NRK Meny
Normal

Sør-Amerika kan kuppe semifinalene

Sør-Amerika gjør det historisk godt i fotball-VM, og har sikret seg halvparten av kvartfinaleplassene. - Ingen tilfeldighet, sier talentspeider Terje Liverød.

Paraguay-seier over Japan

Paraguay-spillere slipper jubelen løs etter at kvartfinalebilletten er sikret etter straffesparkkonkurranse mot Japan.

Foto: Bernat Armangue / Ap

Etter at Paraguay senket Japan på straffesparkkonkurranse i åttedelsfinalen, er det nå klart at Sør-Amerika har fire av åtte lag i kvartfinalene.

Slik spilles kvartfinalene:

  • Uruguay - Ghana (fredag 20.30)
  • Nederland - Brasil (fredag 16.00)
  • Argentina - Tyskland (lørdag 16.00))
  • Paraguay - Spania (lørdag 20.30)

Aldri før har Sør-Amerika gjort det skarpere i et VM, og dominansen kan bli enda tydeligere.

Fire søramerikanske i semien?

Terje Liverød

Terje Liverød er ikke overrasket over søramerikansk dominans i dette verdensmesterskapet.

Foto: Bjerkmann, Steinar Johan / SCANPIX

Sjansen er nå tilstede for at det kun er søramerikanske lag i semifinalene. Dersom de fire lagene får full klaff kan semifinalene bli Uruguay - Brasil og Argentina - Paraguay.

Talentspeider i Sør-Amerika Terje Liverød sier at han håper dette kan skje, men tror det skal mye til.

- Brasil kommer nok til å gå videre, Argentina-kampen er nokså åpen, og Uruguay får det tøft. Men Paraguay får det nok aller hardest dersom de skal videre til semifinalen, sier Liverød til Nrksport.no.

Gir Argentina mye av æren

Carlos Tevez kliner til

Argentinske Carlos Tevez får stjernetreff mot Chile fra 23 meter.

Foto: Matt Dunham / Ap

Lag som Argentina og Brasil kan man alltid regne med i et fotball-VM, men det nye nå er at Uruguay og Paraguay har gjort det såpass bra. Liverød mener dette skyldes deres nærhet til Argentina, og at de løftes av argentinsk kompetanse.

- Paraguay har argentinsk trener, tre spillere som egentlig er argentinere og en rekke spillere i argentinske klubber. Også Chile, som tok seg videre til finalespillet, har argentinsk trener. Og Uruguay er på mange måter lillebrorlandet til Argentina, hevder eksperten på søramerikansk fotball.

Han sier at han ikke er overrasket, og mener at Argentina er best i verden på talentutvikling.

- Argentina har vunnet fem av de åtte siste finalene i VM for U20-landslag, og har i tillegg spilt i to finaler som de har tapt. Det utføres et konsekvent arbeid med spillerutvikling, og over tid gir dette resultater, sier Liverød, og bringer tall på bordet for å understreke hva han mener:

- I italiensk, spansk og engelsk toppserie spiller det 86 argentinere. Og alt i alt er det over 1000 argentinere i ulike toppserielag over hele verden. Det til tross for at de har dårlige forutsetninger og er et grisgrendt land.

Hva tror du er årsaken til at Sør-Amerika gjør det så bra i VM?

Fotballnyheter