Slik skal norsk klubbfotball opp av gjørma

Før årets sesong lå Norge på 26. plass på rankingen over Europas beste fotballnasjoner. Uten noen lag i de kommende europacupene kommer vi til å falle ytterligere.

Kevin Hofland

Rosenborgspillerne depper etter at RBK tapte den siste Europaliga-kvalifiseringskampen mot kypriotiske Larnaca torsdag.

Foto: Petros Karadjias / Ap

Samtidig ligger Kypros, det antatt dårligste laget i Norges EM-kvalifiseringsgruppe, på 20. plass på den samme rankingen (UEFA-rankingen) og det norske landslaget 64 plasser foran Kypros sitt landslag på rankingen til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Siden det er klubbenes prestasjonener som avgjør plasseringen på UEFA-rankingen blottlegger Norges dårlige plassering nivået på norsk klubbfotball.

Tor Ole Skullerud

Tor Ole Skullerud.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / SCANPIX

Forskjellen mellom Norge og Kypros på rankingen til Det europeiske fotballforbundet (UEFA) kommer til å bli større etter årets sesong. Årsaken er enkel: Kypros har to lag i Europa, Apoel Nikosia i mesterligean og Larnaca, som slo ut Rosenborg , i Europaligaen. Norge har ingen.

– Norsk klubbfotball er på et altfor lavt nivå i forhold til det vi ønsker å være. Det er viktig at vi nå evaluerer oss selv grundig og finner ut hvilke virkemidler som må settes inn for å få et løft i norsk klubbfotball, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til NRK.

Torsdag forsvant det siste håpet om norsk deltakelse i Europa da både Rosenborg og Aalesund røk ut av Europaliga-kvalifiseringen.

Mer penger til talentarbeid

Dag-Eilev Fagermo

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo er ikke i tvil om hva man må ta tak i.

– Talentarbeidet er kjernen. Det må mer penger og ressurser inn i ungdomsfotballen. Den må rett og slett bli mer profesjonell slik den er i de store fotballnasjonene. I Norge drives stort sett hele breddefotballen av mammaer og pappaer, sier Fagermo.

– Må ha færre eliteserielag

Sportssjef for fotball på Wang toppidrettsgymnas og tidligere Vålerenga-trener, Tor Ole Skullerud, mener antall lag i eliteserien må endres.

– Skal nivået på de beste klubblagene bli bedre må vi ha færre lag i eliteserien. Vi er et lite land og det er selvmotsigende å tro at vi gjør eliteserien bedre ved å utvide den, sier Skullerud og tenker på at eliteserien ble utvidet fra 14 til 16 lag før fjorårssesongen.

Skullerud har både vært trener for U21-landslaget og G19-landslaget i tillegg til totalt 12 år ved fotballinjen på Wang. Han kjenner derfor godt til talentarbeidet i norsk fotball og mener det har skjedd mye bra i talentutviklingen de siste årene.

– Det er ikke riktig å hevde at talentene er blitt dårligere. Forskjellen på norsk klubbfotball i dag og for noen år siden er at nivået i eliteserien er blitt dårligere og derfor er det lettere for unge talenter å slippe til. Akkurat det gjør ikke norsk klubbfotball mer konkurransedyktig med tanke på europacup-spill, sier han.

Med flere kamper trenger klubbene bredere stall og siden økonomien i norske klubber hindrer dem fra å investere i gode og eldre utenlandske spillerne brukes unge norske spillere i større grad enn tidligere.

Som sportssjef på et toppidrettsgymnas er Skullerud glad for at unge spillere får sjansen, og understreker at han ikke må misforstås når han sier at det i dag er lettere å ta steget opp i eliteserien enn tidligere.

Poenget hans er at dette illustrerer en negativ nivåendring i norsk fotball.

G19-spillere i eliteserien

Utviklingen blir tydelig når man sammenligner eliteseriespill blant spillerne på dagens G19-landslag og spillerne på det samme laget i 2005. 2005-laget er for øvrig det siste G19-landslaget som kvalifiserte seg til et EM.

Selv om 2005-laget inneholdt mange av dagens norske fotballprofiler, for eksempel Tore Reginiussen, Per Ciljan Skjelbred, Jesper Mathisen og Alexander Tettey, hadde det færre eliteseriespillere enn dagens G19-lag.

– Jeg mener det bare var Skjelbred (Rosenborg) og Kevin Larsen (Lyn) som hadde god erfaring fra eliteserien, sier Skullerud som trente G19-landslaget i 2005.

Til sammenligning viser en gjennomgang NRK.no har gjort av G19-troppen som spilte EM-kvalikk i våres, at samtlige utespillere på laget, bortsett fra en 1. divisjonsspiller, har debutert i eliteserien. Flere av spillerne, blant andre Markus Henriksen (RBK), Thomas Drage (Tromsø) og Valon Berisha (Viking), spiller fast på sine respektive eliteserielag.

– Det er ikke nødvendigvis feil, men det sier noe om forskjellen på før og nå, sier Skullerud.

Norges fotballforbund (NFF) har nå satt ned en egen komité , bestående av blant andre toppfotballsjef Semb, som skal vurdere antall lag i eliteserien. Semb selv har aldri lagt skjul på at han ønsker færre lag, helst 12 slik det er i Danmark, Skottland og Østerrike.

Fotballnyheter