NRK Meny
Normal

Stjernen som glapp for Barcelona

Han er ærespresident i Real Madrid og regnet som en av klubbens aller største stjerner gjennom tidene, men i Barcelona mener man at Alfredo Di Stéfano egentlig skulle spilt for dem.

Alfredo Di Stéfano, Lionel Messi, Diego Maradona

Lionel Messi (midten) får Di Stéfano-prisen for 2008-09-sesongen. Den tildeles den beste argentinske fotballspilleren. Alfredo Di Stéfano til venstre, Diego Maradona til høyre.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP

«El Clasico» mellom Barcelona og Real Madrid er mer mytebefengt enn kanskje noe annet oppgjør i spansk fotball.

For Barcelona-spillerne er en av de mest sentrale mytene at Di Stéfano, mannen som sikret Real fem seire i serievinnercupen på rad, egentlig ikke skulle spilt for hovedstadslaget i det hele tatt.

Historien om Di Stéfanos overgang til Real Madrid i 1953 er som tatt ut av en spionroman, med fascister, lovløs colombiansk fotball og en argentinsk spillerstreik som ingredienser.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ronaldo Di Stéfano

Di Stéfano (nederst til høyre) tilstede under presentasjonen av Cristiano Ronaldo.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Enormt målfarlig

I likhet med sin far, startet Di Stéfano karrieren i argentinske River Plate.

Den første sesongen tilbrakte han på utlån, men fra 1946-49 rakk han å spille 65 kamper og score 49 mål. I 1949 var det generalstreik i Argentina og den profesjonelle fotballen stoppet opp i landet.

Løsningen for Di Stéfano ble å dra til Colombia og spille for Bogotá-klubben Millonarios. Fotballforbundet i landet hadde brutt med FIFA hvilket gjorde overgangen enkel.

Der ble han i fire år, 101 kamper og 90 mål, noe som gjorde at Barcelona begynte å forhandle med klubben.

Artikkelen fortsetter under bildet

Alfredo Di Stefano

Franske Raymond Kopa (t.v.) og Alfredo Di Stéfano feirer europacupseieren over Fiorentina i 1957.

Foto: AFP

Friske forhandlinger

Sønnen til en av aksjonærene i Millonarios, Ramón Trias Fargas, fikk jobben med å forhandle frem avtalen som skulle sikre at Di Stéfano gikk til Barcelona.

Ifølge Fargas begynte Barcelona selv å sabotere avtalen ikke lenge etter. Sjefsspeideren til klubben, Josep Samitier, ba sin colombianske venn Joan Busquets hjelpe til med forhandlingene.

Det høres ut som en god idé helt til det ble kjent at Busquets var en direktør hos Millonarios rival Santa Fé, og aktivt saboterte forhandlingene.

Det endte med at Di Stéfano forlot Millonarios uten tillatelse og spilte noen vennskapskamper for Barcelona. Men Real Madrid-styreleder Santiago Bernabéu hadde fått meg seg at prosessen hadde vært noe rotete.

Real Madrid betalte Millonarios 1,5 millioner pesetas, og det fikk Barcelona til å betale River Plate 4 millioner pesetas. Da våknet fotballforbundet og forbød spanske klubber å kjøpe utenlandske spillere. Di Stéfano virket å være på vei til Juventus.

Alfredo Di Stéfano

Real Madrids ærespresident Alfredo Di Stéfano

Foto: - / AFP

Ville ikke dele

Men forbudet mot utenlandske spillerkjøp ble fjernet og det ble avgjort at han skulle spille annenhver sesong for klubbene, med Real Madrid først ut. Dette førte til opprør i Katalonia og Barcelona-klubbpresident Enric Martí Carreto måtte gå.

Erstatteren hans, Francesc Miró-Sans, ga slipp på Alfredo Di Stéfano, men årsaken for dette er klubbene på ingen måte enige om.

Barcelona påstår at spilleren ble sluppet som følge av press fra landets fascistiske statsoverhode, Francisco Franco. Real mener at slapp Barça ham frivillig og fikk igjen de 4 millionene pesetas de betalte til River Plate.

To uker senere spilte Di Stéfano i sitt første «El Clásico» og avhengig av hvilken kilde man skal tro på, gjorde han enten to, tre eller fire mål i kampen.

Spilte for tre landslag

Alfredo Di Stéfano er utvilsomt en av de aller største spillerne i Real Madrids historie. «Den blonde pilen» fra Argentina spilte 282 kamper og satte 216 baller i nettmaskene.

85-åringen er fortsatt uhyre populær i Madrid. I 2000 ble han utnevnt til ærespresident i Real Madrid og dukker ofte opp når klubben presenterer nyinnkjøpte stjerner

En annen pussige detalj: Alfredo Di Stéfano er argentiner av italiensk opprinnelse. At han representerte Argentina på landslagnivå er derfor ikke overraskende, men at han gjorde det samme for Spania og Columbia må kunne sies å være litt spesielt.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.