Stray Spetalen droppet å kjøpe Liverpool - nå avslører han hvorfor

I 2006 forsøkte den norske kjendismilliardæren Øystein Stray Spetalen å kjøpe fotballklubben Liverpool. Nå forteller han om hvordan en mystisk telefonsamtale gjorde at han trakk seg i siste liten.

Øystein Stray Spetalen var i 2006 meget nær et oppkjøp av den engelske fotballklubben Liverpool.

Ville kjøpe Liverpool

  • Se et utdrag fra «Skavlan» i videovinduet over!

– To dager etter at jeg hadde vært i møte med to representanter fra Liverpool-styret, ringte det en spanjol til meg. Han ville ha 200-300 millioner kroner av meg for noen spanske spillere Liverpool hadde kjøpt, og som de fortsatt skyldte penger for, sier Øystein Stray Spetalen i NRK-programmet Skavlan.

  • Se Skavlan på NRK1 klokken 21.25 i kveld!

Telefonsamtalen fant sted i 2006, på en tid Liverpool arbeidet for å få på plass nye eiere. En norsk investorgruppe, med Stray Spetalen og Petter Stordalen i spissen, ble tilbudt å kjøpe halvparten av aksjene i klubben.

– Vi skulle kjøpe 50 prosent av klubben. Jeg hadde sett regnskapene, og de så forsåvidt greie ut. På bakrunn av regnskapet kunne det blitt en god avatale, forklarer Stray Spetalen.

Trakk seg i siste liten

Hicks Gillett

Tom Hicks og George Gillett kjøpte Liverpool i februar 2007.

Foto: Phil Noble / REUTERS

Men før Stray Spetalen og hans investorgruppe hadde fått gjennomført handelen, meldte britiske aviser at han allerede var eier av klubben.

– Spanjolen som ringte meg, hadde lest i avisen at jeg hadde kjøpt Liverpool og var klubbens nye eier. Nå ville han ha pengene Liverpool skyldte ham, forteller Stray Spetalen.

Han sier ikke noe om hvem denne spanjolen faktisk var. Det viktigste var at telefonsamtalen ga indikasjoner på at den økonomiske situasjonen i Liverpool ikke var så lovende som han hadde blitt forestilt av de to styremedlemene. Stray Spetalen droppet oppkjøpet, og Liverpool ble i stedet kjøpt av Tom Hicks og George Gillett.

  • Burde Stray Spetalen ha kjøpt Liverpool? Og hvilken forskjell kunne det gjort for klubben? Si den mening i kommentarfeltet under!

– Hvis jeg hadde fått kjøpe klubben for prisen som ble avatalt, og regnskapene hadde stemt, kunne jeg tjent mye penger på det, sier Stray Spetalen.

– Pengene som bestemmer

Øystein Stray Spetalen

Øystein Stray Spetalen var svært nære å kjøpe aksjemajoriteten i Liverpool.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Bakgrunnen for at Stray Spetalen fikk muligheten til å kjøpe aksjemajoriteten i Liverpool, var uenigheter blant klubbens daværende eiere.

– Det var en konfrontasjon mellom to eiergrupper der, og de to styremedlemene ville da selge aksjene til den ene eiergruppen til meg, sier milliardæren.

Ifølge ryktene tilbake i 2006, skulle den danske millionæren Flemming Østergaard være med på spleiselaget. Dessuten var Jan Åge Fjørtoft tiltenkt en sportslig rolle i klubben.

– Jeg ikke Liverpool-supporter, men Newcastle-supporter. Men jeg så en mulighet til å tjene penger. Det spiller ingen rolle om det er feil lag, det er pengene som bestemmer, erkjenner Stray Spetalen.

– Alonso og Garcia

FBL-ENG-PR-LIVERPOOL-DERBY

Xabi Alonso.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Tom Hicks og George Gillett forsøkte å tjene penger på Liverpool, men endte med å selge klubben til John W. Henry i oktober 2010. Derfor virker Stray Spetalen å være tilfreds med at han aldri kjøpte Liverpool.

I «Skavlan» er det nemlig en munter investor som legger ut om forhandlingene for seks år siden.

– Det hele var en ganske spesiell opplevelse, smiler han.

På spørsmål fra Fredrik Skavlan og tidligere Liverpool-spiller Glenn Hysén, som også er gjest i kveldens «Skavlan», om hvilke spillere den innringende spanjolen ønsket penger for, svarer Stray Spetalen:

– Det var noen spanske fotballspillere. Det var ikke Fernando Torres, det var før hans tid. Jeg tror det var Xabi Alonso og Luis Garcia, sier Stray Spetalen.

  • Se intervjuet i videovinduet øverst i artikkelen!

Fotballnyheter