Snittalderen i eliteserien stuper

NADDERUD (NRK.no): Ungdomsbølgen herjer i norsk eliteserie. Snittalderen i norske fotballklubber har aldri vært lavere enn før årets sesong.

Stabæk snittalder montage

FÆRRE GAMLINGER: Snittalderen har falt fra 25,5 år til like over 24 år de siste ti årene. Stadig flere unge gutter får sjansen i norske A-lagstropper.

Foto: NTB scanpix/NRK

Det kryr av unggutter i førstelagstroppene til de norske eliteklubbene. Når eliteserien sparkes i gang denne helgen, vil en rekke 18-19-åringer få sine debuter på det øverste nivået i norsk fotball.

Stabæk-trener Bob Bradley besitter eliteserienes yngste tropp. På Nadderud er snittalderen 22,7 år. Kun fem av de 18 spillerne i A-troppen er født før 1990.

– Over hele Europa blir fotballklubber tvunget til å ta grep for å sikre økonomisk bærekraft. I Norge er det det samme. Fordelen er at mange unge spillere får tillit og spilletid, sier Bradley til NRK.no.

Snittalderen stuper

Tall NRK har hentet inn viser at snittalderen i eliteserien har sunket jevnt og trutt det siste tiåret. I 2013-sesongen gikk snittalderen noe opp, før den altså har falt ekstra kraftig i år.

Snittalderen i eliteserien er nå 24,18 år. Det er det laveste på ti år – trolig enda lengre.

Snittalderen i Norge er langt unna gjennomsnittsalderen i de største europeiske ligaene. Til sammenligning er snittalderen i Premier League-klubbene Fulham og Everton tett opp mot 30 år. Jevnt over i den engelske eliteserien ligger snittalderen på rundt 26 år.

– Vil gjøre norsk fotball bedre

Bradley velger å se positivt på det unge snittet.

– På sikt vil det gjøre norsk fotball bedre. Det er jeg overbevist om. I Nederland ser man det samme. Den nederlandske ligaen har brukt unge spillere i lang tid, og se på landslaget deres, sier Bradley.

Den amerikanske trenerveteranen er ikke redd for å bruke unge og uerfarne gutter på toppnivå.

– Vi presser dem til å utvikle seg, men er påpasselige med å si stopp når mengden og seriøsiteten blir for stor, forklarer amerikaneren.

Stabæk-sjefen får støtte fra tidligere U21-trener, nå Molde-sjef, Tor-Ole Skullerud.

– Vi mangler nok litt rutine i norske lag, men for norsk fotballs fremtid er det strålende at så mange får prøve seg på høyeste nivå, sier Molde-treneren.

Stabæks midtbanespiller Morten Thorsby er yngst i Norges aller yngste tropp. 17-åringen håper og tror på mye spilletid i eliteserien i år.

– Jeg håper på bra med spilletid. Jeg er klar over at det kan bli vanskelig å spille seg inn på laget med en gang, men jeg trener jo for å bli en del av laget, sier Thorsby.

Økonomien tvinger klubbene til å satse på egne yngre spillere. Reporter: Jørn Lien. Foto: Gunnar Bratthammer. Redigering: Tore Lindvollen.

Reportasje fra Dagsrevyen om snittalderen i norsk eliteserie. Reporter: Jørn Lien.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Barcelona ble cupmestere

  Barcelona kjørte over Athletic Bilbao i den spanske cupfinalen lørdag kveld og sikret dermed sin første tittel på to år.

  Lionel Messi scoret to ganger, mens Antoine Griezmann og Frenkie De Jong scoret en gang hver i 4-0-seieren.

  Klubben har også mulighet til å vinne den spanske ligaen denne sesongen.

  Copa del Rey - 2020/21 Final - FC Barcelona v Athletic Bilbao
  Foto: Marcelo Del Pozo / Reuters
 • Chelsea til FA-cupfinale - slo City

  Chelsea tok seg til finale i FA-cupen lørdag kveld etter seier mot Manchester City.

  Det var 0-0 til pause, men etter hvilen utnyttet Hakim Ziyech slurv fra City-forsvaret. Timo Werner førte ballen fremover på siden, og spilte den forbi City-keeper Zack Steffen som stod helt feilplassert. Fra ti meter satte han enkelt kampens eneste mål.

  Det er den første turneringen Manchester City røk ut av denne sesongen. De har fortsatt mulighet til å vinne ligacupen, ligaen og mesterligaen.

  Den andre semifinalen spilles søndag mellom Leicester og Southampton. Finalen spilles 15. mai.

  FA Cup Semi Final - Chelsea v Manchester City
  Foto: Adam Davy / Reuters
 • Bendtner må møte i retten

  Nicklas Bendtner må igjen møte i Københavns byrett, skriver danske BT.

  Den tidligere Rosenborg-spissen vil 27. april få forelagt sju punkter han kan straffes for. Det er snakk om fem tilfeller av bilkjøring uten førerkort og to overtredelser av fartsgrensene, skriver avisen BT.

  Det er ventet at aktor legger ned påstand om en større bot og at Porschen inndras.

  Bendtner ble stoppet etter kjøring i 157 kilometer i timen i en 110-sone utenfor København i fjor. Bilen har 625 hestekrefter og en toppfart på 260 kilometer i timen.

  Bendtner er tidligere dømt for vold mot en taxisjåfør og for bilkjøring i alkoholpåvirket tilstand. I den første saken måtte han sone med fotlenke i 50 dager.

  Anja Velbæk Mouridsen forsvarer Bendtner. Hun sier til BT at den tidligere fotballproffen vil si seg skyldig i fortkjøringen, men ikke for de fem tilfellene som gjelder manglende førerkort. (NTB)

  Bendtner
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Agüero mister FA-cupsemifinalen

  Sergio Agüero blir ikke å se under lørdagens semifinale i FA-cupen mot Chelsea, opplyser Manchester City-manager Pep Guardiola.

  Den argentinske spissen har ikke vært på banen for City i de tre siste kampene. En muskelskade har holdt ham på sidelinjen, og det er den siste av en lang rekke med skader måltyven har pådratt seg i sin siste sesong for klubben.

  – Ikke ennå, var Guardiolas korte svar på fredagens pressekonferanse om Agüero blir klar.

  De lyseblå har ingen andre store skader før kampen mot Chelsea. Onsdag tok de seg videre til semifinalen i mesterligaen til fordel for Erling Haaland og Borussia Dortmund.

  – De er OK. De er slitne, men OK, sa Guardiola.

  (©NTB)

  Premier League - Leicester City v Manchester City
  Foto: Tim Keeton / Reuters