Norge spiller i historisk heksegryte

Eusebio herjet her da Benfica var Europas beste lag på 1960-tallet, og for sju år siden gikk EM-finalen på Estadio da Luz. Lørdag skal Norge spille på en av Europas flotteste stadioner.

Eusebio og Estádio da Luz

Legendariske Eusebio har fått egen statue utenfor Estádio da Luz. Dagens stadion har plass til over 65.000 tilskuere.

Foto: Kristian Elster / NRK

Det norske landslaget løper ut på historisk grunn når de lørdag klokken 22.00 (norsk tid) skal møte Portugal i Lisboa.

Dagens stadion ble bygget til fotball-EM i 2004, men helt fra 1954 har området nord i Lisboa vært Portugals største stadion.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

"Benfica er fra Benfica, og dit skal de"

Benfica hadde spilt på lånte baner i 50 år da de endelig fikk bygge sin egen. Historien forteller at klubben ville bygge nær sine røtter i Benfica-området i Lisboa.

Dette var ikke lett å få til, men klubben fikk hjelp av landets arbeidsminister, som slo i bordet: "Benfica er fra Benfica, og det er dit de skal tilbake", sa ministeren, og slik ble det.

Navnet Estadio da Luz betyr lysets stadion, men det har ingenting med dagslyset å gjøre. Det kommer fra den katolske kirkes uttrykk for Guds nærvær, og refererer til en nærliggende kirke som heter Igreja de Nossa Senhora da Luz.

Estadio da Luz

Estadio da Luz er tegnet av det kjente arktikekturfirmaet Populous. Firmaet har stadioner som spesialitet og har blant annet tegnet nye Wembley i London og Millennium Stadion i Cardiff.

Foto: Kristian Elster / NRK

135.000 på seriekamp

Opprinnelig var det plass til 120.000 tilskuere, men flere ganger har det vært mer enn det.

Rekorden stammer fra toppoppgjøret mot Porto i januar 1987, da man regner med at det var 135.000 innenfor portene. Da Portugal og Brasil spilte VM-finale for ungdomslandslag i 1991, kom 127.000.

Finalen i daværende cupvinnercupen i 1992 var ett av storoppgjørene på gamle Estadio da Luz. Werder Bremen slo Monaco 2-0, og Rune Bratseth var en av Werders vinnere.

Men landslaget holdt seg lenge unna. Først i 1971 ble det spilt landskamp på denne banen, da Portugal møtte Skottland.

Kom for sent til festen

Video: Fra finalen i cupvinnercupen i 1992

Video Bratseth vant på Estadio da Luz

Bratseth vant på Estadio da Luz

- Det er ikke så ofte man får lov til å spille en europacupfinale. Etter kampen ble jeg plukket ut til dopingtest, så jeg kom for sent til festen, sier Bratseth til NRK.

- Det var ganske sent utpå kvelden, og vi hadde en bra motstander. Det var mange kjente navn i Monaco som gjorde seg bemerket senere, som Arsene Wenger, Yuri Djorkaeff og Emmanuel Petit, minnes Bratseth.

Følelsesladet avskjed

Otto Rehhagel

Trener Otto Rehhagel og de greske spillerne jubler etter EM-finalen 2004, den største kampen som er spilt på Estadio da Luz.

Foto: VINCENZO PINTO / AFP

I 2001 ble det besluttet å bygge et helt nytt Estadio da Luz, og en meget følelsesladd rivingsprosess ble gjennomført. 22. mars 2003 ble siste kamp spilt på den gamle banen.

Da var kapasiteten redusert til 50.000, men den kvelden var kapasiteten sprengt.

23. oktober samme år ble første kamp spilt på den nye Estadio da Luz. Den har plass til 65.000 tilskuere, og ble flittig brukt i EM i 2004, blant annet til finalen.

Senere har banen vært Benficas egen hule og storstue. Og Portugals hjemmelandskamper spilles her.

Slukket lyset og spylte seriemestrene

Senest i begynnelsen av april i år var det drama på Estadio da Luz da Porto ble seriemestere etter å ha slått Benfica 2-1 i løvens hule.

Det var første gang i historien at Porto sikret seg seriegullet etter seier over Benfica på nettopp Estadio da Luz.

Oversiktsbilde fra Estadio da Luz

Tilskuerkapasiteten på Estadio da Luz er på 65.647.

Foto: ARMANDO FRANCA / AP

Det ble ikke tatt nådig opp av banemannskapene på stadion, mens Porto-spillerne jublet ute på banen over seriegullet slo banemannskapene av lyset og satte på vanningsanlegget.

- Kjempefornøyd med uavgjort

Bratseth tror også på fullt hus og stormende jubel når Norge gjester Estadio da Luz seint lørdag kveld.

- Den norske måten å spille på kler ofte bortebane like godt som hjemmebane. Vi møter en tøff motstander, det kommer vi iallfall til å merke hvis vi kommer bakpå. Jeg tror vi skal være kjempegodt fornøyd med et uavgjort resultat, sier cupvinner-mesteren fra 1992.

FBL-POR-BENFICA-PORTO

Porto-spillerne jublet over seriegullet på Estadio da Luz 3. april i år.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

- For min egen del likte jeg at det var mye folk på kampene. Selvfølgelig var jeg nervøs før de viktige kampene, men når kampene kom i gang, var det mest gøy, sier Bratseth.

Hvem det blir mest gøy for, gjenstår å se. Men mye folk blir det iallfall når mørket har senket seg over "Lysets stadion" lørdag kveld.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Agüero sa unnskyld etter pinlig bom

  Sergio Agüero har fått kritikk for straffebommen mot Chelsea. Han forsøkte å lobbe straffen, men Chelsea-keeperen sto på streken og reddet.

  Agüero la lørdag kveld ut en unnskyldning på Twitter.

  – Unnskyld til lagkamerater, støtteapparat og tilhengere for at jeg bommet. Det var en dårlig vurdering og jeg tar alt ansvar, skriver spissen.

  Laster Twitter-innhold
 • Feiret gull med målfest

  Etter at Leipzig tapte mot Dortmund, var Bayern München ligamestere allerede før kveldens kamp mot Borussia Mönchengladbach. De valgte å feire med en heidundrende målfest.

  Til slutt sto det 6-0 i favør Tysklands desidert beste fotballag, som nå har vunnet gull ni sesonger på rad.

  Robert Lewandowski scoret tre av målene, og er oppe i vanvittige 39 mål på 27 kamper i Bundesliga så langt denne sesongen. Det er 14 mål mer enn nummer to på toppscorerlisten, Erling Braut Haaland.

  Det betyr at polakken kun er ett mål bak Gerd Müllers utrolige målrekord i Bundesliga. Müller ga seg ikke før han hadde 40 fulltreffere i 1971/72-sesongen. Lewandowaki har to kamper å gjøre det på.

  Bayern München
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Hele Odd-laget i karantene

  Søndagens eliteseriekamp mellom Odd og Sandefjord er utsatt på grunn av en positiv koronatest i Odd, melder NTB.

  «Hele laget i Odds Ballklubb er satt i karantene etter at en spiller har fått påvist Covid 19», opplyser klubben selv på sin hjemmeside.

  Kort tid før nyheten om positiv koronatest og utsettelse ble det kjent at Skien sammen med Bamble og Porsgrunn er satt under tiltaksnivå B. Ifølge Telemarksavisa ville ikke Odd kunne hatt publikum på arenaen om klubbens seriestart hadde gått som planlagt.

  Klubbens sportssjef Tore Andersen bekrefter overfor NTB at den koronapositive spilleren kjente på symptomer lørdag formiddag. Vedkommende er satt i isolasjon og følges opp av Odds medisinske apparat.

  – Det er kjedelig. Vi var klare og godt forberedt til kamp. Det er utrolig kjedelig når sånne ting dukker opp. Konsekvensene er så store, sier Andersen.

  Odds Ballklubb
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Thorstvedt-scoring da Genk vant

  Kristian Thorstvedt gjorde 3-0-målet da Genk slo Brugge 3-0 på eget gress i den belgiske mesterskapsgruppen i fotball fredag. Nordmannen hadde også en assist.

  Til tross for seieren ligger fortsatt Genk fem poeng bak serietoppen Brugge. Thorstvedt har scoret fire mål på totalt 26 seriekamper for Genk denne sesongen og spilte hele denne kampen for vertene.

  Thorstvedt.
  Foto: Kurt Desplenter / AFP
 • Ni utbryterklubber får kjempebøter

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har bestemt at ni av de tolv klubbene som ville bryte ut og danne en superliga slipper unna med bøter, melder NTB.

  Det er imidlertid ikke snakk om småpenger. Hver av klubbene må betale 15 millioner euro, altså nærmere 150 millioner kroner, som skal gå til gressrotfotballen i Europa.

  I tillegg ilegges de en bot som skal tilsvare fem prosent av inntektene etter én sesong med europacupkamper. Uefa legger til at de aksepterer unnskyldningen etter at de forsøkte å starte sin egen superliga. De ni klubbene har sagt ja til å være en del av Uefas turneringssystem framover.

  De risikere ytterligere bøter på opp til 150 millioner euro om de gjør nye forsøk på å bryte ut.

  Ifølge en pressemelding fra Uefa, har de ni klubbene akseptert disse betingelsene.

  Tre klubber risikerter imidlertid enda tøffere sanksjoner. Det gjelder klubbene Juventus, Barcelona og Real Madrid. Trioen har ikke gitt opp planene om en framtidig Super League i europeisk fotball. Saken mot disse klubbene sendes videre til Uefas disiplinærkomité.

  nZptWNhyI8s
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters
Europa League - Semi Final Second Leg - AS Roma v Manchester United