Hopp til innhold

«Kanskje han er sulten på å bevise at han kan triumfere mot alle odds»

KOMMENTAR: Kan Stabæk-trener Bob Bradley bli fristet til å bli igjen i Bærum for å vinne mot alle odds, «the American way»?

Bradley

GENIERKLÆRES: Stabæk-trener Bob Bradley. Her møter han pressen etter 1-0-seieren over Molde.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Keita

MATCHVINNER: Muhamed Keita.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

«There is joy! Very good first half, very bad second half. Great three points!», sa Stabæk-trener Bradley da C More viste bilder fra hjemmegarderoben etter kampen.

Det var en god oppsummering. Amerikaneren vet godt at det nå er fire poeng ned til Strømsgodset på bronseplass. På fjerde- og femte- halser Odd og Viking rett etter, mens Molde røk hodestups ut av medaljekampen med dette tapet.

Selve forestillingen var ikke mye å rope hurra for denne mørke søndagskvelden på Nadderud. Noen definitive høydepunkter var det: Seiersmålet var genialt. Volleyen til Dio-erstatter Muhamed Keita etter 13. minutter var briljant teknisk utført etter at en høy ball kom i retur fra en Molde-forsvarer.

Det ble underveis skutt både i stang og tverrligger fra begge lag. Og det var en helt haug med andre sjanser, frispark og ikke minst cornere.

Tregt tempo

Helhetsinntrykket var likevel noe seigt. Spillere som forsøkte, men som viste tydelig at de var midt i et meget tett kampprogram. Molde hadde rokkert en del om på laget. Trener Erling Moe tok selvsagt hensyn til at de spiller to kamper per uke. Allerede torsdag er det Ajax som kommer til «Rosenes by». Men også Stabæk var langt fra så friske og kjappe i steget som vi er vant til fra den kanten. Rettere sagt, på begge kanter.

Likevel, på Nadderud kan de vel knapt klage over nok en triumf: Bærumsgutta skaffet seg den 15. seieren i serien for sesongen. De sørget for at de vant over Molde for første gang siden juli 2010. Og de greide å holde nullen bakover for tiende gang i år. Det skal ikke minst keeper Mandé Sayouba ha sin del av æren for. Han har blant annet slettet Jon Knudsen klubbrekord denne sesongen for flest minutter uten baklengs.

Sikk-sakk i forsvaret

Det er ikke alltid han får like god hjelp. I andre omgang så ikke Stabæk-forsvaret ut i måneskinn ved enkelte anledninger. Gjennombruddspasninger rett frem skar som kniv i smør og skled inn i bakrommet. Moldes toppscorer Ole Kamara fikk også stå helt i fred på bakerste stolpe og nikke i nettveggen ved én anledning. Sayboua var på skovtur ute i feltet, da den samme Kamara forsøkte å bøye ballen rundt sisteskansen. Men nok en gang nektet landslagskeeperen til Elfenbenskysten å slippe inn mål. Stor kamp av ham!

Men det var helt på hekta. Semifinalen mot RBK satt garantert i beina. Det gikk nesten bostavelig talt på stumpene løs. Derfor er det Bradley gjør så viktig. Han står i samfulle 97 minutter og beordrer sine spillere over hele banen. Han banker inn litt mer «fighting spirit».

Gir seg ikke

Bob Bradley er ikke bare en klok strateg og taktikker: Han får spillerne sine til å springe mye, og enda litt mer. Og ofre det som skal til for at hele laget skal komme på rett side av mostanderen, uten ball. Alle sammen. Det er ikke gitt med et lag som er så glad i ballen.

Forren

HEKTET AV: Molde og Vegard Forren må nok se langt etter Europa-spill neste sesong.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Det eneste som betyr noe i fotball er titler, uttalte Bradley før semifinalen mot Rosenborg. Den tapte han, selv om de blåkledte var fryktelig nær seieren. Han vet også at det nesten er fåfengt å ta igjen Rosenborg i serien.

Likevel pøser han på.

«It ain't over til it's over», er gjennomgangsmelodien der i gården. Det er vel ingen igjen som tror at det er håp om å ta igjen trønderne? Det er 15 poeng å spille for, og Stabæk ligger åtte poeng etter. Rosenborg vant i kveld 2-0 mot Viking hjemme på Lerkendal.

Ettertraktet fyr

Og kanskje er det siste sjanse: Bradleys kontrakt går ut ved sesongslutt, og han står fritt til å signere for andre klubber. Stabæk og supporterne vil selvsagt gi bort alt de har for en ny avtale. Men da må de få napp hos agenten i New York City som håndterer alle henvendelser.

Bradley har aldri lagt skjul på at han bruker Stabæk som springbrett for en karriere hos en større klubb i Europa.

Spørsmålet er om tiden er moden allerede nå.

Kanskje er han fortsatt sulten på å bevise at han kan triumfere mot alle odds, «the American way». På den mest slitne stadion i eliteserien. Foran kun 3538 fremmøtte i høstmørket, til tross for at de kjemper om medaljene. For en klubb som lå helt nede på 13. plass økonomisk før sesongen, med budsjett på 43 millioner kroner.

Det hjalp sikkert en del med alle millionene for salget av stjernespissen Diomande, og mulighetene for europaliga neste år.

Men er det nok for å tilfredsstille en trener med skyhøye ambisjoner? Kun Bob vet. Inntil videre er han så nær en spillende trener man kan komme.

Uten å være utpå banen selv.

Fotball

  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten