Sponsorene ber FIFA rydde opp i skrekkforholdene

Mektige og pengesterke sponsorer ber FIFA om å rydde opp i de uverdige arbeidsforholdene i Qatar.

Boforhold i Qatar

ELENDIGE BOFORHOLD: En arbeider fra Bangladesh på sitt rom i en arbeidsleir i Doha for utenlandske arbeidere.

Foto: MARWAN NAAMANI / Afp

Ett år etter at myndighetene i Qatar lovet å forbedre forholdene til arbeiderne som jobber med fotball-VM i 2022, er lite skjedd.

Det kommer frem i en helt fersk Amnesty-rapport som offentliggjøres i dag. I 2013 publiserte Amnesty en rapport som avdekket grusomme arbeidsforhold. Siden er lite blitt gjort, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen, skriver The Guardian.

Det var den britiske avisen som i fjor avslørte omfattande mangler i sikkerheten til de som jobber med VM-anleggene.

Store og mektige sponsorer som Visa og Coca-Cola kommer nå på banen i kjølvannet av den siste Amnesty-rapporten, melder AFP.

– Vi er bekymret

Qatar har gjentatte ganger blitt kritisert for dårlige arbeidsforhold for arbeidsinnvandrerne i det lille, oljerike gulflandet. Amnesty har blant annet hevdet at flere hundre arbeidere har omkommet i arbeidet med VM-anleggene.

NRK har også i flere artikler omtalt forholdene til VM-arbeiderne. Senest denne uken da LO og og Norges Fotballforbund ba FIFA gjøre noe med situasjonen.

Store sponsorer presser nå FIFA til å bedre arbeidsforholdene til arbeiderne som jobber med fotball-VM 2022.

– Vi er bekymret over rapportene som kommer fra Qatar om dårlige arbeidsforhold hos arbeidsinnvandrere knyttet til arbeidet med fotball-VM, heter det i en pressemelding fra Visa.

Les også: NRK-team måtte levere inn kamera

Flere er urolige

Kredittkortselskapet sier de har uttrykt sin «dypeste bekymring» direkte til FIFA.

Sponsorgiganten Coca-Cola presser nå også på overfor FIFA for å bli kvitt den negative omtalen fra Qatar.

– Vi forventer at FIFA tar dette alvorlig, og at det vil bli jobbet videre for å bedre forholdene, heter det i en uttalelse.

Også sponsoren Adidas har kommet med lignende uttalelser om arbeidsforholdene i Qatar.

Det er dermed grunn til å tro at de store sponsorene er begynt å bli urolige over rapportene om de grufulle arbeidsforholdene i oljenasjonen.

Ber FIFA reagere

I fjor ga FIFA Qatar en frist med å sette i verk bedre tiltak for dem som jobber på anleggene til VM i 2022.

FIFA skal senere denne måneden ha et møte der nettopp mangelen på reformer i Qatar blir tema, og forsker i Amnesty International, Mustafa Qadri, advarer FIFA mot å være passive i denne saken.

– Håpet om fremgang og bedring i arbeidsforholdene falmer raskt. Qatar svikter arbeidsinnvandrerne. I fjor ga regjeringen løfter om å forbedre forholdene, men i praksis har det ikke vært noen fremgang, sier han.

Les også: Nordmenn gransket Qatar-anlegg: – Uhyggelig

Norges Fotballforbund og LO ber det Internasjonale Fotballforbundet gripe inn overfor arrangøren av VM i Qatar i 2022. Svært dårlige forhold for de som arbeider med å bygge VM-anleggene, har fått de to norske organisasjonene til å reagere.

Fotball

Oppsummert

 • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.
 • Maradona fyller 60 år

  Diego Maradona hadde fotballverda i sitt grep. Han dominerte i heimlandet frå han var 15 år, og vann VM. Fredag fyller argentinaren 60 år etter eit liv fylt av opp- og nedturar. For snautt to veker sidan feira også brasilianaren Pelé sin 80-årsdag.

  Diego Maradona - stemningsbilde - NRK TV
 • Aron Dønnum forlenget med Vålerenga

  Aron Dønnum har forlenget kontrakten med eliteserieklubben Vålerenga til 2024. – Jeg vil at Vålerenga skal sitte igjen med noe om jeg blir solgt, sier han.

  I begynnelsen av september gikk en overgang til italienske Lecce i vasken. 22 år gamle Dønnums opprinnelige kontrakt med Oslo-klubben varte ut 2021. Nå er den forlenget til juli 2024.

  – Det er en veldig viktig signering for oss, og det at han skriver under på en så lang kontrakt viser Arons kjærlighet til Vålerenga, sier Dag-Eilev Fagermo til Vålerengas nettsted.

  Aron Dønnum
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Nysigneringane blomstra for Chelsea

  Chelsea slo Krasnodar komfortabelt 4-0 på bortebane i den andre gruppespel-kampen i meisterligaen. Callum Hudson-Odoi skåra det første. Så viste nysigneringane seg fram, først Timo Werner som sette inn 2-0 på straffespark. Like etter spelte han ballen til ein annan nykommar, da Hakim Ziyech sette inn det tredje. Rett før slutt la Christian Pulisic på til 4-0. Chelsea har med det fire poeng etter dei to første kampane, medan Krasnodar står med eitt poeng.

  Champions League - Group E - FC Krasnodar v Chelsea
  Foto: Anton Vaganov / Reuters
 • Spansk fotball uten betting-penger

  Toppklubbene i spansk fotball får ikke lenger ta imot sponsorpenger fra tippe- og bettingselskaper. Sju klubber har i dag solgt enten plass på trøyene eller navn på stadion. Klubbene mener de taper inntekter de trenger etter koronapandemien.