Slik skal Sverige gå videre i EM

– England eller Frankrike kommer til å floppe, sier den tidligere svenske landslagsspilleren og NRKs EM-ekspert Ola Andersson.

Zlatan Ibrahimovic

– Sverige er avhengige av at Zlatan Ibrahimovic er hundre prosent for å få videre fra gruppespillet, sier Ola Andersson, NRKs EM-ekspert. Her jubler de svenske spilleren for Zlatans straffescoring mot Serbia i siste treningskamp før EM. Sverige vant 2-1.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Sammen med arrangørlandet Ukraina er Sverige outsidere i gruppe med Frankrike og England.

– Kampen mot Ukraina er nøkkelen. Den må Sverige vinne, sier Ola Andersson.

  • Hvem tror du går videre fra Sveriges gruppe? Si din mening nederst i saken!

Problemer

Ola Andersson

Ola Andersson er mest kjent fra SVTs VM-sendinger i 2010. Nå er han EM-ekspert for NRK. Hver dag skal han bidra med kampanalyser.

Foto: NRK
Zlatan

Zlatan Ibrahimovic mot Serbias Nikola Maksimovic.

John Terry og Steven Gerrard

John Terry ble vraket som England-kaptein da han ble tiltalt for rasisme. Steven Gerrard (t.h.) ble utnevnt til ny kaptein. Her er de to under Englands kamp mot Belgia på Wembley en uke før EM.

Foto: NIGEL RODDIS / Reuters
Domenech og Evra

Raymond Domenech og Patrice Evra under VM i 2010.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Den tidligere svenske landslagsspilleren er NRKs EM-ekspert.

Han tror en av favorittene, England eller Frankrike, mislykkes slik at svenskene eller hjemmehåpet Ukraina kan kapre andreplassen i gruppen.

– Enten England eller Frankrike kommer til å floppe. Det er alltid enorme forventninger til England, men de skuffer som regel. I tillegg har de hatt interne problemer, sier svensken.

Slo Ukraina

Sverige slo Ukraina 1-0 i en treningskamp i høst, Andersson tror de gjør det igjen.

– Men de kommer ikke til å dominere spillet, sier han og ramser opp tre argumenter for svensk EM-suksess:

– Sverige har to gode midstoppere (Olof Mellberg og Jonas Olsson), laget jobber bra på midtbanen og de har Zlatan som ofte scorer eller har en målgivende pasning.

– England har tunge drakter

Englands problemer handler mye om vrakingen av tidligere landslagskaptein og midtstopper Rio Ferdinand. Ferdinands stopperkollega John Terry er tiltalt for rasisme-uttalelser mot Rios bror, Anton Ferdindand. Terry må møte i retten etter EM.

– England spiller med tunge landslagsdrakter nå. Svenskenes er lette. De spiller med lave skuldre, sier Andersson og understreker at Sverige har taket på England i mesterskap.

Både i VM i 2002 og 2006 spilte de to lagene uavgjort (1-1 og 2-2).

Frankrike på sin side har brukt to år på å bygge opp moralen i laget etter skandalen under VM i Sør-Afrika der de vendte ryggen til sin egen trener, Raymond Domenech, midt under mesterskapet.

Scoringsform

– Frankrike og England har mange verdensstjerner. Sverige har sin ene store i Zlatan, sier Andersson.

– Men han må være 100 prosent.

Ingen svensk fotballspiller har noen sinne fått så mye oppmerksomhet som Zlatan Ibrahimovic.

30-åringen er svensk landslagskaptein og Sveriges desidert viktigste spiller. Milan-spilleren ble toppscorer i italiensk Serie A (29 mål) og ifølge lagkameratene er han i storform før EM.

Han scoret i de to siste oppkjøringskampene til EM (3-2 over Island og 2-1 over Serbia). I 3-2-seieren over Island scoret han 1-0-målet og hadde målgivende pasning til 2-0-målet.

For avhengig av Zlatan?

Så er spørsmålet om Sverige er for avhengig av Zlatan Ibrahimovic.

– Både ja og nei, sier Andersson.

– Sverige kan være gode uten Zlatan, men bare i enkeltkamper. Over flere kamper, som i en turnering, er de bedre med Zlatan, mener han.

Fotballnyheter