Spansk fiesta i Wien

Spania er klare for EM-finalen etter at de slo Russland 3-0 i semifinalen i Wien.

Xavi Hernandez jubler over 1-0 scoringen
Foto: Sergey Ponomarev / AP

Kampfakta: Spania - Russland

Russerne hadde valfartet til Wien for å se Andrej Arsjavin krones som EM-konge. I stedet fikk de se et spansk kollektiv gjøre ham til statist.

Etter en forsiktig 1.omgang, ble det en eneste stor spansk fest etter pause.

Xavi Hernandes, Daniel Guinza og David Silva scoret de avgjøreden målene etter vakker angrepsfotball.

Dårlig start

Det var en jevn og litt kjedelig start på kampen i Wien hvor lagene følte litt på hverandre, men etterhvert ble kampen sånn de fleste hadde tenkt seg på forhånd. Spania hadde ballen mest, mens Russland satset på det de kan best, raske overganger og kontringer. I tillegg hadde nok forsiktige russere 4-1-tapet mot Spania i gruppespillet i bakhodet.

De store målsjansene ble det derfor likevel ikke på noen av lagene den første halvtimen. Da kom Roman Pavljutsjenko til kampens største sjanse så langt. Skudde fra 17 meter gikk såvidt utenfor målet til Iker Casillas. Minutter seinere var Pavljutsjenko enda nærmere da han fikk ballen på straffemerket, men han ble forstyrret og skuddet gikk utenfor.

Fernando Torres var også farlig frampå for Spania fem minutter før pause, men skuddet hans ble for puslete.

Klikk, klakk

Xavi Hernandez setter inn 1-0 bak Igor Akinfeev
Foto: FRANCK FIFE / AFP
David Silva setter inn 3-0
Foto: Bernat Armangue / AP
Daniel Guiza lobber over Igor Akinfeijev
Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / REUTERS

Fem minutter etter hvilen var det klart for kveldens første scoring. Xavi Hernandes dukket opp som troll av eske på den russiske femmeteren og satte foten på det flotte innlegget fra Iniesta.

Etter målet fikk Torres flere sjanser til å øke ledelsen, men det ser ikke ut til at Liverpool-spissen skal bli toppscorer i det mesterskapet. Russland hadde likevel til tider fullt opp med å forsvare seg i perioden etter målet.

Kvarteret seinere klarte de heller ikke å stå imot det spanske presset. Daniel Guiza fikk æren av å avlutte et vakkert angrep da han lobbet ballen over den russiske målvakten.

Cesc Fabregas fikk sin andre målgivende på det siste målet til Spania. Det presise innlegget fra venstresiden traff David Silva på ti meter, og han kunne kontant sette ballen i mål. Festen blant de spanske supporterne var da allerede i full gang på tribunen.

Dermed var det over og ut for det russiske EM-eventyret for Guss Hiddinks gutter, mens det for spanjolene kan det hele krones med EM gull hvis de vinner søndagens finale i Wien mot Tyskland.

Ingen finale for Hiddink

Uten Villa

Et skår i gleden er at Spania må klare seg uten EM-toppscorer David Villa i søndagens finale.

Villa forlot banen med strekkskade etter 34 minutter.

Ifølge Spanias landslagssjef Luis Aragones kan ikke Villa spille mot Tyskland.

- Villa kan ikke spille finalen på grunn av muskelstrekk, sa Aragones etter torsdagens tremålsseier.

David Villa er toppscorer så langt i turneringen med fire mål.

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Bayern München vant derbyet

  Tabelljumbo Greuther Fürth gikk offensivt til verks mot serieleder Bayern München, men måtte se seg slått 3-1 tross overtall i nesten en omgang.

  Håvard Nielsen og hans lagkamerater presset høyt og aggressivt fra start i Bayern-derbyet, men ble tatt på en kontring etter ti minutter. Gjestene doblet ledelsen før pause og økte den ytterligere selv om Benjamin Pavard ble utvist tidlig i den andre omgangen.

