Hopp til innhold

– Den mest underholdende fotballen i Europa

Slik vil vi huske spansk fotball tiåret 2000-2010.

Rivaldos mål mot Valencia i 2001

Profil: Rivaldo scoret et vanvittig mål mot Valencia i 2001.

Foto: ALBERT GEA / REUTERS

John Carew og Benitez i Valencia, 2002.

Profil: Carew gjorde det bra i Valencia. Her sammen med daværende trener Benitez i 2002.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO / REUTERS
Arkiv: Zidane scorer i CL-finalen mot Lverkusen i 2002.

Profil: Zidane scorer i CL-finalen mot Lverkusen i 2002.

Foto: DENIS DOYLE / AP
Arkiv: Valencias Gaizka Mendieta i 2001.

Profil: Valencias Gaizka Mendieta i 2001.

Foto: SERGIO PEREZ / REUTERS
Deportivo La Corunas playmaker Juan Carlos Valeron i 2002.

Profil: Deportivos Juan Carlos Valeron i 2002.

Foto: CARMELO ALEN / AP

LES OGSÅ: Italias vanskelige tiår

Stjernespekket liga, vakker fotball og svimlende overgangssummer. Slik vil nok mange beskrive og huske spansk fotball det siste tiåret.

– Spansk fotball hadde utvilsomt den mest underholdende fotballen i Europa dette tiåret. Et høyst subjektivt svar som ikke kan underbygges med fakta, men med følelser, inntrykk, kjærlighet, kultur og smak, skriver Petter Veland, som jobber med spansk fotball i Canal+, til NRK.no.

– Underholdningsmessig har La Liga kunnet by på de største fotballartistene, kunstnerne og målscorerne, og med syv europacuptitler siden 2002 er man også mestvinnende i Europa, skriver han videre.

Ser vi bort i fra Valencias to serietitler i løpet av tiåret, har den spanske ligaen stort sett dreid seg om Barcelona og Real Madrid. Det enorme styrkeforholdet i den spanske ligaen kom tydelig fram i årets sesong – det var over 20 poeng fra andreplass ned til tredjeplass.

– Styrkeforholdet kan bare endre seg på én måte - og det er heldigvis tatt initiativ fra offisielt hold til å initiere dette tiltaket. I Spania er TV-avtalen alt annet enn rettferdig i forhold til måten man ser at Premier League "tar vare" på de små klubbene, Barcelona/Real Madrid får over halvpartene av pengene som deles ut. De to største klubbene skal selvsagt få den største biten av kaken, men dagens fordeling er altfor skjev. Økonomi er et meget sentralt tema i spansk fotball om dagen, og som en konsekvens av dette må trolig 3.plasserte Valencia selge David Silva og David Villa til sommeren. Hvor de eventuelt går, spør du? Selvsagt Barcelona og Real Madrid, skriver Veland.

Les også: Cristiano Ronaldo tidenes dyreste spiller

Les også: – Slik ender Primera Division 2009/10

Tilskuere med Ronaldo- og Messi-drakt

Tiårets siste sesong handlet for det meste om Messi og Cristiano Ronaldo.

Foto: MLADEN ANTONOV / AFP

Her er noen av de hendelsene Veland mener vi vil huske fra spansk fotball sesongene 2000/01-2009/10:

• RAUL TAMUDO:
«En av de skjulte diamantene i La Liga, som i ni strake sesonger noterte seg for et tosifret antall scoringer for et lag som sjeldent kjemper om en plass blant de seks beste på tabellen. Forbigått i stillhet i de aller fleste kåringer, men er en legende som for alltid vil bli husket i Espanyol. Avsluttet en 14 år lang æra med en emosjonell seiersrunde på Cornella El-Prat forrige helg.» skriver Petter Veland.

♦ KOFFERTKAMPER:
«Frode Olsen har selv vært involvert i kamper som hans kollega Morten Langli har døpt til koffertkamper. Det er ikke bare i Spania dette er vanlig, men også i land som f.eks Hellas og Italia. Historien er full av slike eksempler - se bare på Osasuna som vant over ferdigspilte Barcelona og Real Madrid, og dermed sikret fornyet kontrakt.»

♦ NORSKE INNSLAG:
«John Carew er uten tvil den norske spilleren som har markert seg mest i La Liga. To ganger seriemester med Valencia, seiersmål mot Arsenal i kvartfinalen av Champions League, og tyve scoringer på 84 opptredener i den hvite drakten. Dan Eggen gjorde karriere i Celta Vigo og Alaves, Bjørn Tore Kvarme spilte 84 kamper for Real Sociedad, Sigurd Rushfelt og Frode Grodås har spilt for Racing Santander, mens Frode Olsen voktet buret med hell for Sevilla.»

• DØDSFALLENE:
«Det er dessverre ikke bare fryd og gammen på en slik liste. En mørk skygge legges over tiåret med dødsfallene til Antonio Puerta og Daniel Jarque. Den unge duoen blir heldigvis minnet og hedret hver eneste serierunde, og ingen vil glemme tapene av de to lovende fotballspillerne. Inntrykket forsterkes av hjerteproblemene til både Ruben De la Red og Sergio Sánchez, som faller innenfor kategorien lovende spanske fotballspiller som har fått karrieren ødelagt av medfødte hjertefeil.»

• SEVILLAS UEFA CUP-TRIUMFER:
«Under Juande Ramos' ledelse var Sevilla ett av de mest underholdende lagene i fotball-Europa, og samtidig ett av de mest suksessrike. Hegemoniet i Spania fikk de ikke gjort noe med, men ute i Europa viste de klasse. UEFA-cupseieren over Middlesborough i 2006 var med den største vinnermarginen i cupens historie, og sesongen etter gjentok man bedriften. Takket være en scoring av keeper Andres Palop møtte man Espanyol i finalen, og etter en spennende straffesparkkonkurranse ble man det andre laget gjennom historien som forsvarte en UEFA-cuptittel.»

Sevilla feirer sin andre UEFA-cup-tittel på rad.

Juande Ramos og Sevilla feirer sin andre UEFA-cupseier.

Foto: POOL / AFP



• RONALDINHOS OPPVISNING PÅ SANTIAGO BERNABÉU:
«Til tross for Lionel Messis mange gode forsøk på å overgå brasilianeren, står Ronaldinhos kamp på Santiago Bernabéu i november 2005 som den største prestasjonen av en enkeltspiller i La Liga i mine øyne. Barcelona kom til hovedstaden med ett poeng mer enn sine store rivaler, og takket være Ronaldinho økte man forspranget til fire. Fikk applaus fra supportere av både Real Madrid og Barcelona da han ble byttet ut kort tid før slutt. Magisk opptreden.» mener Veland.

• AVSLUTNINGEN AV 2006/2007-SESONGEN:
«"Remontada - Made in Madrid" fikk sin mening fra avslutningen av 2006/2007-sesongen. I løpet av de seks siste serierundene scoret man sene og avgjørende mål mot både Sevilla (snudde 0-1 til 3-2), Espanyol (snudde 1-3 til 4-3), Recreativo Huelva (scoret 3-2 på overtid), Real Zaragoza (scoret 2-2 på overtid) og Mallorca (snudde 0-1 til 3-1). Takket være en enorm stayerevne tok man seriegullet på innbyrdes oppgjør, og man kunne også rette en takk til Raul Tamudo - som på overtid i 37.serierunde utlignet til 2-2 og sendte Barcelona ned fra tabelltopp. »

• UTROLIGE SCORINGER:
«I Spania er det kremmerhus og lekkerbiskener hver eneste serierunde, men målene som sitter som klistret i hukommelsen er Mariano Pernías skinnsyke volley for Getafe mot Barcelona, Lionel Messis utrolige "Maradona-kopi" mot Getafe, Gaizka Mendietas kanon mot Barcelona, Jesús Navas' soloraid mot Athletic Bilbao, Juan Arangos volley mot Real Sociedad, Karim Benzemas enkle scoring etter Gutis hælklakk, Zinedine Zidanes volley mot Bayer Leverkusen og Fernando Varelas suser mot Real Betis. Helt på toppen troner dog Rivaldos umenneskelige brassespark mot Valencia i serieavslutningen i 2001. En magisk og uhyre viktig scoring av en av de store profilene i La Liga i denne perioden.»

• BARCELONAS UMENNESKELIGE ÅR:
«Champions League, La Liga, Copa del Rey, Supercopa, UEFA Supercup og VM for klubblag - alle vunnet i løpet av 2009. Barcelona-laget som vant sextete er av mange kalt tidenes beste Barcelona-lag, og har også - rettmessig - blitt nevnt i diskusjonen om det beste fotballaget gjennom alle tider.»

• STJERNEDRYSSET:
«Denne sesongen har La Liga fått det takknemlige stempelet som ligaen med de største profilene. Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic, Xavi, Daniel Alves, Cristiano Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso, Iker Casillas, David Villa, David Silva, Sergio Agüero, Diego Forlán, Nilmar og Marcos Senna er bare et fåtall av spillerne som dekker stjernehimmelen denne sesongen. Legger man til at Zinedine Zidane, David Beckham, Michael Owen, Roberto Carlos, Ronaldo, Rivaldo, Juan Carlos Valerón, Gaizka Mendieta, Djalminha, Denilson, Samuel Eto'o, Clarence Seedorf, Roberto Ayala, Claudio López og Ronaldinho bare er et knippe av spillere med fartstid i La Liga siden 2000, ønsker jeg lykke til med å velge en drømmeellever for de siste ti år.» – skriver Petter Veland til NRK.no.

NB -denne artikkelen tar ikke for seg resultatene til Spanias landslag.

Dan Eggen

Dan Eggenspilte for Alavés, her mot Deportivos spiss Tristan i 2001.

Foto: MIGUEL VIDAL / REUTERS
Arkiv: Barcelonas Saviola i kamp med Real Sociedads Bjørn Tore Kvarme i 2004.

Bjørn Tore Kvarme i duell med Saviola i 2004.

Foto: BERNAT ARMANGUE / AP
Frode Olsen for Sevilla i 2000

Frode Olsen for Sevilla i 2000.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland