NRK Meny
Normal

Snart kan landslagene få eget ligasystem

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) ventes torsdag å gi sin støtte til en ny turnering med seriespill for landslag med opp- og nedrykk mellom divisjoner.

Hangeland

KAN FÅ STØRRE BETYDNING: Privatlandskampene har i dag først og fremst påvirkning på FIFA-rankingen, men hvis UEFA får det som de vil, kommer landslagene i fremtiden til å kjempe om poeng i disse kampene. Her møter Norge og Brede Hangeland Tsjekkia i en privatlandskamp 5. mars.

Foto: MICHAL CIZEK / Afp

Infanitino

POSITIV: UEFAs generalsekretær Gianni Infantino.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Forslaget vil bli lagt fram til votering på kongressen i Astana, og her vil det trolig få støtte. Meningen er at den nye turneringen skal avvikles første gang før VM i 2018.

  • Hva tenker du om denne ordningen? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

UEFA-styret behandlet forslaget på sitt møte i Astana tirsdag og onsdag, og det vil bli anbefalt vedtatt under kongressen der alle de 54 medlemslandene er representert.

Men ingenting blir vedtatt i Kasakhstan, sier president Yngve Hallén i Norges Fotballforbund (NFF) på telefon fra Astana.

– Her skal man lytte til de små og store nasjonene. Det er viktig å se på betydningen for sporten, og ikke bare markedskreftene. Dette er en beslutning som fortsatt ligger en stund frem i tid, sier Hallén til NRK.no.

– Riktig vei

Hallén, som selv er medlem av UEFAs komité for internasjonale landslagsturneringer, har denne uken vært gjennom regionale høringer med de forskjellige fotballforbundene.

– Når det kommer opp i kongressen, er det for å forankre forslaget. Det er en bekreftelse på at det er en riktig vei å gå, sier Hallén, som har vært med å jobbe frem forslaget i to år.

Landslagsligaen vil få en vinner annethvert år, i alle oddetallsår (det vil si år uten EM- eller VM-sluttspill).

Det skal avvikles et minisluttspill med semifinaler og finale blant de beste lagene i øverste divisjon, mens det blir opp- og nedrykk mellom de tre eller fire divisjonene.

Vendepunkt

Kampene skal langt på vei gjøre privatlandskamper overflødige, og det er også snakk om å fordele noen av plassene i EM- og VM-sluttspill gjennom dette seriespillet.

Det er likevel meningen å fortsette med ordinær EM- og VM-kvalifisering uavhengig av landslagsserien.

– Vi har jobbet med å etablere en ny landslagskalender, og det førte til denne diskusjonen. Vi ønsker å gi mer struktur til datoene hvor det spilles privatlandskamper, sier generalsekretær Gianni Infantino.

Han sier at UEFA-president Michel Platinis tale til kongressen torsdag vil innebære et vendepunkt for europeisk fotball.

– Dette blir nok vedtatt i løpet av ganske kort tid. Kvaliken til VM i 2018 vil trolig kjøres etter dette systemet, sier Hallén.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.