Hopp til innhold

– De trodde det skulle gå av seg selv

Per Joar Hansen mener spillerne sovnet. Da glapp det for Rosenborg for første gang i år.

Nicki Bille Nielsen

Nickie Bille Nielsen i et luftig skuddforsøk. Men Starts Håkon Opdahl har kontroll her

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Starts Espen Børufsen ødela kvelden og statistikken for Rosenborg da klokka nærmet seg slutt på Lerkendal. Det endte 1–1 for serielederen.

Utlikningen var et selvmål, men det var Børufsen som skapte det. Børufsen mottok ballen etter et mislykket skudd fra Solomon Owello, og smelte til fra spiss vinkel. På streken sto Per Werner Rønning, men hans klarering gikk rett i nettaket.

– Jeg prøvde å få den unna, men det gikk ikke. Kanskje hadde den gått inn likevel, men det er vanskelig å si, sa en meget skuffet Rønning til TV 2.

– Dette er utrolig skuffende. Det er for dårlig av oss – for dårlig tempo, for dårlig bevegelse, la han til.

Da var det bare tre små minutter igjen på klokka, og Rosenborg kom aldri tilbake.

– Vi kan ikke vinne 4–0 hver gang

Det var en meget fortjent utlikning, for Start ga aldri serielederen ro og fred. De var tøffe i duellene, og Rosenborg fikk aldri til det samme spillet som har gitt dem full pott på de tre første kampene. Start styrte også spillet i perioder – det er et uvanlig syn på Lerkendal.

– Da vi fikk det tidlige målet, så det ut som en sovepute. De trodde kanskje at det skulle gå av seg selv, sa Rosenborg-trener Per Joar Hansen. til NRK.

– Vi ble passive og lite aggressive, spesielt i forsvaret. Vi ble helt enkelt for tunge i dag. Vi prøvde, men vi lyktes ikke. Og vi må jo skryte av Start også, de spilte godt i kveld og fortjente poeng, la han til.

Rønnings selvmål mål var også det første baklengsmålet for RBK i år. 10–1 står de med i målforskjell etter de fire første kampene.

– Vi tvang dem til å slite seg ut

– Vi spiller en god bortekamp, var kloke og godt organisert. Vi var også farlige. Vi turte å ta tak i ballen, det tror jeg nok Rosenborg ble litt overrasket over. De har mye ball i andre omgang, men er ikke sterke nok til å skape noe særlig. Det var nok litt vår fortjeneste at de ikke orket mer etter pause. Vi gjennomfører en god kamp, og jeg er veldig fornøyd sa Start-trener Mons Ivar Mjelde til NRK.

– Jeg tror vi hadde godt av å være nede i 1. divisjon i fjor, da fikk vi bygget oss opp. Men det er godt å være tilbake i eliteserien, det er hyggeligere her. Og vi kan leve godt med ett poeng på Lerkendal, smilte Mjelde.

– Vi skapte vel ikke nok til å fortjene seieren. Men vi rysta Rosenborg, sa Mjelde.

Tidlig ledermål

Men det så lenge ut til at Rosenborg skulle holde unna etter sitt tidlige ledermål.

Tarik Elyounoussis ledermål kom etter bare åtte minutters spill. Tobias Mikkelsen la et frispark inn i feltet. Det ble halvklart, men bare til Elyounoussis som smelte ballen lavt i mål fra omtrent 16-metersstreken.

Men det ble alt annet enn enveiskjøring fra hjemmelaget. Start var i perioder fullt på høyde med Rosenborg, og det smalt i stengene bak RBK-keeper Alexander Lund Hansen to ganger i første omgang.

Rosenborg hadde tilsynelatende bedre kontroll etter pause, men de var ikke hvasse nok til å score flere ganger. Ikke klarte de å riste sørlendingene av seg og drepe kampen heller. Start hang på som klegger.

Og ble de første som tok poeng fra Rosenborg i år. Attpåtil på Lerkendal.

Fotball

  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten