Stabæk under Bradley: 34 overganger på 18 måneder

Stabæk opplever stor sportslig suksess om dagen, men NRK-ekspert Karl Petter Løken mener framgangsmåten ikke er bærekraftig på sikt.

Ernest Asante Bob Bradley

SUKSESSDUO: Ernest Asante er én av 16 spillere som har blitt hentet til Nadderud av trener Bob Bradley. Begge har imponert stort.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Over tid kan det ikke fortsette som nå, for dette medfører en viss fare. Å hente så mange spillere rett før sesongstart er ikke bra på lang sikt, verken for Stabæk eller norsk fotball, sier NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

Med 30 poeng på 14 kamper er det kun Rosenborg som har levert bedre enn Stabæk i eliteserien. Prestasjonen er utvilsomt imponerende av bærumsklubben som før sesongstart ble tippet å kjempe mot nedrykk.

– Ingen kunne spå at det skulle gå så bra, men de hentet mange spillere sent. De tre på topp - El Ghanassy, Diomande og Asante - kom jo kvart på tolv. Så skal du få det til å fungere, og der er jo Bob Bradley helt fantastisk, sier Løken.

Den tidligere landslagsspilleren legger ikke skjul på hvor imponert han er av Stabæks amerikanske trener.

Samtidig er Løken klar på at det er lite langsiktighet i måten klubben nå oppnår resultater på.

– 34 overganger på 18 måneder er udiskutabelt mange. Litt utskiftning er sunt, men å bytte ti spillere i året er ikke bærekraftig i lengden, sier Løken.

LES SAKEN: Bohinen-utblåsing til påtalenemnda

11 utlendinger

Han viser til at Stabæk siden Bob Bradley tok over trenerjobben i januar 2014 har hentet hele 16 spillere til klubben. I samme tidsrom har 18 spillere forsvunnet fra Nadderud. Den enorme overgangsaktiviteten har bidratt sterkt til at klubben har etablert seg i elteserien etter opprykket i 2013, men den har også ført med seg kritiske røster.

Inge André Olsen

TRYGGER PLASSEN: Sportssjef Inge André Olsen forklarer de mange overgangene med Stabæks behov for å stabilisere seg i eliteserien.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

11 av de 16 signerte spillerne er utenlandske. Søndag gikk Odd-trener Dag-Eilev Fagermo ut i et intervju på TV 2 og sa at han håper Rosenborg vinner serien, fordi Stabæks overgangsstrategi er ødeleggende for norsk fotball.

– De har hentet veldig mange utlendinger som er gode. De har fått satt det sammen. Så jeg er imponert over spillerlogistikken. På den annen side så tror jeg ikke det er dette norsk fotball trenger, sa Fagermo.

Mens han brukte to utenlandske spillere fra start i Odds 1-1-kamp mot Lillestrøm søndag, mønstret Bob Bradley åtte utlendinger i Stabæks startoppstilling i 3-2-seieren over Strømsgodset. Det bidrar ikke til å utvikle norske fotballspillere, mener Fagermo.

LES SAKEN: Her er snakkisene fra helgens eliteserierunde

– Fagermo er sirkusdirektør

Sportssjef i Stabæk Inge André Olsen tar imidlertid kritikken med knusende ro.

– Det er naturlig med en slik debatt. Fotball er sirkus og Fagermo er en sirkusdirektør. Han vil ha fokus på norsk fotball og hvordan vi sammen skal bli bedre, sier Olsen til NRK.

Han mener Stabæk er blant de beste i landet på spillerutvikling og forklarer de mange overgangene med at trener Bob Bradley har måtte tenke kortsiktig for å stabilisere klubben i eliteserien.

– Jeg tror ikke vi får se igjen i nær fremtid at vi henter så mange spillere. Vi ønsker å tenke mer langsiktig, men man må ha råd til det for å kunne gjøre det. De siste to-tre årene har vi måtte se mye ut av Norge for å finne gode spillere, sier Olsen.

