Norge fikk hjelp av Armenia

Dersom du trodde Norges VM-drøm var totalknust før kveldens Slovenia-kamp, tar du feil. Her er halmstrået som kan sikre norsk playoff-plass - et halmstrå som har blitt noe tykkere i løpet av kvelden.

Tarik Elyounoussi og Brede Hangeland

Tarik Elyounoussi og Brede Hangeland jubler for scoring mot Kypros på Ullevaal i starten av september.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Direktebilletten til Brasil-VM er kjørt. Den går etter all sannsynlighet til Sveits.

Men fremdeles finnes det en teoretisk mulighet for at Norge kan sikre seg 2.-plassen i gruppa, selv om vi akkurat nå ligger på 4.-plass. At håpet fortsatt lever, er de norske spillerne fullstendig klar over.

– Vinner vi de to siste kampene, kan alt skje. Det er det eneste jeg tenker på nå, sier Rune Almenning Jarstein til NRK.no.

I tillegg fikk Norge en hjelpende hånd fra Armenia tidligere i kveld, da Armenia slo Bulgaria 2-1 hjemme.

Dermed er Norge et steg - om enn bare et bitte lite ett - nærmere play-off. Bulgaria er nemlig utslått med kveldens resultat.

Følg kveldens kamp: Slovenia - Norge fra kl 20.45!

Må tenke på oss selv

De norske landslagsgutta har riktignok bare tatt 11 poeng til nå, men dersom «Nye Norge» avslutter sterkt, kan vi - dersom ALT går Norges vei - til slutt ende opp i Brasil.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb håper spillerne ikke tenker på annet enn seg selv i kveldens kamp.

– Vi skal ikke tenke på de andre kampene i det hele tatt. Vi skal tenke på våre egne oppgaver. Vi skal ta tre poeng - det er dét som er oppgaven til spillerne, sier Semb.

Men selv om Norge skulle vinne i kveld,er halmstrået syltynt.

Slik går Norge til playoff:

  • Norge vinne de to siste kvalifiseringskampene.
    Uten seks poeng mot Slovenia og Island blir Norge uansett dårligere enn nummer to i gruppa, og play-off-plassen ryker.
  • Vinner vi de to siste kampene, er vi avhengig av hjelp fra andre nasjoner for å ikke bli dårligste gruppetoer.
    Norge ender på 17 poeng med seier mot Slovenia og Island. Det er uansett blant de dårligste toerne i samtlige VM-kvalikgrupper. Vi kjemper mot Danmark (12 p akkurat nå) og Armenia (12 p akkurat nå) om å ikke bli dårligste toer. Begge nasjoner er i gruppe B, som allerede er vunnet av Italia.
  • Dersom Danmark taper eller spiller uavgjort mot Italia, får vi uansett flere poeng enn dem (forutsatt at vi altså vinner de to siste kampene våre).
  • Armenia må avgi poeng i sin siste kamp mot Italia. Armenia kan på papiret rappe play-off-plassen til Norge, men sannsynligheten for det er nokså liten. Dersom Armenia slår Italia på bortebane i siste kamp, vil Armenia oppnå 15 poeng. Norge er altså oppe i 17 poeng med to strake seire, men: Poengene som er tatt mot hver gruppes svakeste lag blir trukket. Ettersom Norge har tatt seks poeng mot tabelljumbo Kypros, ender Norge på maksimalt 11 poeng. Armenia har på sine side bare tatt tre poeng mot sin gruppes tabelljump, Malta, og vil dermed ende opp med 12 poeng om de vinner begge sine to siste kamper! Men igjen - at Armenia slår Italia på bortebane er vel mer usannsynlig enn at Norge taper for Island på Ullevaal.

Kort oppsummert:

  • Dersom Norge vinner sine to siste kamper, og Danmark taper eller spiller uavgjort mot Italia i kveld, i tillegg til at Armenia avgir poeng mot Italia, er vi sikret en play-off-plass!

– Det er fullt mulig det her, sier en optimistisk Mohammed Abdellaoue.

Tror du Norge kvalifiserer seg til play-off? Si din mening i kommentarfeltet under!

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp