NRK Meny
Normal

Sør Afrika: – Vi bestakk ikke noen for å få fotball-VM

Sør-Afrikas sportsminister avviser at landet bestakk FIFA-delegater for å skaffe seg fotball-VM i 2010. – Vi betalte penger, men dette var lovlige midler, sier Fikile Mbalula.

Fotball-VM i Sør-Afrika

VM: Sør-Afrika arrangerte fotball-VM i 2010. Spania vant, men Sør-Afrika beskyldes nå for å ha kjøpt stemmer i forkant av mesterskapet.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Som en del av den pågående korrupsjonsetterforskningen av FIFA-medlemmer, har sørafrikanske myndigheter blitt beskyldt for å ha «kjøpt» fotball-VM i 2010.

Ifølge anklagene betalte sørafrikanerne 10 millioner dollar i bestikkelser for å få stemmene til FIFA-topper.

Sør-Afikas sportsminister Fikile Mbalula møtte onsdag pressen for å svare på beskyldningene, og gjentok flere ganger at Sør-Afrika aldri har bestukket noen for å sikre seg fotball-VM.

Sepp Blatter

EN GOD VENN: Sepp Blatter trakk seg som FIFA-president tirsdag, bare en uke etter at han ble gjenvalgt.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

– Amerikanske myndigheter kan vekke meg i sengen når som helst, og få en forklaring på hva disse pengene har gått til. Vi er klare til å fortelle det til FBI, sa en offensiv Mbalula, og la til:

– Jeg skal til USA snart for å se Floyd Mayweather bokse. Jeg er ikke vanskelig å få tak i.

– Vil ikke bli fanget i en kamp

Mbalula viste videre til en uttalelse det sørafrikanske idrettsdepartementet tidligere har kommet med, der det blant annet heter at man vil bistå amerikanske myndigheter med etterforskningen.

Samtidig sier Mbalula at sørafrikanske myndigheter må få mer informasjon fra amerikanske myndigheter om hva siktelsene går ut på.

– Vi har sagt det samme hele veien, og vi sagt dette nå også: Vi har aldri bestukket noen. Vi ber også om å få se grunnlaget for beskyldningene. Vi ønsker ikke å bli fanget i en kamp mellom amerikanske myndigheter og FIFA, sier Mbalula.

Artikkelen fortsetter.

Mistenkelig brev

Et brev som skal ha blitt sendt av det sørafrikanske fotballforbundet til Sepp Blatters høyre hånd, Jerome Valcke, har blitt lagt frem av den britiske journalisten Martyn Ziegler som dokumentasjon på påstandene om korrupsjon.

Brevet, som er adressert direkte til Valcke ved Fifas hovedkontor i Zürich, og med det sørafrikanske fotballforbundet som avsender, slår fast at de ti millioner dollarene skulle tas fra organisasjonskomiteens budsjett, og overføres slik at CONCACAF-presidenten, altså Jack Warner, hadde råderett over den videre tildelingen av pengene.

Prosjektet ble kalt «The Diaspora Legacy Programme».

– Blatter en god venn

På pressekonferansen onsdag la ikke Mbalula skjul på at det hadde blitt overført penger til CONCACAF og Jack Warner, men at dette var i tråd med regelverket.

– Det ble overført penger, men dette var helt lovlig. Det har vi sagt tildligere, og det sier vi nå også, sier Mbalula, som måtte tåle flere spørsmål om hvorfor ikke «The Diaspora Legacy Programme» har vært omtalt tidligere.

– Vi har holdt flere presstreff for å fortelle om det. Det er ikke vår skyld at ikke noen journalister fulgte med, sier Mbalula, som også ble spurt om en reaksjon på Sepp Blatters brå avgang.

– Det er et sjokk. Sepp Blatter har vært en god venn for Sør-Afrika, vi skal ikke lyve om det. Han har hatt mye å si for Sør-Afrika, og for at vi fikk VM, sier Mbalula.

Etterlyst av Interpol

FIFA har på sin side hevdet at utbetalingene var autorisert av finanskomiteen, og i henhold til organisasjonens regler.

Onsdag ble det klart at Interpol etterlyser tidligere FIFA-visepresident Jack Warner, samt fem andre personer med tilknytning til FIFA, i forbindelse med den pågående korrupsjonsetterforskningen.

Et planlagt UEFA-møte som skulle holdes i Berlin i helgen har blitt utsatt på grunn av den pågående etterforskningen, opplyste UEFA-president Michel Platini onsdag.

Fotballnyheter