– Bjørge Lillelien klarte på en briljant måte å få frem det alle tenkte

Dagens landslagsprofiler smiler godt når de snakker om Bjørge Lilleliens legendariske kommentering etter England-seieren i 1981.

Bjørge Lillelien, Brede Hangeland

Bjørge Lillelien tok helt av da Norge slo England 2-1 på Ullevaal i 1981. Dagens landslagskaptein Brede Hangeland (nederst) kjenner godt til den legendariske kommenteringen. Her er Roger Albertsen før den første scoringen til Norge i 81-kampen.

Foto: NTB Scanpix

– Den er rett og slett legendarisk, sier landslagskaptein Brede Hangeland (30).

  • Hvordan husker du Lilleliens kommentering? Si din mening nederst i saken!

Hangeland er født tre måneder før Norges «umulige» seier mot England 9. september 1981. Norge hadde tapt de fem forrige møtene med England. Målforskjellen var 2-24.

– Det var David mot Goliat. Lillelien klarte på en briljant måte å få frem det alle tenkte: Det skulle være umulig å slå en stormakt som England. Likevel klarte vi det, forteller Hangeland.

Etter kampen tok det helt av for NRKs radiokommentator Bjørge Lillelien. I gledesrus rant ordene ut av ham.

Lydklipp: Hør høydepunktene fra Lilleliens kommentering fra England-kampen her:

(Artikkelen fortsetter under lydklippet.)

«Tidenes prestasjon»

NRK.no har spurt dagens største landslagsprofiler om forholdet deres til Lilleliens berømte tirade.

– Du kan ikke unngå å få den med deg når du snakker om England, sier John Arne Riise (31).

«Der blåser han! Der blåser han! Norge har slått England 2-1 i fotball! Vi er best i verden! Vi er best i verden! Vi har slått England 2-1 i fotball!»

Slik starter Lilleliens tirade. I 2002 kåret den britiske avisen The Observer kommenteringen til tidenes beste prestasjon av en kommentator.

– Dro den langt

– Han dro den vel litt langt. I et øyeblikk hadde vi jo slått alt som fantes i England, sier en lattermild Morten Gamst Pedersen (30).

«Det er aldeles utrolig! Vi har slått England! England, kjempers fødeland – Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana, vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen.»

– Jeg er mest imponert av at han klarte å ramse opp alle navnene på stående fot. Det høres i hvert fall veldig spontant ut, sier Hangeland.

«Drillo» og Lillelien

Egil Olsen

Norge har aldri tapt mot England med Egil Olsen som landslagssjef.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen kommenterte fotball sammen med Bjørge Lillelien på starten av 1980-tallet.

– Bjørge var et fyrverkeri av en kommentator og et menneske. Han hadde en enorm entusiasme og var veldig impulsiv, sier landslagssjefen.

I sekundene etter seieren mot England ble det norske folk virkelig kjent med den impuslive siden av Bjørge Lillelien.

«Maggie Thatcher, can you hear me? Maggie Thatcher, jeg har et budskap til deg midt under valgkampen, jeg har et budskap til deg: Vi har slått England ut av verdensmesterskapet i fotball. Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: – Your boys took a hell of a beating! Your boys took a hell of a beating!»

Bjørge Lillelien og Pål Tyldum

Bjørge Lillelien kommenterte mer enn fotball. Her intervjuer han langrennsløper Pål Tyldum etter Tyldums seier på 5-mila i Holmenkollen i 1972.

Foto: Aaserud, Ivar, Ivar Aaserud / Scanpix

– 100 meter?

«Drillo» var ikke i kommentatorboksen den historiske septemberkvelden i 1981, men har likevel vært tett på Bjørge Lillelien når han har kommet med flere kjente tirader.

– Jeg forsøkte noen ganger å spørre om vi skulle planlegge kommenteringen, men det var han helt uinteressert i. «Det går så bra, vi tar det som det kommer» sa han. Alt skulle tas på sparket, sier «Drillo»

Mest kjent av Drillos opptredener med Lillelien er kanskje Per Egil Ahlsens frisparkmål for Fredrikstad i cupfinalen i 1984. Ahlsen klinte ballen i krysset fra rundt tretti meter.

– Hvor langt var det, Drillo? 100 meter?, ropte Lillelien.

– Femogtjue, svarte Drillo.

Kjent i England

Etter England-kampen i -81 ble Bjørge Lillelien også et navn i England.

– Det er kanskje det engelskmennene husker best fra norsk fotball, sier Brede Hangeland, mangeårig England-proff.

Da Norge spilte borte mot Nord-Irland i februar i år (3-0 til Norge) var Lilleliens kommenteringen fra 1981 nevnt i kampprogrammet.

– En del engelskmenn har et forhold til den kommenteringen. Jeg tror det er noe de synes er kult, det passer med den tørre engelske humoren, gliser Hangeland.

Selv vurderer han å høre på klippet før kampen til lørdag.

– Det er jo god humor og det trenger vi alltid.

Kanskje kan landslagskapteinen kopiere avslutningsreplikken til Lillelien i et eventuelt seiersintervju etter kampen:

«Norge har slått England i fotball! Vi er best i verden!»

Fotballnyheter