NRK Meny
Normal

Stengel før rettssaken: – Godt å bli ferdig

NADDERUD (NRK.no): Stabæks Herman Stengel (17) ser frem til å konsentrere seg fullt og helt om fotballen. Først skal han gi sin versjon av historien rundt sin egen kontroversielle overgang.

Stengel

Herman Stengel er klar på at overgangssaken ikke har gått utover hans utvikling som fotballspiller, men talentet gleder seg likevel til at saken kommer ut av verden.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Stengel

Herman Stengel er en populær mann i Stabæk. Her flokker unge fotballspillere seg rundt 17-åringen.

Foto: Sindre Murtnes / NRK
Stengel

Herman Stengel spilte hele kampen da Stabæk slo Fredrikstad 2-1 på Nadderud fredag.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

17-åringen er nemlig stevnet som vitne i den såkalte overgangssaken, som starter i Asker og Bærum tingrett mandag.

Fire fotballedere er tiltalt for grovt bedrageri etter Stabæks salg av Veigar Páll Gunnarsson (én million kroner) og opsjonen for Herman Stengel (fire millioner kroner) til Vålerenga i 2011.

– Prøver å holde fokus

Politiet anklager klubbene for å ha slått sammen overgangene, og holdt prisen på Gunnarsson lav, fordi eksklubben Nancy hadde krav på 50 prosent av salgssummen.

Til tross for å ha havnet midt i en stor mediesak, har ikke unggutten latt seg forstyrre av den pågående saken, ifølge ham selv.

– Jeg har sagt fra starten av at jeg skal ha fokus på det sportslige og det som skjer på banen. Det er det jeg har prøvd på, sier Stengel til NRK.no.

Sikter høyt

I 2010 ble Stengel tidenes yngste målscorer i norsk 2. divisjon som 14-åring.

Neste år ble han belønnet med proffkontrakt av Stabæk.

Nå har han kapret en fast plass på bærumslaget.

– Jeg skal bli best mulig, og til slutt er målet å spille i en av de store ligaene, sier Stengel.

Han påpeker at det norske overgangsvinduet er stengt, og at han nå skal gi alt for Stabæk utover høsten. Bærumsklubben kjemper i øyeblikket om å rykke opp igjen til eliteserien. Fredag spilte Stengel hele kampen da Stabæk kapret en foreløpig 2.-plass med 2-1-seieren mot Fredrikstad.

– Mye skriverier

Påtalemyndigheten skal føre 24 vitner for retten etter at de tiltalte har forklart seg. Som flere jurister påpeker, er det prisvurderingen av Veigar Páll Gunnarsson og opsjonen for Herman Stengel som blir sentral i skyldsspørsmålet.

Ifølge Finansavisen steg Stabæks prisvurdering av Stengel fra 250.000 kroner til inntil 19 millioner kroner i løpet av halvåret før opsjonen ble solgt.

Avisen har fått tak i innstillingen fra Norges Fotballforbunds påtalenemnd, som beskriver Stengel-avtalen som «ansvarsløs gambling» og «grov overprising».

Stengel skal etter planen fortelle sin historie for retten torsdag 22. august.

– Saken får gå sin gang. Det blir greit å bli ferdig med den i hvert fall. Det er mye skriverier, og det blir greit å bli ferdig slik at jeg kan tenke på meg selv og det som skjer utpå her, sier Stengel, og nikker mot fotballbanen.

– Det ble mye skriverier som jeg ikke var vant med i starten. Men det har ikke påvirket meg stort, sier 17-åringen.

Dokumentbevis

Det er satt av tre rettsdager til aktoratets innledningsforedrag og de tiltaltes forklaringer. Deretter skal først påtalemyndigheten og så forsvarerne føre vitner for retten.

Politiadvokatene Morten Stene og Iselinn Håvarstein er henholdsvis aktor og medaktor under rettssaken.

Aktorene vil også legge frem innhold fra datamaskiner og mobiltelefoner som ble beslaglagt under etterforskningen.

– Dette er en del av det totale bevismaterialet, og betydningen av det er det nå opp til retten å vurdere, skriver Stene i en SMS til NRK.no.

Saken skal etter planen avsluttes med prosedyrer 10.-11. september.

Herman Stengel

Her sender Herman Stengel (t.h.) en pasning forbi Fredrikstads Lars Grorud (nr. 26) og Khalifa Jabbie. Bak står dommer Sigurd Smehus Kringstad.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.