Steffen Iversen legger opp

Steffen Iversen tok beslutningen etter å ha slitt med skader i lang tid.

Steffen Iversen har bestemt seg for å gi seg med fotball som aktiv spiller etter inneværende sesong.

Steffen Iversen gir seg som fotballspiller. Beslutningen tok han nylig.

 • Se tilbakeblikk fra Steffen Iversens karriere lenger ned i saken.

– Jeg merker nå at det er tungt å komme tilbake igjen. Da er det like greit å gi seg, sier Steffen Iversen til NRK.

Iversen har vært en av Norges mest suksessfulle fotballspillere gjennom tidene. Han har tidvis vært en svært målfarlig spiss og er kanskje spesielt kjent for å være en god hodespiller.

35-åringen vendte hjem til Rosenborg i februar, men har kun startet 11 kamper for hvittrøyene i eliteserien denne sesongen.

Nå har han altså bestemt seg for at en lang karriere på toppnivå er over.

– Var det bare skadene som var avgjørende?

– Nei, ikke bare det. Det har også litt med familien å gjøre. I tillegg har jeg en del andre muligheter fra neste år. Det har også mye å si, svarer 35-åringen, som ikke vil utdype hvilke planer han har for livet etter fotballkarrieren.

Gir ut selvbiografi

Steffen Iversen

Iversen spilte for Tottenham fra 1996-2003. Her er han i en duell med Chelseas John Terry i 2003 på Stamford Bridge.

Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

Rosenborg-spilleren forteller at han bestemte seg for å gi seg med fotballen nylig.

– Beslutningen har jeg egentlig ikke tatt før nå den siste måneden. Men jeg føler det er på tide å gi seg nå, sier Iversen til NRK.

Nyheten om at han legger opp, kommer i forbindelse med selvbiografien «Steffen - Født til fotball» som kommer ut lørdag.

I boka, som er skrevet av Anders Mølster Galaasen, forteller Iversen om livet i rampelyset – oppturer og nedturer, det glamorøse profflivet i England og utenomsportslige hendelser.

I bokas siste avsnitt oppsummeres Iversens karriere på denne måten:

«Det eneste som er sikkert er at nå er det slutt. Han kan se tilbake på 18 sesonger på seniornivå. Et utall antall mål. Seiere og mesterskap. 36 år i medienes søkelys. Et halvt liv som trollunge og bohem.»

Video: Se et tilbakeblikk på Iversens lange karriere

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Steffen Iversen har preget norsk fotball i mange år. Her er et tilbakeblikk på noen av hans største øyeblikk på fotballbanen.

VIDEO: Et tilbakeblikk på Steffen Iversens karriere.

Lang karriere

Steffen Iversen, som er sønn av den like kjente fotballspilleren Odd Iversen, har flere gode sesonger bak seg både i engelsk Premier League og norsk eliteserie.

Han ble for alvor kjent da han debuterte for Rosenborg i 1995 og scoret åtte mål på 25 kamper. Han ble året etter klar for Tottenham hvor han ble toppscorer i to av sesongene han var på White Hart Lane.

Han har vært innom Wolverhampton, Vålerenga, Crystal Palace og Rosenborg, i to perioder, etter at han dro fra Tottenham i 2003.

Iversen har også vært en viktig del av landslaget gjennom flere år. Han scoret 21 mål på 79 kamper med flagget på brystet. Han scoret blant annet landslagets eneste mål under EM i 2000 da Norge vant over Spania i gruppespillet.

Steffen Iversen

Steffen Iversen jubler etter sin 1-0 scoring mot Spania i EM 2000.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Kontroversielle hendelser

Men trønderen er ikke bare kjent for det han har gjort på fotballbanen – han har også havnet i medias søkelys flere ganger etter ulike utenomsporslige feilskjær.

I 2008 forsov Iversen seg til et spillermøte klokken 12 under en landslagssamling og ble dermed sendt hjem av daværende landslagstrener Åge Hareide.

– Jeg er veldig skuffet over meg selv. Jeg er mest skuffet for at jeg skuffer så mange rundt meg. Spesielt Åge, landslaget og Rosenborg. I tillegg til alle andre, sa Iversen den gang.

35-åringen, som regnes som en Rosenborg-gutt, kom også i søkelyset da han etter seriegullet med Vålerenga sto i foran resten av spillerne og ropte, det klassiske ropet: «Rosenborg er rævva».

I mai i år så det ut som om dette ropet var glemt da Iversen valgte å vise fingeren til Vålerenga-supporterne som Rosenborg-spiller. Han måtte dermed betale en bot på 7.500 kroner til NFF.

Men etter sesongen er fotballkarrieren på toppnivå altså over for spilleren som både er elsket og hatet i fotball-norge.

Fotball

Oppsummert

11.00: Uttak av nødlandslaget, som spiller borte mot Østerrike onsdag kveld.

På pressekonferansen: Leif Gunnar Smerud, Pål Bjerketvedt, Lise Klaveness og Gro Tvedt.

 • Supportere tilbake på fotballkamper

  Onsdag kveld var tilskuerne endelig tilbake på seks engelsk fotballstadioner for lag på nivå 2,3 og 4. Den britiske regjeringen åpnet i november for at tilskuere igjen kunne slippes inn på britiske idrettsarenaer fra 2. desember.

 • Sikret avansement uten Haaland

  Borussia Dortmund måtte klare seg uten Erling Braut Haaland, men tok seg videre i mesterligaen med 1-1 mot Lazio onsdag kveld.

  Raphaël Guerreiro gjorde at savnet av Haaland ikke ble snakket for mye om da han sendte Dortmund i føringen etter 44 minutter. Ciro Immobile sørget for utligning på straffespark i 2. omgang.

  Guerreiro
  Foto: Bernd Thissen / AFP
 • Barcelona herjet med Ferencvaros

  Antoine Griezmann hælsparket inn 1-0 på innlegg fra Jordi Alba før det var spilt et kvarter. Martin Braithwaite, som startet på topp for Barcelona, doblet ledelsen i det 20. minutt på innlegg fra Ousmane Dembélé. Det avsluttet et angrep i 33 trekk.

  Tokmac Nguen spilte 71 minutter for Ferencvaros.

  Barcelona Griezmann
  Foto: Attila Kisbenedek / AFP
 • Giroud scoret fire

  Olivier Giroud fortsetter å score viktige europacupmål. Han sto for alle målene da Chelsea slo Sevilla 4-0 på bortebane og sikret gruppeseieren i mesterligaen.

  Den 34-årige franskmannen er stadig blitt avskrevet og holdt på å forsvinne fra London-klubben i forrige overgangsvindu, men han er nå oppe i 16 europacupscoringer denne sesongen og de to foregående. Ingen har scoret flere for en engelsk klubb i den perioden.

  Olivier Giroud
  Foto: Angel Fernandez / AP