NRK Meny
Normal

Høgmos dobbeltrolle: Må få fri fra jobben for å lede Norge

Norges nye landslagstrener Per-Mathias Høgmo er fortsatt Djurgården-trener når han leder landslaget i VM-kvalifiseringen i oktober. Fra november skal han være rådgiver for den svenske klubben.

høgmo

Per Mathias Høgmo ble fredag presentert som Norges nye landslagssjef.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Per-Mathias fortsetter som trener hos oss frem til november, og skal lede laget i de fem kampene som gjenstår. Det er vi veldig glade for, sier Anders Grønhagen, sportssjef i Djurgården, til NRK.no.

Det bekreftet også Høgmo selv på dagens pressekonferanse på Ullevaal.

Leder to lag samtidig

Dermed må Norges nye landslagssjef få «fri» fra jobben i Sverige for å lede Norge i de to gjenstående VM-kvalifiseringskampene 11. og 15. oktober. Djurgårdens siste seriekamp spilles 3.november.

– Det går nok helt fint, siden Djurgården har en periode uten kamper akkurat da. Da har nok Per-Mathias noen gode hjelpere som kan ta over for ham, sier Yngve Hallén til NRK.no.

Egil Olsen skulle egentlig lede Norge ut VM-kvalifiseringen, men fikk torsdag kveld beskjed om at hans tid som landslagstrener er over og at Høgmo tar over med umiddelbar virkning.

Fotballpresident Hallén fikk på fredagens pressekonferanse spørsmål om hvorfor det plutselig hastet så veldig å få inn en ny landslagssjef.

– Vi hadde en runde på det i går (torsdag) og da bestemte vi oss for at vi ønsker å slippe til Per-Mathias nå. Den ene grunnen er at vi tror vi kan nå noen bedre resultat og det andre er at vi tror kanskje vi kan nå en playoff på grunn av det, svarte han.

Skal gi råd til Djurgården

Høgmo vil også fortsatt ha en rolle i Djurgården etter at trenerkontraken hans går ut. Da skal han i en periode frem til neste år være strategisk rådgiver for klubben, samtidig som han også er norsk landslagssjef.

Djurgården krevde dette i bytte mot at Norge får bruke Høgmo i de to VM-kvalifiseringskampene.

– Det var en slags byttehandel vi gjorde med Djurgården, sier Kjetil Siem, generalsekretær i Norges fotballforbund.

Grønhagen forklarer at Høgmo skal hjelpe laget og gi råd i viktige beslutninger.

– Vi vil benytte oss av all kunnskapen til Per-Mathias, og han har jo flere kvaliteter innen fotball enn kun trenerferdighetene. Vi vil gjerne bruke ham i klubben på en eller annen måte selv om han blir landslagstrener, og da syntes vi dette var en god løsning, sier han.

– Dette er ikke noe som vil kreve veldig mye av tiden hans. Vi forstår jo at Per-Mathias ikke kan reise bort hit hele tiden når han er landslagstrener, understreker han.

– Ser ingen problemer

Hallén peker på at også andre landslagstrenere har hatt ulike roller på klubbnivå tidligere, og tviler på det vil oppstå interessekonflikter rundt Høgmos stillinger.

– Han skal gi noen råd til styret i Djurgården innimellom, og det er helt ok. Det var noe de ønsket, og vi ser ingen problemer med det, sier han.

– Ikke dersom klubben skulle få norske landslagsspillere på laget, heller?

– Det er jo sånt som kan skje, men det ville ikke vært et problem. Per Mathias blir ansatt for å ta ut de beste spillerne til landslaget, og det klarer han uavhengig av hvor de spiller, mener Hallén.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.