Hopp til innhold

– Det ser ut som de spiller mot et andredivisjonslag - i EM-finalen!

Spania feide all kritikk til side med tidenes klareste seier i en EM-finale. Dermed fortsatte spanjolene sin voldsomme dominans av fotballverdenen de siste årene.

David Silva

Så glad blir Spanias David Silva av å nikke inn 1-0.

Foto: Jon Super / Ap

– Jeg har aldri sett noe sånt. Det ser ut som de spiller mot et andredivisjonslag. De leker seg ikke bare i små perioder, men i hele kamper, sier NRKs fotballekspert Lise Klaveness.

Spania skrudde virkelig på sjarmen mot Italia, og del Bosques menn ga seg ikke før det stod hele 4-0 etter scoringer av David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres og Juan Mata.

Det er tidenes største seier i en finale i et EM eller VM. Dermed svarte spanjolene alle som har uttalt at de har spilt omstendelig og kjedelig fotball.

– I dag var det ingen konkurranse. De var for overlegne, så bitterheten over å tape finalen er kun relativ, sier Italias målvakt Gianluigi Buffon.

Skriver seg inn i fotballhistorien

Den gylne spanske fotballgenerasjon med Xavi og Iniesta i spissen er det første laget som vinner to EM på rad.

Samtidig er de regjerende verdensmestre, og dermed det første landet som har vunnet tre mesterskap på rad.

– Dette er sannsynligvis det beste landslaget i verdenshistorien, utbrøt en begeistret Erik Thorstvedt i TV 2-studioet etter kampen.

Han får støtte av NRKs fotballkommentator Arne Scheie, som mener at ingen har dominert landslagsfotballen som Spania.

– Dette er en stor generasjon fotballspillere. Det er nesten umulig å vinne tre titler, istemmer Spania-trener Vicente del Bosque.

Til og med Torres

Fernando Torres

Fernando Torres har gått fra en forferdelig måltørke til seier i både EM og Champions League denne sesongen.

Foto: Jon Super / Ap
Mario Balotelli

Mario Balotelli tok tapet tungt.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Etter kampen var det få som gliste like bredt som Fernando Torres, som travet rundt banen med sine to barn Leo og Nora.

Den utskjelte spissen kom innpå da kampen var avgjort - og selvfølgelig scoret han.

Dermed ble den nederlagsdømte Chelsea-spissen EMs toppscorer med sine tre mål. Han skrev seg også inn i historiebøkene som den første som har scoret i to EM-finaler på rad.

Balotelli gråt etter tapet

Utklassingsseieren ga en brå slutt på mesterskapet for publikumsfavorittene Italia.

Mario Balotelli, som stoppet på tre mål etter et sterkt mesterskap, ble filmet mens han gråt etter kampen.

– Alt jeg kan si er «gratulerer». Jeg er veldig skuffet, skriver Balotelli på nettsamfunnet Twitter.

Spanjolene stoppet både urokråka Balotelli og briljante Andrea Pirlo effektivt.

– Pirlo var ikke den samme spilleren han har vært tidligere i mesterskapet. Italia stoppet litt opp, sier NRKs fotballkommentator Arne Scheie.

Best fra første sekund

Spanjolene var ordentlig på hugget allerede fra første spilleminutt.

Den spanske midtbanearmadaen åpnet kampen med litt mer direkte spill enn tidligere i mesterskapet, og etter flere tidlige skuddsjanser fikk de scoring allerede etter et kvarter.

Alltid like elegante Iniesta spilte en perfekt pasning gjennom til Cesc Fabregas, som brukte ett touch før han la inn foran mål. Der var bittelille David Silva (170 centimeter) på rett sted og headet ballen sikkert i mål.

Gianluigi Buffon

Gianluigi Buffon har vært stor i EM, men her må han hente ballen ut av nettet mens Spania jubler for 2-0.

Foto: Antonio Calanni / Ap

Manchester City-eleganten ble dermed den spilleren i EM som har vært involvert i flest scoringer med sine to mål og tre målgivende pasninger.

Umulig vei tilbake

Den tidlige scoringen var usedvanlig dårlige nyheter for Italia - Spania hadde nemlig vunnet sine 61 siste kamper hvor de scoret først.

– Det første målet drepte kampen, sier Arne Scheie.

Italia spilte seg inn i kampen, og de asurblå skapte flere halvsjanser, men det var Spanias omgang. Og etter all kritikken mot det omstendelige spanske spillet, fikk tilskuerne se en oppvisning i direkte, effektiv fotball fem minutter før pause.

Kjempemål av Alba

Venstreback Jordi Alba spilte fra seg ballen på egen halvdel, og satte på full turbofart framover.

Etter å ha sprintet over halve ballen fikk han ballen tilbake fra Xavi - etter en perfekt timet pasning - og satte inn 2-0 alene med Buffon, hans første landslagsmål.

– Dette målet var som Spanias varemerke. Perfekt timede og vektede pasninger, sier Lise Klaveness.

På mange måter var rollene snudd. Italia hadde mot alle odds hatt ballen mer enn Spania til pause (53%-47%), mens Spania hadde vært dødelig effektive.

(saken fortsetter under bildet)

Jordi Alba

Jordi Alba har akkurat satt inn 2-0 etter en langsprint fra egen banehalvdel.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Fullførte med ti mann

Spania fortsatte kjøret etter pause, og skulle kanskje hatt et straffespark for hands. Men også Italia var farlig frempå, og innbytter Di Natale kunne fort redusert tre minutter etter pause.

I stedet gikk det fra vondt til verre da Thiago Motta måtte ut med skade bare tre minutter etter han kom inn på banen.

Italia-trener Cesare Prandelli, av mange hyllet som EMs kanskje beste trener, hadde brukt opp alle de tre byttene sine, og Italia måtte fullføre med ti spillere.

– De var mye sprekere enn oss. Vi har brukt mye krefter denne uka og har ikke klart å hente oss inn igjen, sier Italia-treneren i et intervju vist på TV 2.

Torres toppscorer

Resten av kampen var det ingen tvil om resultatet, og da fikk utskjelte Fernando Torres sjansen. Og selvfølgelig ble det han som satte spikeren i kista med fem minutter igjen å spille.

Chelsea-spissen rullet inn 3-0 alene med Buffon. Matchvinneren fra finalen i 2008 var ikke ferdig, og rett før slutt spilte han frem Chelsea-kollegen Juan Mata til 4-0.

Det sier det meste om det spanske laget at Premier League-stjernen Mata ikke hadde fått spille ett eneste minutt i EM før finalen, men han trengte bare 1 minutt og 14 sekunder på å score etter byttet.

Den målgivende pasningen gjorde Torres til EMs toppscorer foran Tysklands Mario Gomez, og festen kunne begynne.

– Vi må bare nyte denne seieren. Det er unikt, det er magisk, det er noe som ikke kan gjentas. Jeg tror vi fortsatt ikke har helt skjønt hvor stort dette er, sier midtbanespiller Andres Iniesta ifølge AFP.

Cesc Fabregas

Cesc Fabregas har fått mye pepper som Spanias «spiss», men leverte en nøkkelpasning ved det første målet.

Foto: DAMIEN MEYER / Afp

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland