Pengebruken stuper i spansk fotball: – Det vil bli enda tøffere

Spansk fotball er i økonomisk krise. Klubbene har brukt 2200 millioner mindre på spillerkjøp enn i fjor – og det er bare starten, mener norsk forsker.

Vilanova og Jose Mourinho

Barcelona-trener Tito Vilanova og Real Madrid-trener Jose Mourinho slipper lettere unna finanskrisen enn sine trenerkollegaer på grunn av tv-inntekter, men også disse lagene har brukt færre penger på spillerkjøp så langt i år sammenlignet med fjoråret.

Foto: Manu Fernandez / Ap

Tor Geir Kvinen

Høy gjeld og bindinger på lønninger gjør at spanske klubber har lite handlingsrom for å kjøpe spillere, sier Tor Geir Kvinen.

Foto: Privat

Alex Song

Alexandre Song gikk til Barcelona for 140 millioner norske kroner. Likevel har spanske klubber brukt 2203 millioner mindre på spillerkjøp i år enn på samme tid i fjor.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp
Protest, Spania

Spania er hardt rammet av finanskrisen. Det har vært flere protester mot myndighetens innstramninger i forsøk på å bedre situasjonen.

Foto: DOMINIQUE FAGET / Afp
Santi Cazorla

Santi Cazorla har allerede gjort sin debut etter overgang fra Málaga.

Foto: OLLY GREENWOOD / Afp
Atletico Madrid

Atletico Madrid var en av klubbene som truet med streik før sesongstart for å endre fordelingen av tv-inntektene. De åpnet serien med 1-1 mot Levante.

Foto: Alberto Saiz / Ap
– Det er ikke tvil om at det som skjer i spansk økonomi påvirker spansk fotball. De hete overgangene ser det ut til at britiske og franske klubber har tatt seg av, sier Tor Geir Kvinen til NRK.no

Spania er et av landene i Europa som er hardest rammet av finanskrisen.

Hittil har fotballen vært et lyspunkt for spanjolene, senest med EM-triumfen i sommer. Men også der lurer de mørke, økonomiske skyene.

– Mange klubber lever svært farlig, har økonomi- og finansprofessor ved universitet i Barcelona Jose Maria Gay sagt til AP.

Les også: Tilskuerne flykter fra spansk fotball

79 prosent nedgang

De spanske klubbene ser ut til å ha tatt realiteten innover seg.

Sammenlignet med fjoråret har klubbene i La Liga redusert pengebruken med 83 prosent i overgangsvinduet, ifølge Sports Business.

Etter disse tallene ble oppgitt, har Barcelona sikret seg Alexandre Song for 140 millioner norske kroner. Med de ferske tallene er spanske klubber oppe i 620 millioner kroner på spillerbruk så langt i år.

Det er 2200 millioner norske kroner mindre enn i fjor, en nedgang på hele 78 prosent.

– Vi må tilpasse oss den nye virkeligheten. Krisen påvirker alle deler av livet, inkludert fotball, sa Mallorcas klubbpresident Jaume Cladera før sesongstart i La Liga.

Bundet av gjeld og lønninger

Kvinen er høyskolelektor tilknyttet BI Kristiansand og forsker i opplevelsesøkonomi. Dette og fotballøkonomi er hans fagområder.

– I de store fotballnasjonene som Spania og Italia har flere av fotballklubbene svært høy gjeldsbyrde. I tillegg sitter de med bindinger på lønninger som gjør at det ikke er mye handlingsrom igjen til å kjøpe spillere, sier Kvinen.

Toppklubbene Real Madrid og Barcelona ser imidlertid til å komme seg bedre ut av finanskrisen.

Det skyldes blant TV-avtalen i La Liga, som sikrer de to meritterte klubbene rundt halvparten av inntektene fra tv-avtalen, ifølge Reuters.

Les også: Barca og Real mot «røkla»

Flere av de andre klubbene i La Liga truet med streik før sesongstart for å endre fordelingen av TV-midler.

– En av konsekvensene er at de rike finansielt blir enda større. De som ligger hakket under får virkelige smake finanskrisen, sier Kvinen.

Skylder skatt

Likevel har de to stjernelagene i La Liga brukt færre penger på spillerkjøp så langt i år enn i fjor, viser tall fra Transfermarkt.

Real Madrid og Barcelona sitter også med høy gjeld, i likhet med de andre klubbene i spansk fotball. Klubbene skylder blant store summer i skatt.

Juan Carlos Santamaria, talsmann for La Liga, er stadig i møter med spanske myndigheter.

– Klubbene vil kontrollere kostnadsbruken slik at gjelden ikke øker. De vet at det vil føre til tøffe sanksjoner, sier han til AP.

Santamaria referer blant annet til FIFAs regler for økonomisk fair play som trer i kraft neste høst.

Les også: Her er økonomisk fair play-reglene

Svekket sponsorinntekt

Selv om problemene allerede er store, tror Kvinen det vil bli enda verre.

– Finanskrisen har ikke slått ut for fullt i fotballøkonomien. Det vil bli enda tøffere, mener han.

De økonomiske problemene skaper også vansker på den internasjonale arenaen.

– Det kan i verste fall få større konsekvenser for de land som er rammet. Det er internasjonal konkurranse om fotballspillere. Dermed er det i stor grad de store klubbene i Spania som vil tiltrekke seg spillere, sier Kvinen.

Den største utfordringen økonomisk er bortfallet av sponsorinntektene, mener Kvinen. Der har og vil inntektene bli ytterligere redusert.

Forskeren tror imidlertid det er liten grunn til å frykte for publikumsinteressen og inntektene fra dem.

– I kriser vil folk fortsatt ha opplevelser. Selv i nedgangstider ser folk ut til å prioritere verdens største idrett høyt. Mennesker elsker brød og sirkus, sier Kvinen.

Foreløpig ser det imidlertid ikke helt bra ut publikumsmessig. Under helgens serieåpning stod unormalt mange seter tomme på spanske fotballarenaer.

Fotballnyheter