NRK Meny
Normal

Stabæk under Bradley: 34 overganger på 18 måneder

Stabæk opplever stor sportslig suksess om dagen, men NRK-ekspert Karl Petter Løken mener framgangsmåten ikke er bærekraftig på sikt.

Ernest Asante Bob Bradley

SUKSESSDUO: Ernest Asante er én av 16 spillere som har blitt hentet til Nadderud av trener Bob Bradley. Begge har imponert stort.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Over tid kan det ikke fortsette som nå, for dette medfører en viss fare. Å hente så mange spillere rett før sesongstart er ikke bra på lang sikt, verken for Stabæk eller norsk fotball, sier NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

Med 30 poeng på 14 kamper er det kun Rosenborg som har levert bedre enn Stabæk i eliteserien. Prestasjonen er utvilsomt imponerende av bærumsklubben som før sesongstart ble tippet å kjempe mot nedrykk.

– Ingen kunne spå at det skulle gå så bra, men de hentet mange spillere sent. De tre på topp - El Ghanassy, Diomande og Asante - kom jo kvart på tolv. Så skal du få det til å fungere, og der er jo Bob Bradley helt fantastisk, sier Løken.

Den tidligere landslagsspilleren legger ikke skjul på hvor imponert han er av Stabæks amerikanske trener.

Samtidig er Løken klar på at det er lite langsiktighet i måten klubben nå oppnår resultater på.

– 34 overganger på 18 måneder er udiskutabelt mange. Litt utskiftning er sunt, men å bytte ti spillere i året er ikke bærekraftig i lengden, sier Løken.

LES SAKEN: Bohinen-utblåsing til påtalenemnda

11 utlendinger

Han viser til at Stabæk siden Bob Bradley tok over trenerjobben i januar 2014 har hentet hele 16 spillere til klubben. I samme tidsrom har 18 spillere forsvunnet fra Nadderud. Den enorme overgangsaktiviteten har bidratt sterkt til at klubben har etablert seg i elteserien etter opprykket i 2013, men den har også ført med seg kritiske røster.

Inge André Olsen

TRYGGER PLASSEN: Sportssjef Inge André Olsen forklarer de mange overgangene med Stabæks behov for å stabilisere seg i eliteserien.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

11 av de 16 signerte spillerne er utenlandske. Søndag gikk Odd-trener Dag-Eilev Fagermo ut i et intervju på TV 2 og sa at han håper Rosenborg vinner serien, fordi Stabæks overgangsstrategi er ødeleggende for norsk fotball.

– De har hentet veldig mange utlendinger som er gode. De har fått satt det sammen. Så jeg er imponert over spillerlogistikken. På den annen side så tror jeg ikke det er dette norsk fotball trenger, sa Fagermo.

Mens han brukte to utenlandske spillere fra start i Odds 1-1-kamp mot Lillestrøm søndag, mønstret Bob Bradley åtte utlendinger i Stabæks startoppstilling i 3-2-seieren over Strømsgodset. Det bidrar ikke til å utvikle norske fotballspillere, mener Fagermo.

LES SAKEN: Her er snakkisene fra helgens eliteserierunde

– Fagermo er sirkusdirektør

Sportssjef i Stabæk Inge André Olsen tar imidlertid kritikken med knusende ro.

– Det er naturlig med en slik debatt. Fotball er sirkus og Fagermo er en sirkusdirektør. Han vil ha fokus på norsk fotball og hvordan vi sammen skal bli bedre, sier Olsen til NRK.

Han mener Stabæk er blant de beste i landet på spillerutvikling og forklarer de mange overgangene med at trener Bob Bradley har måtte tenke kortsiktig for å stabilisere klubben i eliteserien.

– Jeg tror ikke vi får se igjen i nær fremtid at vi henter så mange spillere. Vi ønsker å tenke mer langsiktig, men man må ha råd til det for å kunne gjøre det. De siste to-tre årene har vi måtte se mye ut av Norge for å finne gode spillere, sier Olsen.

Suksesshistorien Stabæk får nå kritikk for å ha prioritert utenlandske spillere. Men nå er det fullt, og klubben vil i sommer kun vurdere eventuelle forsterkninger med norsk pass.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.