Hopp til innhold

Spansk fiesta i Wien

Spania er klare for EM-finalen etter at de slo Russland 3-0 i semifinalen i Wien.

Xavi Hernandez jubler over 1-0 scoringen
Foto: Sergey Ponomarev / AP

Kampfakta: Spania - Russland

Russerne hadde valfartet til Wien for å se Andrej Arsjavin krones som EM-konge. I stedet fikk de se et spansk kollektiv gjøre ham til statist.

Etter en forsiktig 1.omgang, ble det en eneste stor spansk fest etter pause.

Xavi Hernandes, Daniel Guinza og David Silva scoret de avgjøreden målene etter vakker angrepsfotball.

Dårlig start

Det var en jevn og litt kjedelig start på kampen i Wien hvor lagene følte litt på hverandre, men etterhvert ble kampen sånn de fleste hadde tenkt seg på forhånd. Spania hadde ballen mest, mens Russland satset på det de kan best, raske overganger og kontringer. I tillegg hadde nok forsiktige russere 4-1-tapet mot Spania i gruppespillet i bakhodet.

De store målsjansene ble det derfor likevel ikke på noen av lagene den første halvtimen. Da kom Roman Pavljutsjenko til kampens største sjanse så langt. Skudde fra 17 meter gikk såvidt utenfor målet til Iker Casillas. Minutter seinere var Pavljutsjenko enda nærmere da han fikk ballen på straffemerket, men han ble forstyrret og skuddet gikk utenfor.

Fernando Torres var også farlig frampå for Spania fem minutter før pause, men skuddet hans ble for puslete.

Klikk, klakk

Xavi Hernandez setter inn 1-0 bak Igor Akinfeev
Foto: FRANCK FIFE / AFP
David Silva setter inn 3-0
Foto: Bernat Armangue / AP
Daniel Guiza lobber over Igor Akinfeijev
Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / REUTERS

Fem minutter etter hvilen var det klart for kveldens første scoring. Xavi Hernandes dukket opp som troll av eske på den russiske femmeteren og satte foten på det flotte innlegget fra Iniesta.

Etter målet fikk Torres flere sjanser til å øke ledelsen, men det ser ikke ut til at Liverpool-spissen skal bli toppscorer i det mesterskapet. Russland hadde likevel til tider fullt opp med å forsvare seg i perioden etter målet.

Kvarteret seinere klarte de heller ikke å stå imot det spanske presset. Daniel Guiza fikk æren av å avlutte et vakkert angrep da han lobbet ballen over den russiske målvakten.

Cesc Fabregas fikk sin andre målgivende på det siste målet til Spania. Det presise innlegget fra venstresiden traff David Silva på ti meter, og han kunne kontant sette ballen i mål. Festen blant de spanske supporterne var da allerede i full gang på tribunen.

Dermed var det over og ut for det russiske EM-eventyret for Guss Hiddinks gutter, mens det for spanjolene kan det hele krones med EM gull hvis de vinner søndagens finale i Wien mot Tyskland.

Ingen finale for Hiddink

Uten Villa

Et skår i gleden er at Spania må klare seg uten EM-toppscorer David Villa i søndagens finale.

Villa forlot banen med strekkskade etter 34 minutter.

Ifølge Spanias landslagssjef Luis Aragones kan ikke Villa spille mot Tyskland.

- Villa kan ikke spille finalen på grunn av muskelstrekk, sa Aragones etter torsdagens tremålsseier.

David Villa er toppscorer så langt i turneringen med fire mål.

Fotball

 • Aursnes' trener fikk ny kontrakt etter ni måneder

  Roger Schmidt (56) nyter kjempesuksess i sin første sesong som Benfica-trener. Fredag forlenget han avtalen med Lisboa-klubben til sommeren 2026.

  Tyskeren har mye av æren for at Benfica er blitt blant Europas mest underholdende lag. Kun to tap på 43 kamper er fasiten så langt.

  Med slike resultater nøler ikke Benfica-ledelsen med å plusse på to år til på trenerkontrakten.

