Hopp til innhold

Anfield.com?

Liverpool ønsker å følge Newcastles eksempel og selge stadion-navnet. Det regner de med å tjene nærmere 2,5 milliarder kroner på.

Liverpool - Reading på Anfield, november 2006
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Klubbens amerikanske eiere ser suverent bort fra kontroversene som følger med vrakingen av et tradisjonelt stadionnavn til fordel for et lønnsomt og kommersielt.

Fansen bruker nemlig å reagere kraftig på tukling med klubbtradisjonene.

Når Liverpool nå planlegger en helt ny arena, kommer ikke den til å bære det tradisjonelle Anfield-navnet, selv om det skal reises på omtrent samme sted som banen som har hett Anfield siden før klubben ble stiftet i 1892.

Får de gjennom et slikt salg, kan det finansiere over halvparten av kostnadene for den nye arenaen.

Inspirert av baseball

Det er eierne Tom Hicks og George Gillett som vil invitere "et ledende globalt firma" til å kjøpe navnet på det nye stadionet. De samme eierne står bak baseballklubben New York Mets. Deres nye stadion, Citi Field, ble åpnet tidligere i år, og Citigrioup betalte 120 millioner kroner for navnet.

Og det er bare mot et amerikansk TV-marked. Hicks og Gillett mener at en kjent klubb som Liverpool, som kan sikte seg inn mot et verdensomspennende marked, kan får inn mellom to og 2,5 milliarder kroner, skriver The Times.

- Et globalt marked

Hicks og Gillett nevner ikke noe navn, men sier at de jobber med å finne nye investorer på øverste hylle.

- Navnerettigheter er et globalt marked. Vi vil selge til et konsern som ønsker å markere seg over hele verden, sier Hicks, og viser til Standard Chartered, som har betalt 200 mill kroner årlig for å ha logoen sin på Liverpools drakter.

Liverpool har nærmere 3 milliarder kroner i gjeld, men Hicks tror ikke det skal være noen problemer å få realisert klubbens planer. Han sier at de ikke må selge noen spillere selv om Liverpool ikke kvalifiserer seg til åttedelsfinalen i mesterligaen.

"En bit av sjela"

Men Hicks og Gillett utfordrer tradisjonen - mange vil si en del av sjela - i fotballen. Banenavnene er en del av den grunnfestede tradisjonen for mange klubber.

Newcastle-fansen er i harnisk over at klubbens St. James' Park nå har fått sportdirect.com foran sitt gamle navn. Og Chelsea har også sagt at de ikke har noen innvendinger mot å skifte ut Stamford Bridge med et kommersielt navn - hvis noen betaler tilstrekkelig.

- Men de endrer navn på sine gamle anlegg. Vi bygger nytt, forsvarer Hicks seg med.

Arsenal fikk allerede i 2006 sponsornavn på sitt nye stadion da de flyttet fra gamle Highbury. Det fikk de rundt én milliard kroner for den gangen. Og flere andre engelske klubber har i flere år hatt baner som bærer sponsorens navn.

Old Trafford skal bestå

Tre av de såkalt "fire store" i engelsk fotball er dermed villig til å selge navnet på stadion. Men ikke den fjerde.

For Manchester United er dette en utenkelig tanke. En kilde i klubben sier til The Times at dette ikke er på agendaen. Old Trafford skal være Old Trafford.

- Jeg kan ikke tenke meg at noe slikt kan hende her, sier manager Alex Ferguson.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland