Høydepunkter 18. runde

Kun tre poeng var godt nok for Sogndal i dagens kamp mot Bryne, men de leverte slurv i bakre rekker og tamt angrepsspill.

Even Hovland
Foto: Rune Fossum / NRK

1. divisjon: Resultater og tabell

Sogndal - Bryne 2-2

Sogndal hadde to strake ligatap før dagens kamp mot Bryne. Likevel befant de seg i toppstriden og hadde mulighet til å gjeninnta tabelltoppen med poeng på Fosshaugane. Og Sogndal gikk ut i et høyt tempo mot Bryne, som med sine seks strake tap må kunne kalles 1. divisjons formsviktlag.

Etter bare seks minutter var Sogndal i føringen. Et lurt innkast fra Ulrik Flo fant Henrik Furebotn på løp inne i feltet som overlistet Anders Kristiansen fra spiss vinkel. Og det skulle snart bli mer Sogndal.

Forrykende fem minutter

I det 28. minutt økte Even Hovland til 2-0 på corner i det som så ut til å bli en oppskriftsmessig seier i en kamp Sogndal dominerte totalt. På dette tidspunktet i kampen hadde Bryne nesten ikke hatt ballen og Sogndal hadde vært farlig frempå ved flere anledninger. Men så våknet Bryne.

Kun tre minutter etter Sogndals 2-0-scoring ble Bala spilt gjennom og målscorer Hovland måtte bruke ulovlige midler for å stoppe nigerianeren. Dommeren dømte helt korrekt straffespark og Alexander Midtsian ekspederte ballen elegant i mål.

Minuttet senere utlignet Mads Cato Moldskred etter at Even Hovland bommet på en klarering. Den tidligere Løv-Ham-spilleren var iskald mot Piotr Leciejewski i Sogndal-buret og 1857 sjokkerte tilskuere måtte konstatere at 2-0 ledelsen forsvant i løpet av ett minutt. Resten av omgangen forløp rolig og relativt begivenhetsløst.

Tamt topplag

I andre omgang fikk begge lag hver sine gode periode spillemessig uten å skape all verden med målsjanser og kampen ebbet ut i 2-2 etter et tamt stormløp fra hjemmelaget og en helsvart avslutning for Even Hovland. Mannen som sendte laget sitt i tomålsledelse før han nærmest egenhe

Sogndal var en av flere opprykkskandidater før denne sesongen og har fram til nylig vist at de er kandidaturet verdig. Men med tre strake tap, Sarpsborg og Tromsdalen i serien samt Follo i cupen, har formkurven stupt nedover.

I dagens kamp mot Bryne hadde de en gylden mulighet til overbevise egne supportere og fotballnorge at de hører hjemme i Eliteserien. Men hverken angrepsspill eller forsvarsspill var et topplag verdig på Fosshaugane i dag. De siste 20 minuttene av kampen var riktignok et stormkjør mot Brynes mål, men det ble lite med store målsjanser og dermed endte kampen 2-2.

Sogndal topper likevel tabellen i skrivende stund, ett poeng foran Fredrikstad, som i motsetning til Sogndal har en stigende formkurve.

Nrksport.no fulgte kampen spark for spark

Viktig seier til Alta

Alta – Follo 3-1

Dagens motstandere sliter begge i bunnen av 1. divisjon og trengte sårt tre poeng i kveld. Det ble aldri en forrykende kamp, men Alta tok til slutt tre fortjente poeng.

Første omgang var jevnspilt, men Alta kunne gå til pause med en 1-0 ledelse etter en scoring av Petter Larsen fire minutter før hvilen. Hjemmefansen fikk mer å juble for ti minutter etter pause da Thomas Braaten doblet ledelsen fra straffemerket.

Follo satte inn Bonaventure Maruti etter en times spill og det fikk umiddelbart resultater. Den sterke spissen skaffet seg rom inne i feltet og kriget inn reduseringen for bortelaget.

Alta behold roen i etterkant av Follos scoring og Aziz Idris punkterte kampen med sin scoring et kvarter før full tid.

Med dagens seier klatret Alta opp på 9. plass, mens Follo fortsatt ligger helt sist i 1. divisjon.

Nrksport.no fulgte kampen spark for spark

Ranheim stjal ett poeng


Løv-Ham - Ranheim 1-1

Løv-Ham scoret allerede i det 7. minutt da Ehiorobo satte en corner i mål ved bakerste stolpe. Første omgang var alt i alt en sjansefattig affære, der hjemmelaget var best. Etter pause startet et fyrverkeri av sjanser og halvsjanser som kulminerte med at bortelaget utliknet, mens Løv-Ham ikke fikk utteling.

Løv-Ham var best fra start til slutt og dominerte kampen stort til tider. Det var i hjemmelagets beste periode av kampen at bortelaget Ranheim overraskende nok utliknet.

I løpet av de ti minuttene som ledet frem til bortelagets utlikning skapte hjemmelaget tre gode målsjanser. Rett etter utlikningen hadde løvene ytterligere to store målsjanser. Resten av omgangen handlet det meste av spillet om løvenes jakt etter vinnermålet.

Men den avgjørende scoringen kom aldri, og dermed måtte bergenserne dele poengene med trønderne, på tross av dominansen i spillet.

