NRK Meny
Normal

Derfor er Southampton-forsvaret potte tett

Southampton opplever sin beste sesonginnledning noensinne. Bare Roma i italiensk Serie A har færre innslupne mål enn «The Saints» i Europa.

Southampton-forsvaret

PREMIER LEAGUES BESTE FORSVAR (fra venstre): Luke Shaw, José Fonte, Artur Boruc, Nathaniel Clyne og Dejan Lovren.

Foto: Getty Images

Kampfakta: Southampton - Fulham 2-0

Lørdag kveld tok laget fra sør-England nok en seier - lagets femte for sesongen - og for sjette gang på ni kamper kunne de gå av banen med smultring i målprotokollen.

Forsvarsrekken Nathaniel Clyne, José Fonte, Dejan Lovren og Luke Shaw har holdt potte tett i sesonginnledningen. Keeper Artur Boruc skal også ha sin del av æren.

Southampton er nummer tre i Premier League - kun passert av Arsenal og Liverpool. Laget har tatt 18 poeng på ni kamper - lagets beste sesongstart noensinne. Det er 24 år siden sist laget kunne skilte med en like høy tabellplassering.

Mauricio Pochettino

Mauricio Pochettino overtok Southampton-skuta i januar 2013. Han skal ha mye av æren for Southamptons opptur, ifølge spillerne.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Og husk: laget rykket opp fra Championship foran forrige sesong.

Beste forsvaret i ligaen

Lagets forsvarskvartett har bare latt tre baller snike seg inn i nettet bak dem så langt. Serieleder Arsenal har til sammenligning ni innslupne mål i år.

Statistikken er såpass god at selv ikke suverene lag som Barcelona, Real Madrid eller Bayern München kan måle seg.

Bare Roma, de suverene serielederne i italiensk Serie A, har færre innslupne mål enn Southampton i noen av de fem store europeiske ligaene (Roma har ett innsluppet mål på åtte kamper).

Og forsvarskvartetten er ikke bare gode bakover. Både José Fonte og Dejan Lovren har notert seg på scoringslista, mens Luke Shaw har bidratt med én målgivende pasning.

Store endringer på treningsfeltet

Hva har så skjedd med laget som i fjor slapp inn 60 mål på 38 kamper? Ifølge manager Mauricio Pochettino handler det at laget har begynt å forsvare seg høyt i banen, og alltid presse motstanderens ballfører til å måtte foreta et valg.

Fonté har uttalt at forsvarsspillet er totalforandret fra sist sesong.

– Jeg har aldri presset så mye som han vil, men det virker jo. Vi spiller bedre av å presse sånn, sier Fonté.

Southampton-spillerne har heller aldri vært bedre trent - noe Nathaniel Clyne har uttalt tidligere. Pochettino kjører visstnok spillerne knallhardt med betydelige mengder utholdenhetstrening.

– Det kan kanskje virke som om vi løper mer, men faktisk så løper vi bare mer organisert, har midtbanespiller Morgan Schneiderlin uttalt.

– Det er ingen hemmelighet. Vi presser hardt, jobber hardt og ærlig. Manageren driver oss veldig hardt på trening, og gutta har fått sansen på det. Det gir resultater på banen, sier Jay Rodriguez.

Flest frispark i ligaen

Laget har også lagt seg til en særdeles kynisk spillestil. Ingen lag i Premier League har gitt bort flere frispark (127) enn Southampton.

De mange forseelsene stykker og hakker opp motstanderens angrepsspill.

Pochettino har i likhet med Barcelona-trener Tata Martino gått i lære hos den argentinske trenerlegenden Marcelo Bielsa. Southamptons forsvarstaktikk har altså mange likheter med Barcelona.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.