Snittalderen i eliteserien stuper

NADDERUD (NRK.no): Ungdomsbølgen herjer i norsk eliteserie. Snittalderen i norske fotballklubber har aldri vært lavere enn før årets sesong.

Stabæk snittalder montage

FÆRRE GAMLINGER: Snittalderen har falt fra 25,5 år til like over 24 år de siste ti årene. Stadig flere unge gutter får sjansen i norske A-lagstropper.

Foto: NTB scanpix/NRK

Det kryr av unggutter i førstelagstroppene til de norske eliteklubbene. Når eliteserien sparkes i gang denne helgen, vil en rekke 18-19-åringer få sine debuter på det øverste nivået i norsk fotball.

Stabæk-trener Bob Bradley besitter eliteserienes yngste tropp. På Nadderud er snittalderen 22,7 år. Kun fem av de 18 spillerne i A-troppen er født før 1990.

– Over hele Europa blir fotballklubber tvunget til å ta grep for å sikre økonomisk bærekraft. I Norge er det det samme. Fordelen er at mange unge spillere får tillit og spilletid, sier Bradley til NRK.no.

Snittalderen stuper

Tall NRK har hentet inn viser at snittalderen i eliteserien har sunket jevnt og trutt det siste tiåret. I 2013-sesongen gikk snittalderen noe opp, før den altså har falt ekstra kraftig i år.

Snittalderen i eliteserien er nå 24,18 år. Det er det laveste på ti år – trolig enda lengre.

Snittalderen i Norge er langt unna gjennomsnittsalderen i de største europeiske ligaene. Til sammenligning er snittalderen i Premier League-klubbene Fulham og Everton tett opp mot 30 år. Jevnt over i den engelske eliteserien ligger snittalderen på rundt 26 år.

– Vil gjøre norsk fotball bedre

Bradley velger å se positivt på det unge snittet.

– På sikt vil det gjøre norsk fotball bedre. Det er jeg overbevist om. I Nederland ser man det samme. Den nederlandske ligaen har brukt unge spillere i lang tid, og se på landslaget deres, sier Bradley.

Den amerikanske trenerveteranen er ikke redd for å bruke unge og uerfarne gutter på toppnivå.

– Vi presser dem til å utvikle seg, men er påpasselige med å si stopp når mengden og seriøsiteten blir for stor, forklarer amerikaneren.

Stabæk-sjefen får støtte fra tidligere U21-trener, nå Molde-sjef, Tor-Ole Skullerud.

– Vi mangler nok litt rutine i norske lag, men for norsk fotballs fremtid er det strålende at så mange får prøve seg på høyeste nivå, sier Molde-treneren.

Stabæks midtbanespiller Morten Thorsby er yngst i Norges aller yngste tropp. 17-åringen håper og tror på mye spilletid i eliteserien i år.

– Jeg håper på bra med spilletid. Jeg er klar over at det kan bli vanskelig å spille seg inn på laget med en gang, men jeg trener jo for å bli en del av laget, sier Thorsby.

Økonomien tvinger klubbene til å satse på egne yngre spillere. Reporter: Jørn Lien. Foto: Gunnar Bratthammer. Redigering: Tore Lindvollen.

Reportasje fra Dagsrevyen om snittalderen i norsk eliteserie. Reporter: Jørn Lien.

Fotballnyheter