Hopp til innhold

Stabæk under Bradley: 34 overganger på 18 måneder

Stabæk opplever stor sportslig suksess om dagen, men NRK-ekspert Karl Petter Løken mener framgangsmåten ikke er bærekraftig på sikt.

Ernest Asante Bob Bradley

SUKSESSDUO: Ernest Asante er én av 16 spillere som har blitt hentet til Nadderud av trener Bob Bradley. Begge har imponert stort.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Over tid kan det ikke fortsette som nå, for dette medfører en viss fare. Å hente så mange spillere rett før sesongstart er ikke bra på lang sikt, verken for Stabæk eller norsk fotball, sier NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

Med 30 poeng på 14 kamper er det kun Rosenborg som har levert bedre enn Stabæk i eliteserien. Prestasjonen er utvilsomt imponerende av bærumsklubben som før sesongstart ble tippet å kjempe mot nedrykk.

– Ingen kunne spå at det skulle gå så bra, men de hentet mange spillere sent. De tre på topp - El Ghanassy, Diomande og Asante - kom jo kvart på tolv. Så skal du få det til å fungere, og der er jo Bob Bradley helt fantastisk, sier Løken.

Den tidligere landslagsspilleren legger ikke skjul på hvor imponert han er av Stabæks amerikanske trener.

Samtidig er Løken klar på at det er lite langsiktighet i måten klubben nå oppnår resultater på.

– 34 overganger på 18 måneder er udiskutabelt mange. Litt utskiftning er sunt, men å bytte ti spillere i året er ikke bærekraftig i lengden, sier Løken.

LES SAKEN: Bohinen-utblåsing til påtalenemnda

11 utlendinger

Han viser til at Stabæk siden Bob Bradley tok over trenerjobben i januar 2014 har hentet hele 16 spillere til klubben. I samme tidsrom har 18 spillere forsvunnet fra Nadderud. Den enorme overgangsaktiviteten har bidratt sterkt til at klubben har etablert seg i elteserien etter opprykket i 2013, men den har også ført med seg kritiske røster.

Inge André Olsen

TRYGGER PLASSEN: Sportssjef Inge André Olsen forklarer de mange overgangene med Stabæks behov for å stabilisere seg i eliteserien.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

11 av de 16 signerte spillerne er utenlandske. Søndag gikk Odd-trener Dag-Eilev Fagermo ut i et intervju på TV 2 og sa at han håper Rosenborg vinner serien, fordi Stabæks overgangsstrategi er ødeleggende for norsk fotball.

– De har hentet veldig mange utlendinger som er gode. De har fått satt det sammen. Så jeg er imponert over spillerlogistikken. På den annen side så tror jeg ikke det er dette norsk fotball trenger, sa Fagermo.

Mens han brukte to utenlandske spillere fra start i Odds 1-1-kamp mot Lillestrøm søndag, mønstret Bob Bradley åtte utlendinger i Stabæks startoppstilling i 3-2-seieren over Strømsgodset. Det bidrar ikke til å utvikle norske fotballspillere, mener Fagermo.

LES SAKEN: Her er snakkisene fra helgens eliteserierunde

– Fagermo er sirkusdirektør

Sportssjef i Stabæk Inge André Olsen tar imidlertid kritikken med knusende ro.

– Det er naturlig med en slik debatt. Fotball er sirkus og Fagermo er en sirkusdirektør. Han vil ha fokus på norsk fotball og hvordan vi sammen skal bli bedre, sier Olsen til NRK.

Han mener Stabæk er blant de beste i landet på spillerutvikling og forklarer de mange overgangene med at trener Bob Bradley har måtte tenke kortsiktig for å stabilisere klubben i eliteserien.

– Jeg tror ikke vi får se igjen i nær fremtid at vi henter så mange spillere. Vi ønsker å tenke mer langsiktig, men man må ha råd til det for å kunne gjøre det. De siste to-tre årene har vi måtte se mye ut av Norge for å finne gode spillere, sier Olsen.

Suksesshistorien Stabæk får nå kritikk for å ha prioritert utenlandske spillere. Men nå er det fullt, og klubben vil i sommer kun vurdere eventuelle forsterkninger med norsk pass.
Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Suspendert Djurgården-spiller varetektsfengslet

  Djurgården-spilleren som er anklaget for voldtekt, ble torsdag varetektsfengslet, opplyser Frida Vedin i den svenske påtalemyndigheten overfor TT.