Suksesshistorien Stabæk får nå kritikk for å ha prioritert utenlandske spillere. Men nå er det fullt, og klubben vil i sommer kun vurdere eventuelle forsterkninger med norsk pass.

Fotball

Oppsummert

  • Her får du alt av fotballnyheter.
  • VAR i VM-kvalikene på Ullevaal

    Det blir VAR (Video Assistant Referee) på Ullevaal stadion når Norge møter Nederland til VM-kvalifisering 1. september. Det gleder NFFs konkurransedirektør.

    – Det er en stund siden vi fikk beskjed om det. Vi fikk et brev for et par uker siden. Vi brukte det i kvalifiseringskampen mot Serbia i oktober i fjor også, og det fungerte fint, sier NFFs konkurransedirektør Nils Fisketjønn til NTB.

    Uefa skriver på sine hjemmesider torsdag at VAR vil bli brukt i de resterende europeiske kvalifiseringskampene inn mot VM i Qatar i 2022. Det skjer etter å ha kommet i enighet med Fifa. Det vil bli tatt i bruk fra september.

    VAR ble som nevnt brukt i omspillskampen mot Serbia om EM-plass i fjor høst. Da var det den første gangen det ble brukt i en kamp for det norske herrelandslaget. Den gang ble det rigget opp to hvite VAR-busser like utenfor arenaen, der Ullevåls bandylag til vanlig spiller sine kamper.

    – Det er veldig bra at VAR blir brukt i kampene fremover. Det er kommet for å bli, det så man under EM. Det er en del av utviklingen i fotballen, sier Fisketjønn videre.

    VAR, fotball
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • – Grealish klar for Manchester City

    Den anerkjente fotballjournalisten Fabrizio Romano melder at Aston Villa-stjerne Jack Grealish er klar for Manchester City.

    Det hevdes at Villa mottar en enorm overgangssum på rundt 1,2 milliarder kroner. Grealish skriver under på en kontrakt som strekker seg til 2026.

    Romano hevder at Grealish drar til Manchester for å gjennomføre den medisinske testen torsdag morgen. Dette vil bli tidenes dyreste Manchester City-overgang.

    Jack Grealish
    Foto: Richard Heathcote / AFP
  • Tre norske mål i MLS

    Ola Kamara scora to og Jakob Glesnes eitt i den amerikanske fotballigaen MLS i natt.

    Kamara sette inn 1-0 og 3-0 for DC United, som slo Columbus Crew 4-2 borte.

    Glesnes scora det første i Philadelphias 3-0-siger over Toronto.

    Philadelphia er nummer 4 og DC United nummer 6 i Eastern Conference.

    Ola Kamara
    Foto: Brad Mills / Reuters
  • Ings klar for Aston Villa

    Aston Villa henter Premier League-spissen Danny Ings fra Southampton. 29-åringen har skrevet under en avtale for de tre neste sesongene.

    Birmingham-klubben opplyser om overgangen på sitt nettsted.

    Ings scoret i alt 13 mål for Southampton sist sesong. Den solide formen gjorde at han i fjor høst fikk sine første kamper for England på fem år.

    – Danny er en utmerket Premier League-spiller. Han er også svært profesjonell, og han vil bli en leder og rollemodell i troppen vår, sier Villa-manager Dean Smith. (NTB)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Andrew Boyers / AP
  • La Liga sikret milliardavtale

    Den spanske ligaen bekrefter onsdag på sitt nettsted at de selger 10 prosent av sin bedrift til CVC for en pengesum tilsvarende over 28 milliarder kroner.

    Det gir spanske lag en etterlengtet tilstrømming av penger, etter at flere har slitt med vanskelig økonomi som følge av blant annet koronapandemien.

    Spesielt viktig kan det bli for ligaens to største klubber, Barcelona og Real Madrid. De kan få henholdsvis 270 og 261 millioner euro som et resultat av avtalen, melder Marca ifølge nyhetsbyrået AFP.

    Storklubbene har måttet selge unna spillere for å ha god nok økonomi til å signere forsterkninger i det siste.

    Messi
    Foto: Alberto Saiz / AP