  I den portugisisk ligaen topper hovedstadsklubben ti poeng foran toeren Porto, og i Champions League er de klare for kvartfinalespill mot italienske Inter. Drømmen om å gjøre noe virkelig stort i den gjeveste europacupen lever.

  Fredrik Aursnes har under Schmidt fått en nøkkelrolle på Benficas midtbane.

  (©NTB)

  Roger Schmidt og Aursnes
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
 • Tromsø forsterket med Viking-angriper

  Mai Traore (23) lånes ut til Tromsø fra Viking ut årets sesong med opsjon på forlengelse.

  Den guineanske angriperen har de siste månedene vært på utlån i OH Leuven i belgisk fotball. Avtalen varte egentlig til i sommer, men nå vender Traore i stedet nordover, skriver NTB.

  – Vi ser fram til å få Traore med på laget. Han er en spennende angrepsspiller som vi har fulgt over lengre tid, og som vi har stor tro på i sesongen som kommer, sier Tromsøs sportssjef Lars Petter Kræmer-Andressen i en uttalelse på klubbens hjemmeside.

  Mai Traore
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • HamKam låner spiss fra RBK

  Rasmus Wiedesheim-Paul (24) skal spille årets sesong i HamKam. Den svenske angriperen leies inn fra Rosenborg.

  Overgangen ble bekreftet av begge eliteklubbene fredag kveld.

  Wiedesheim-Paul har vært en del av RBK-stallen siden høsten 2020. Der har han spilt 26 kamper og scoret seks mål.

  Svensken har de siste årene også vært lånt ut til Mjällby og Helsingborg i hjemlandet.

  (©NTB)

  Eliteserien i fotball 2021: Sarpsborg 08 - Rosenborg (1-3)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Bekreftet: Rosenborg hentet finsk spiss

  Agon Sadiku (20) er klar for spill i Rosenborg og Eliteserien kommende sesong. Han kommer inn som en «kriseløsning» etter at Ole Sæter pådro seg en skade.

  Sadiku kommer fra Honka i hjemlandet Finland. RBK bekreftet overgangen og en kontraktslengde på fem sesonger i en Twitter-melding fredag kveld.

  Ifølge Nettavisen skal Sadiku koste i underkant av 7 millioner kroner. Eventuelle bonuser kommer i tillegg.

  RBKs spissjakt ble trappet opp da undersøkelser viste at Ole Sæter er ute med en muskelskade fram til midten av mai. Hans fravær ville vært tungt for laget å dekke inn internt. I tillegg har trønderne hentet Oscar Aga foran sesongstart.

  Kjetil Rekdals menn går i gang med Eliteserien hjemme mot Viking 10. april.

  (©NTB)

  Kjetil Rekdal
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Avis: PL-klubber vil forby bettingsponsorer på draktene

  Klubbene i Premier League er enige om en avtale som gjør at gamblingselskap ikke skal få lov til å fronte seg som hovedsponsor på klubbenes drakter.

  Ifølge The Times skal klubbene møtes torsdag, og en endelig avtale er ventet å komme på plass. Et eventuelt vedtak kan måtte vente til juni når Premier League har sitt sommermøte. Endringene skal foregå over en treårsperiode.

  8 av 20 klubber i toppdivisjonen har et gamblingselskap som hovedsponsor på drakten. Av de åtte er Fulham og Newcastle, men det er fra før bestemt at de skal ha andre sponsorer fra neste sesong.

  Det er likevel ventet at de klubbene som fortsatt ønsker det, vil få lov til å ha gamblingsponsor på ermene på drakten. Sponsorendringene i den engelske toppfotballen kommer av at den britiske regjeringen utarbeider et lovforslag som vil forby reklame for gambling.

  Ifølge The Times har en ikke navngitt klubb opplyst om at de mister rundt 130 millioner kroner i inntekt om de mister sin sponsor. (NTB)

  Britain Soccer Conference League
  Foto: Kin Cheung / AP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund