NRK Meny
Normal

England-stjernene kler på seg for å svette mest mulig

Slik skal de engelske spillerne bli rustet for VM-varmen i Brasil.

England

GODT KLEDD: Slik stilte de engelske spillerne opp til trening i sørlige Portugal.

Foto: Francisco Seco / Ap

Barkley

SPARER SOLKREM: John Stones har nok hatt mer behagelige dager på fotballbanen.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Roy Hodgson forbereder nå spillerne på heten – og ikke minst fuktigheten – som venter England under VM i Brasil om tre uker.

England spiller sin første kamp mot Italia på «jungelstadionen» i Manaus, som ligger midt i det nordvestlige Amazonas.

Her venter det temperaturer opp til 35 grader og en luftfuktighet fra 60 til 99 prosent.

Spesiallager drikker

De engelske stjernene bruker derfor uken ved Almancil i Portugal til blant annet å akklimatisere seg før VM-kampene. Onsdag begynte spillerne treningsøkten med tre lag med klær i cirka 19 grader og solskinn, skriver The Telegraph.

Landslagssjef Hodgson forklarer at de kartlegger hvor mye hver enkelt svetter for å tilpasse spesiallagde energidrikker til spillerne.

– Det er visst individuelt. Folk svetter ulikt og trenger forskjellige væsker. Nå blir svetten analysert. Det kommer til å bli ubehagelige øyeblikk (i VM), og du må lære deg å bli komfortabel med det, sier Hodgson.

Presser seg selv

Svettenivået blir målt flere steder på kroppen, og England skal være den eneste VM-klare nasjonen som gjør slike analyser, ifølge The Guardian.

Hodgson forteller at spillerne brukte det ekstra tøyet kun i oppvarmingen og de første pasningsøvelsene til å begynne med, men flere har vært fullt påkledd hele økter for å prøve å bli vant til varmen.

Venstreback Leighton Baines er en av dem.

– Logikken er at når du kler på deg, blir du så varm at du ønsker å ta det av igjen. Men tanken er å bli så vant med den ukomfortable følelsen ved å bli varm og uvel, sier Baines.

Fra søppelsekker til frysevest

Dette er ikke første gang Roy Hodgson har vært smånervøs for varme forhold. Da han ledet Sveits i USA-VM i 1994, brukte han mye tid på å forberede spillerne til heten i Detroit.

Det gjorde også Egil «Drillo» Olsen, og den tidligere Norge-sjefen brukte litt enklere metoder den gangen.

Norge-spillerne trente blant annet i søppelsekker i VM-oppkjøringen for å bli vant til USA-varmen.

Det fikk både journalister og spillere til å reagere.

– Det var nok ikke like godt planlagt. Tanken var å venne seg til varmen. Det var jo så varmt at det nesten ikke var mulig å stå i solen, sier tidligere Norge-klippe Rune Bratseth til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Benzema

BLE AVKJØLT: Her står Adil Rami (f.v.), Philippe Mexes og Karim Benzema med frysevestene som ble brukt av Frankrike under EM i Ukraina og Polen i 2012.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Selv brukte han søppelsekk kun én gang i oppkjøringen, og det var ikke et stort tema i laget, ifølge Bratseth.

«Drillo» var i hvert fall sikker på at eksperimentet ikke fikk noen betydning i den ene eller andre retningen.

– Det er mange ting som kunne vært gjort annerledes før og under VM, men bruken av søppelsekkene var helt ubetydelig for innsatsen i mesterskapet, sa «Drillo» til Dagbladet noen år etter mesterskapet.

Varmen ble også et tema i EM i Ukrania og Polen i 2012, da en hetebølge slo over Europa.

Og Frankrike introduserte da et helt nytt våpen mot varmen: Frysevesten. Den ble brukt både før kampen og i pausen for å kjøle ned spillerne.

England-sjef Hodgson påpeker at idrettsvitenskapen har tatt enorme steg i løpet av de siste 20 årene.

– Vi trodde vi var ganske profesjonelle i våre forberedelser (i 1994), men hvis du sammenligner det med det vi gjør nå, ser det ufattelig amatørmessig ut. Fotball har tatt idrettsvitenskap videre, sier Hodgson til The Guardian.

Fotballnyheter