bodd i Norge i en drøy måned, men trives så godt at hun allerede har bestemt seg for å utvide oppholdet.

– Opprinnelig skulle jeg bare være her i fire måneder, altså ut sesongen, men jeg tror det blir minst et år til. Jeg har det så fint her, sier hun.

Hun visste at Avaldsnes var et lite sted før hun flyttet dit, og var spent da hun kjørte inn i bygda første gangen.

– Men jeg så med en gang at det er vakkert her, og alle jeg har møtt er så snille. Jeg har faktisk bare fine ting å si. Treningene er gode, kampene har vært utfordrende og på fritiden gjør jeg i grunn alt jeg har pleid å gjøre før, forteller hun.

Rosana sier hun ikke bryr seg om at klubben foreløpig ikke har sjanse til å hevde seg verken nasjonalt eller internasjonalt.

31-åringen tror ikke klubbvalget vil gi henne trøbbel med å beholde landslagsplassen.

– Neida, jeg får god matching her, og trener godt. Målet mitt er fortsatt å få spille for landslaget helt til vi skal ha OL i Brasil om tre år. Det skal jeg klare uansett hvor jeg befinner meg, slår Rosana fast.

Fotballnyheter