  Innbytter Cedric Itten nikket inn et trøstemål rett før slutt.

  Robert Lewandowski ville med scoring ha tangert legenden Gerd Müllers rekord på scoring i 16 bundesligakamper på rad, men kom ikke nærmere enn en avslutning i tverrliggeren. Han tvang også fram selvmålet som ga 3-0-ledelse.

  Bundesliga - Greuther Fuerth v Bayern Munich
  Foto: Andreas Gebert / Reuters
 • Koeman utestengt i to kamper

  Barcelona-trener Ronald Koeman har tunge dager. På toppen av svake resultater er han utestengt i to kamper på grunn av protester mot dommerne.

  I torsdagens 0-0-kamp mot Cádiz fikk Koeman rødt kort av dommer Carlos del Cerro etter at han gjentatte ganger uttrykte sin misnøye overfor fjerdedommeren og i tillegg forlot det tekniske området flere ganger.

  Barcelona har ennå ikke tapt i ligaen, men er bare nummer sju på tabellen, sju poeng bak erkerivalen Real Madrid på tabelltopp.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Gauseth gir seg etter sesongen

  Mjøndalen-spilleren Christian Gauseth avslutter karrieren etter at sesongen 2021 er over.

  – Ja, ja, ja, ja. Jeg har sammen med en kompis allerede plukket ut noen snutter fra karrieren, sier Mjøndalen-kapteinen til VG.

  Veteranen har spilt for Mjøndalen siden 2013.

  Romsdalingen har slitt med skader gjennom sesongen. Han har kun startet åtte seriekamper. Gauseth kaller det et marerittår.

  Gauseth ser ikke for seg at han fortsetter i en annen rolle for Mjøndalen eller innen fotballen. Han sier at han vil prøve seg i arbeidslivet utenfor fotballen.

  Eliteserien i fotball 2020: Sarpsborg 08 - Mjøndalen (2-0)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Wenger oppgitt over VM-motstand

  Tidligere Arsenal-manager mener følelser heller enn fornuft styrer reaksjonene på hans forslag om å arrangere fotball-VM hvert annet år.

  Wenger er i dag utviklingsdirektør i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Han er mannen bak forslaget om å la verden få se VM-fotball annethvert år i stedet for kun hvert fjerde som i dag. Det har møtt betydelig motstand.

  – Mange av de negative reaksjonene har kommet fordi folk ikke har sett hele konseptet. Det blir mye følelser, hvilket jeg kan forstå, siden vi alle er vokst opp med en annen syklus, sier Wenger i BBCs podkast Sports Desk, ifølge Ritzau.

  Det europeiske fotballforbundet Uefa har gått sterkt mot planene om hyppigere VM-spill, men Wenger mener mange har snudd når de har sett hele opplegget.

  Ifølge Wengers forslag skal hele fotballkalenderen endres slik at spillerne skal få en lengre pause og reise mindre.

  Forslaget skal diskuteres på et Fifa-møte i slutten av neste uke.

  Arsène Wenger mot Aston Villa
  Foto: Clive Mason / Getty Images
 • Uefa dobler premiepengene til EM

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har vedtatt å doble premiepengene til lagene som deltar i EM til sommeren.

  Lagene vil nå dele på en pott på 16 millioner euro. I tillegg får klubbene som frigir spillere til mesterskapet for første gang få penger. Lagene vil dele en pott på 4,5 millioner euro.

  – Dette er viktige strategiske initiativ for Uefas kvinnefotball-strategi. Det sikrer mer penger enn noen gang tidligere fordelt av Uefa, skriver de i en pressemelding.

  Norge er kvalifisert til mesterskapet som spilles i England fra 6.-31. juli 2022.

  Fortsatt er det langt opp til herrene. De 24 lagene i sommerens EM fikk nesten 100 millioner kroner kun for å delta. Den totale potten var på over 3,5 milliarder kroner.

  Norge
  Foto: Nikola Krstic / NTB
World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England
Sverige
Ronaldo