NRK Meny
Normal

Solskjær har «sett» hele kveldens kamp på forhånd

MOLDE (NRK.no): Når Molde gjester Haugesunds fryktede hjemmebane i kveld, har Ole Gunnar Solskjær allerede sett hele kampen mange ganger - i sitt eget hode.

Ole Gunnar Solskjær

Før så Ole Gunnar Solskjær for seg sine egne målsjanser før kamp. Nå ser han for seg taktiske valg han kan gjøre for Molde.

Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix

Følg Haugesund - Molde her fra 18.00!

– Visualisering er noe jeg har tatt med meg inn i trenerrollen fra tiden som utøver. Men på en litt annen måte enn før, forteller Ole Gunnar Solskjær til NRK.no.

Mange idrettutøvere driver med visualisering og mental trening for å prestere optimalt, og Solskjær har tidligere fortalt om hvordan han benyttet seg av dette mens han selv var aktiv. Han så blant annet for seg ulike måter å score mål på.

– Vil ligge to trekk foran

Men han har altså på ingen måte sluttet med dette selv om han nå har gått inn i trenerrollen.

Solskjær bruker fortsatt mye tid på å visualisere ulike situasjoner og utfordringer som kan oppstå under kamp - han ser dem altså for seg og tenker seg til mulige løsninger og hva som deretter vil skje som følge av disse. Til slutt har han i bunn og grunn sett for seg en hel fotballkamp.

Treneren mener det gjør ham bedre forberedt og gir økt sjanse til å lykkes, noe han sannsynligvis vil få nytte av blant annet når Molde møter Haugesund i kveld.

– Jeg går gjennom hele kampen, og ser den for meg. Hva gjør jeg hvis vi leder 1-0 mot det eller det laget? Hva gjør jeg om vi ligger under 2-0? Jeg ser for meg hvilke grep vi kan gjøre og hva som vil skje som følge av ulike handlinger, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MOLDE - STRØMSGODSET (2-1)

Slike jubelscener som etter Joshua Gatts første scoring mot Strømsgodset forrige helg er det Solskjær ønsker å oppnå.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / Scanpix

Kanskje ligger noe av forklaringen på Moldes raske suksess etter at han overtok som trener her?

– Jeg vil hele tiden ha muligheten til å kunne ligge ett eller to trekk foran det som skjer på banen. Slik at jeg ikke trenger å reagere der og da hvis det oppstår en situasjon, men er forberedt på forhånd. Man blir vant til å tenke sånn etter hvert, sier han.

– Har fungert bra for ham

Moldes midtbanestrateg Magne Hoseth sier visualisering aldri har vært «hans greie», men registrerer at det fungerer for sjefen.

– Han er utrolig nøye og opptatt av detaljer. Vi ser at han vil perfeksjonere seg hele tiden, han gjør sånne små ting for å bli bedre. Det har fungert bra for ham og slått fint ut for vår del, sier Hoseth.

Søndag reiser Molde til Haugesunds fryktede hjemmebane. Der vant bare ett bortelag i fjor - Stabæk. Molde gikk derimot på sesongens største smell på Haugesund stadion da de tapte hele 5-0.

– Ventingen er det verste

Slike nederlag kan ikke den regjerende seriemesteren ha mange av dersom de skal forsvare tittelen, og Solskjær er derfor nøye med å gå gjennom motstanderen på forhånd.

– Jeg ser mye film av andre lag. Det går mange timer til forberedelser. To dager før kamp er jeg ikke på stadion i det hele tatt. Da har guttene en lett økt, mens forberedelser og strategi blir gjort klart, forteller Solskjær.

Men ifølge 38-åringen er det når forberedelsene er ferdige den virkelige utfordringen starter.

– Å forberede seg til kamp blir en vane, men ventingen er alltid vanskelig. Den er alltid verst. Man går bare og venter og venter på at det skal begynne. Da må jeg bare sette på en film eller noe, prøve å ikke tenke, legger han til.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.