Sjokktap for Glimt

Bodø/Glimt - Mjøndalen 0-2

Video Bodø/Glimt - Mjøndalen samandrag

Bodø/Glimt var store favoritter i forkant av oppgjøret mot Mjøndalen og hadde utvilsomt statistikken på sin side. Glimt hadde tatt 21 av 24 mulige poeng på hjemmebane så langt i år, mens Mjøndalen bare hadde tatt fire poeng på årets syv bortekamper.

Likevel var det bortelaget som overaskende stakk av med seieren og tok tre meget viktige poeng i nedrykkskampen.

Innøvd frisparkvariant

Bortelaget gikk respektløst ut fra start og det var tydelig at Bodø/Glimt ikke var komfortable med den offensive innstillingen til Mjøndalen. Det skulle ikke ta lang tid før Vegard Hansens menn gikk opp i ledelsen.

Scoringen kom etter en innøvd frisparkvariant der Erik Midtgarden fant en umarket Joachim Solberg som banket ballen i mål fra 16 meter.

Mjøndalen fortsatte det offensive spillet og skulle få nok en nettkjenning før pause. Denne gangen var det høyreback Martin Stange som raget høyest på en corner og stanget inn 2-0.

Tannløst fra Glimt

Hjemmelaget klarte aldri å svare på Mjøndalens to scoringer og det ble til slutt en fortjent seier. Glimt prøvde å gå offentivt ut i andre omgang, men klarte aldri å legge det store presset på bortelaget. Mjøndalen var også farlig frempå ved et par anledninger etter hvilen og var nærmere 3-0 enn Bodø/Glimt var en redusering.

Mistet verdifulle poeng i toppen

Glimt hadde muligheten til å legge press på tetlagene med tanke på at Fredrikstad og Sarpsborg spilte uavgjort tidligere i dag, og at både Sogndal og Ranheim hadde spillefri grunnet cupoppgjør. Med tre poeng i dag kunne de klatret helt opp i ryggen på Ranheim på tredjeplass, men slik gikk det altså ikke.

Med dagens seier tok Mjøndalen sin andre trepoenger i år. Laget ligger fortsatt på plassen under nedrykksstreken, men det er veldig jevnt i bunnen og det kommer til å bli en tøff kamp for å overleve i årets førstedivisjon.

Nrksport.no fulgte kampen spark for spark

Poengdeling i "Slaget om Østfold"

Fredrikstad - Sarpsborg 1-1

Video Fredrikstad - Sarpsborg 08 samandrag 1-1

Fredrikstad og Sarpsborg møttes til lokaloppgjør i plankebyen og det ble en høydramatisk avslutning på kampen. Ingen av lagene klarte å rive til seg et klart spillemessig overtak, men tre minutter før slutt tok bortelaget ledelsen ved Michael Trulsen.

Etter Trulsens scoring hadde nok de fleste trodd at Sarpsborg skulle ro i land seieren og da Celso Borges fikk sitt andre gule kort for dagen bare minutter senere ble oppgaven enda tøffere for FFK.

Fredrikstad sendte riktignok alle mann i angrep i sluttminuttene og drøye fire minutter på overtid fikk de lønn for strevet. Alex Valencia fant Fernando Wallace inne i feltet og backen stanget inn utligningen for hjemmelaget.

FFK mistet likevel verdifulle poeng i opprykkskampen, men ligger fortsatt på andreplass, tre poeng bak Sogndal.

Nrksport.no fulgte kampen spark for spark

NIL-Trysil på kvalikkplass

Nybergsund Trysil - Tromsdalen 1-0

Video Nybergsund Trysil - Tromsdalen 1-0

Hjemmelaget tok en fortjent seier mot Tromsdalen og klatret med det opp på kvalikkplass. Avgjørelsen kom etter en drøy times spill da Remond Mendy headet et innlegg fra Samir Fazlagic i mål.

NIL-Trysil hadde de største mulighetene i løpet av kampen og traff stolpen hele tre ganger. Det ble likevel litt ekstra spenning mot slutten da hjemmelagets Kim Ojo fikk sitt andre gule kort, men Tromsdalen klarte ikke å finne nettmaskene.

Med dagens tap ligger Tromsdalen helt sist i 1. divisjon og har tre poeng opp til Moss på sikker plass.

Nrksport.no fulgte kampen spark for spark

Innbytterne snudde kampen for Moss

Sandnes Ulf - Moss 1-2

Video Sandes Ulf - Moss

Sandens Ulf kom best i gang på Sandnes Stadion og etter en halvtimes tid sendte Morten Eriksen hjemmelaget i ledelsen.

Moss gjorde to bytter tidlig i andre omgang og satte inn ringreven Markus Ringberg og unggutten Vegard Edelsten. Det skulle gi resultater og et drøyt kvarter før slutt satte førstnevnte inn utligningen.

Det så lenge ut som om kampen skulle ebbe ut med 1-1, men på overtid ble Edelsten spilt fri alene med keeper. Innbytteren var kald i avslutningsøyeblikket og lobbet ballen elegant over keeper.

Moss tok med det tre svært viktige poeng i nedrykkskampen.

Nrksport.no fulgte kampen spark for spark

Fotballnyheter