Slik kan Portugal stoppe Zlatan

– Zlatan er i så god form nå, at den eneste måten å stoppe ham på er å ta ham hardt. Portugals forsvar må få ham i dårlig humør, sier tidligere landslagsspiller Ralf Edström til NRK.

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic herjer i fransk eliteserie, og regnes som den største svenske trusselen mot Portugal og Cristiano Ronaldo i playoff-kampene foran neste års fotball-VM i Brasil.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Den tidligere svenske landslagsspissen jobber nå som ekspertkommentator i Sveriges Radio. Edström er på plass i Lisboa for å følge kveldens playoff-kamp mellom Portugal og Sverige – den første av to.

På spill står en plass i neste års fotball-VM i Brasil, et mesterskap som – uansett utfall av de to kampene – vil gå ut uten en av verdens største fotballstjerner. Det er nemlig ikke plass til både Cristiano Ronaldo og Zlatan Ibrahimovic.

– Her nede handler alt om kampen, og om duellen mellom Zlatan og Ronaldo. Nyhetene starter med syv minutter lange innslag om fotballkampen, sier Edström.

Roser Zlatans forvandling

Den svenske fotballkommentatoren har tidligere uttalt seg kritisk om Zlatan Ibrahimovic, spesielt måten superspissen har oppført seg på med flagget på brystet.

– Jeg var kritisk til arbeidsinnsatsen hans, han gadd blant annet ikke løpe ut av offside. Han sto og ventet til han ikke var i offside igjen før han begynte å bevege på seg. Nå tar han tak, han jobber defensivt også – han har nok aldri vært så god som han er nå, sier Edström – men peker samtidig på at det er kort vei tilbake.

– Portugals håp må være å irritere Zlatan. Om han får noen tøffe taklinger i starten av kampen så kan han miste spillehumøret – det kan være det som skal til.

Saken fortsetter under bildet!

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo er blant favorittene til å vinne Gullballen. Om Sverige skal stoppe ham må de gjør ham sur, mener Petter Veland.

Foto: RAFAEL MARCHANTE / Reuters

Portugals landslagssjef Paulo Bento har ingen intensjoner om å la Zlatan briljere i Lisboa. På en pressekonferanse torsdag sa portugiseren at deres håp for å stoppe svensken er ikke å gi ham en eneste sjanse.

– Det blir en kamp mellom to gode lag, men det er klart at det er to spillere på banen med ekstra talent og kvalitet. Vi må hindre det svenske laget i gi Ibrahimovic sjansen til å utrette noe, samtidig skal vi sørge for at vi får det meste ut av vår egen stjerne.

– Få Ronaldo til å surne

Real Madrid-spilleren er for tiden toppscorer i den spanske eliteserien, og er – i likhet med Zlatan Ibrahimovic – i sitt livs form.

På samme måte som for Ibrahimovic vil Ronaldos humør bli den avgjørende faktoren, tror Petter Veland. Veland kommenterer spansk fotball for C More, og har fulgt Ronaldo tett i flere sesonger.

– Gi ham et kakk på hælen tidlig i kampen, få ham til å surne. På fart, fysikk og teknikk er han overlegen nesten samme hvem han møter, så om Sverige skal stoppe ham må de ta ham på det mentale.

– De to spillerne fargelegger oppgjøret, selvfølgelig. Begge to er «outstanding», og dagsformen kan ha mye å si. Om den ene spiller litt bedre enn den andre kan det være avgjørende, for disse guttas toppnivå er så skyhøyt, avslutter Veland.

Fotballnyheter