  Mannen i 20-årene ble pågrepet mandag etter at politiet fikk melding om at en angivelig voldtekt fant sted sent søndag kveld i Stockholm. Spilleren ble umiddelbart suspendert av klubben.

  «Vi har tatt beslutningen om å utestenge en spiller fra klubben. Spilleren ble pågrepet av politiet natt til mandag og er mistenkt for lovbrudd. Djurgården følger utviklingen og har ingen ytterligere kommentarer», het det i en uttalelse på Djurgårdens nettsider.

 • Sampaoli gjør comeback i Sevilla

  Jorge Sampaoli er Sevillas nye trener etter Julen Lopetegui fikk sparken onsdag kveld.

  Det bekrefter klubben på Twitter.

  Sampaoli signerer en kontrakt til sommeren 2024. Argentineren trente også Sevilla i 2016/17-sesongen.

  62-åringen har en lang trenerkarriere som strekker seg helt tilbake til 1991. I løpet av de 32 årene har han trent en rekke klubber, blant annet det argentinske og chilenske landslaget, Santos og nå sist Marseille sist sesong.

  Klubben offentliggjorde sparkingen av Lopetegui i en Twitter-melding en halvtimes tid etter 1-4-tapet hjemme for Borussia Dortmund i mesterligaen onsdag kveld.

  UEFA Super Cup 2016.
  Foto: Ned Alley / NTB
 • Bergsvand og Andreassen forlater landslagssamlingen

  Guro Bergsvand og Cesilie Andreassen har slitt med skader og forlater landslagskvinnenes tropp før kampene mot Brasil og Nederland.

  Norges Fotballforbund opplyser i en pressemelding at det vil bli tatt ut spillere som skal erstatte dem.

  Bergsvand og Andreassen, som spiller for henholdsvis Brann og Rosenborg, har begge slitt med muskulære skader.

  – Vi har hatt nøye belastningsstyring og iverksatt behandling, men dessverre kommer kampene våre for tett på. Vi ønsker ikke å ta noen sjanser, og totalvurderingen blir derfor at det er best for spillerne at de reiser hjem, sier landslagslege Said Tutunchian.

  Norge spiller mot Brasil på Ullevaal fredag. Tirsdag er det bortekamp mot Nederland. (NTB)

  Trening og mediemøte med kvinnelandslaget på Bislett Stadion
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
 • Walker operert – VM kan være i fare

  Manchester Citys høyreback Kyle Walker ble tirsdag operert i lysken. For landslagsspilleren kan VM komme for tidlig.

  Manchester City opplyste torsdag i en kort melding at operasjonen var vellykket. Klubben vil komme med ytterligere detaljer senere.

  Walker ble byttet ut i pausen i Manchester Citys 6-3-seier over Manchester United søndag.

  En tidslinje for rehabiliteringen er ikke kjent, men ifølge Sky Sports har Manchester City og Walker tro på at det fortsatt er en mulighet for å rekke VM i Qatar. Mesterskapet starter 20. november.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Norsk fall på Fifa-ranking

  Det norske herrelandslaget i fotball har falle frå 36.- til 42.-plass på Fifa-rankinga etter tapa mot Slovenia og Serbia.

  Brasil toppar lista framfor Belgia og Argentina. Frankrike, England, Italia og Spania følger på plassane bak.

  Noreg gjekk på tap mot både Slovenia (1–2) og Serbia (0-2), som gjorde at dei mista gruppesigeren i nasjonsligaen.

  Landslagsgutane enda på 2.-plass i gruppe 4 på nivå B i nasjonsligaen. Serbia sikra gruppesiger og rykkjer opp til nivå A, medan Sverige enda siste i gruppa og rykkjer ned til nivå C.

  Canada, Skottland, Egypt, Australia, Algerie og Ungarn har alle gått forbi Noreg på den nye rankinga.

  Ein finn også nasjonar som Tunisia (30.-plass), Peru (23.) og Iran (20.) over Noreg på lista.

  Football, Nations League, Norway - Serbia
  Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
Britain Soccer Premier League
Italy England Nations League Soccer