Normal

Spansk fiesta i Wien

Spania er klare for EM-finalen etter at de slo Russland 3-0 i semifinalen i Wien.

Xavi Hernandez jubler over 1-0 scoringen
Foto: Sergey Ponomarev / AP

Kampfakta: Spania - Russland

Russerne hadde valfartet til Wien for å se Andrej Arsjavin krones som EM-konge. I stedet fikk de se et spansk kollektiv gjøre ham til statist.

Etter en forsiktig 1.omgang, ble det en eneste stor spansk fest etter pause.

Xavi Hernandes, Daniel Guinza og David Silva scoret de avgjøreden målene etter vakker angrepsfotball.

Dårlig start

Det var en jevn og litt kjedelig start på kampen i Wien hvor lagene følte litt på hverandre, men etterhvert ble kampen sånn de fleste hadde tenkt seg på forhånd. Spania hadde ballen mest, mens Russland satset på det de kan best, raske overganger og kontringer. I tillegg hadde nok forsiktige russere 4-1-tapet mot Spania i gruppespillet i bakhodet.

De store målsjansene ble det derfor likevel ikke på noen av lagene den første halvtimen. Da kom Roman Pavljutsjenko til kampens største sjanse så langt. Skudde fra 17 meter gikk såvidt utenfor målet til Iker Casillas. Minutter seinere var Pavljutsjenko enda nærmere da han fikk ballen på straffemerket, men han ble forstyrret og skuddet gikk utenfor.

Fernando Torres var også farlig frampå for Spania fem minutter før pause, men skuddet hans ble for puslete.

Klikk, klakk

Xavi Hernandez setter inn 1-0 bak Igor Akinfeev
Foto: FRANCK FIFE / AFP
David Silva setter inn 3-0
Foto: Bernat Armangue / AP
Daniel Guiza lobber over Igor Akinfeijev
Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / REUTERS

Fem minutter etter hvilen var det klart for kveldens første scoring. Xavi Hernandes dukket opp som troll av eske på den russiske femmeteren og satte foten på det flotte innlegget fra Iniesta.

Etter målet fikk Torres flere sjanser til å øke ledelsen, men det ser ikke ut til at Liverpool-spissen skal bli toppscorer i det mesterskapet. Russland hadde likevel til tider fullt opp med å forsvare seg i perioden etter målet.

Kvarteret seinere klarte de heller ikke å stå imot det spanske presset. Daniel Guiza fikk æren av å avlutte et vakkert angrep da han lobbet ballen over den russiske målvakten.

Cesc Fabregas fikk sin andre målgivende på det siste målet til Spania. Det presise innlegget fra venstresiden traff David Silva på ti meter, og han kunne kontant sette ballen i mål. Festen blant de spanske supporterne var da allerede i full gang på tribunen.

Dermed var det over og ut for det russiske EM-eventyret for Guss Hiddinks gutter, mens det for spanjolene kan det hele krones med EM gull hvis de vinner søndagens finale i Wien mot Tyskland.

Ingen finale for Hiddink

Uten Villa

Et skår i gleden er at Spania må klare seg uten EM-toppscorer David Villa i søndagens finale.

Villa forlot banen med strekkskade etter 34 minutter.

Ifølge Spanias landslagssjef Luis Aragones kan ikke Villa spille mot Tyskland.

- Villa kan ikke spille finalen på grunn av muskelstrekk, sa Aragones etter torsdagens tremålsseier.

David Villa er toppscorer så langt i turneringen med fire mål.

Fotballnyheter