NRK Meny
Normal

Ekspert om Monacos shopping-bonanza: – Uforsvarlig om det fortsetter

Det er ikke hver uke en nyopprykket klubb i den franske ligaen bruker én milliard kroner på spillerkjøp. Men det er akkurat det nyrike Monaco er i ferd med å gjøre.

Moutinho, Rodriguez og Falcao

Portos stjerneduo João Moutinho og James Rodríguez er allerede klare for Monaco, mens ettertraktede Radamel Falcao kun skal være en medisinsk sjekk unna.

Rybolovlev

Monaco-eier Dmitri Rybolovlev har for alvor åpnet pengesekken.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters
Britain Soccer FA Cup Final Roberto Mancini

Roberto Mancini ryktes også å være på vei til Monaco.

Foto: Jon Super / Ap

Radamel Falcao, Roberto Mancini, João Moutinho og James Rodríguez. Navn som verdens største klubber sikler etter. Nå er alle sammen enten klare for eller koblet til lille Monaco, nyopprykket i den franske ligaen.

Hva i all verden har skjedd med laget fra det lille skatteparadiset på den franske rivieraen?

For to år siden, 30. mai 2011, satt Monaco-spillerne Valère Germain, Daniel Niculae og Petter Hansson på gresset med blanke øyne. Dommeren hadde akkurat blåst av kampen mellom Lyon og Monaco.

Etter 34 år i Ligue 1 måtte klubben ta den tunge turen ned til den nest beste ligaen i Frankrike.

Det ble et par tunge sesonger for den tradisjonsrike klubben, men to år har gått, og nå ser alt lysere ut.

Grunnen? Opprykk og en russisk eier som har knust sparegrisen for å bli nummer én.

Russisk oligark

Millionene sitter mildt sagt løst hos Monaco-eier Dmitry Rybolovlev. Han ligger like bak Chelsea-eier Roman Abramovitsj på Forbes' liste over verdens rikeste menn.

Fredag signerte han den tidligere Porto-duoen João Moutinho og James Rodríguez for over 450 millioner kroner.

Nå melder The Guardian at superspissen Radamel Falcao kun skal være en medisinsk test unna å bli Monaco-spiller.

Overgangssummen skal være på utrolige 60 millioner euro, eller omtrent 528 millioner kroner, melder flere medier. Om dette stemmer, kommer Monaco til å bruke nærmere én milliard kroner på under en uke.

En vanvittig sum til å være et nyopprykket lag.

– Først og fremst er dette positivt for ligaen som helhet. Det hever jo profil-faktoren i fransk fotball. Det hjelper på nå som PSG har etablert seg med verdensstjerner og når man nå får Monaco – med stjernene og den glamouren de har der nede – er det sånn sett positivt med tanke på blesten rundt ligaen, sier Thommas Husevik, ansvarlig redaktør i Franskfotball.com.

I tillegg linkes klubben til spillere som Luis Nani, Fabio Coentrao og Branislav Ivanovic.

Supporterne forventer ligagull

Nå stiller fotballverdenen seg spørsmålet: Kan de lykkes? Både Chelsea, Manchester City og Paris St. Germain har hevet seg helt opp i europatoppen etter å ha fått frisk kapital. Mange av Monacos supportere forventer nå ligaseier og at klubben etter hvert skal bli seriøse utfordrere i mesterligaen.

– Problemet til Monaco er at de sitter igjen med spillermaterialet de hadde i Ligue 2. Det er et bra spillermateriale til å være i den ligaen, men hvis man tar bort de tre nye spillerne, så sitter de igjen med en tropp som akkurat kan greie å holde plassen i Ligue 1, sier Husevik.

– De må ha mer dybde og flere stjerner hvis de skal kunne klare å utfordre PSG den første sesongen konstaterer han.

Og nettopp det ser det ut som Monaco har tatt innover seg. For selv om klubben allerede har brukt vanvittige summer på spillerkjøp, kan det se ut som om de ikke har tenkt til å stoppe med en gang.

I tillegg til de solide navnene over, er klubben involvert i overgansrykter rundt blant annet Carlos Tevez, Victor Valdes, Patrice Evra og Ji Sung.

– Er denne enorme pengebruken sunt for fotballen?

– Når du ser på inntektene til Monaco i Ligue 2 og setter det opp mot de pengene de nå bruker er det klart at det ikke er sunt. Det er jo ikke levedyktig. Jeg er positiv så lenge det er forsvarlig, men det er klart at det må være innenfor «Financial fair play»-reglene, sier Husevik.

– Men jeg tror de skjønner at hvis de fortsetter med dette, vil det ikke være forsvarlig, sier Thommas Husevik.

Nytt reglement kan ødelegge

For det gjenstår to store problemer for Monaco. Det første er UEFAs nye regler for økonomisk fair play (se faktaboks). De trer i kraft neste høst og kan skape problemer for klubben fra lilleputtnasjonen.

Kort fortalt går reglene ut på at klubbenes underskudd skal være under 45 millioner euro totalt de to foregående sesongene. I 2015 utvides perioden til tre sesonger, uten at totalt lovlig underskudd økes.

Rune Nordhaug

Rune Nordhaug tror Monaco kan få problemer med UEFAs nye regelverk.

Foto: Norges Fotballforbund

I tillegg har UEFA varslet en rekke mulige sanksjoner om klubbene bryter reglene, med utestengelse fra europa- og mesterligaen som det mest alvorlige.

Rune Nordhaug, leder for fotballforbundets ressursgruppe for økonomi, har satt seg godt inn i det nye regelverket. Han mener at Monacos enorme pengebruk ikke er spesielt bra om ikke klubben har tjent godt i Ligue 2.

– Jeg har ikke satt meg inn i Monacos klubbøkonomi, men i utgangspunktet må Monaco se at de har de mulighet til å tjene inn pengene som skal til for å signere de kontraktene. Hvis ikke vil de etter hvert bryte med UEFAs regelverk for økonomisk fair play, sier Rune Nordhaug til NRK.no.

– Om de har ekstreme publikums- og sponsorinntekter i Ligue 2 så kunne de ha klart en sånn innvestering.

Men reglementet er nytt og aldri blitt prøvd ut i domstolene, så det er foreløpig usikkert om klubbenes advokater har funnet smutthull slik at kjøpefestene kan fortsette.

– De som tjener på et sånt pengebruk er agentene og spillerne som drar ut en større andel penger enn det sporten tjener inn. Og det er ikke bærekraftig over tid, sier Nordhaug.

Konflikt om skatteregler

Monacos andre problem er en konflikt om skatt. Noe av grunnen til at stjernespillere er villige til å komme til det lille fyrstedømmet, er at det er kjent som et skatteparadis.

Den konkurransefordelen vil ikke det franske fotballforbundet ha noe mer av.

Klubben har fått frist til juni neste år med å flytte ut av Monaco og inn i Frankrike - hvis ikke blir de kastet ut av ligaen. Fotballforbundet krever over 1,5 milliarder kroner for å la dem fortsette i Monaco, ifølge klubben.

Tipper Monaco på topp-tre

En ting er i hvert fall sikkert – det blir spennende å følge Monaco på overgangsmarkedet og til slutt se hvordan de røde og hvite klarer seg neste sesong.

– Jeg ser på dem som en seriøs utfordrer til topp-tre. De nye signeringene vil hjelpe laget voldsomt. Jeg lurer enten Marseille og Lyon inn foran Monaco og tipper dem på en tredjeplass, sier Thommas Husevik.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.