Slik går det i Premier League

NRKs ekspert Thore Haugstad har sett på styrker og svakheter hos de 20 lagene i Premier League. Her er hans tabelltips.

Chelsea

Thore Haugstad holder Chelsea som favoritt.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Storlagene har forsterket og nedrykkskampen virker like uforutsigbar som alltid. Det er duket for nok en forrykende Premier League-sesong.

Følgere av engelsk fotball har blitt bortskjemt de siste sesongene. I 2011/12 slo Manchester City byrivalene på målstreken. I mai dro samme lag fordel av Steven Gerrards utidige feiltrinn.

Denne sesongen har minst fem lag kapasitet til å vinne tittelen. Det kan bli nok en dramatisk avslutning.

Som vanlig har øyrikets pengesterke klubber investert tungt. Profilerte trenere har entret manesjen, mens kjenninger fra VM i Brasil vil testes på regntunge britiske baner.

Tabellen er som vanlig vanskelig å spå, men enkelte lag står bedre rustet enn andre. Her er en liten analyse før sirkuset starter.

1. Chelsea

Denne gangen finnes det ingen unnskyldninger. Chelsea var med i tittelkampen forrige sesong til tross for å være i en overgangsfase. Laget plyndret Atlético Madrid i sommer og er sannsynligvis det mest forsterkede av tittelkandidatene.

José Mourinho har fått alt han har pekt på: en venstreback (Filipe Luís), en sentral midtbanespiller (Cesc Fàbregas) og en spiss (Diego Costa). Trioen følges inn dørene av Didier Drogba. Thibaut Courtois returnerer fra sitt låneopphold i Atlético.

Laget fant en defensiv stabilitet i siste halvdel av forrige sesong. Den offensive delen manglet noe, men kreativiteten til Fàbregas og kraften til Diego Costa bør fikse mange av problemene. Nå er også Nemanja Matić med fra start. Analyserer man førsteelleveren, er det vanskelig å finne svakheter.

Det betyr at alt annet enn seier vil være en skuffelse. Det gjelder spesielt for Mourinho, som har vunnet tittelen i sin andre sesong i sine fire forrige klubber.

2. Manchester City

UEFAs Financial Fairplay-sanksjoner har hindret City noe, men signeringer har likevel kommet inn. Defensive forsterkninger inkluderer Bacary Sagna, rivjernet Fernando, den atletiske stopperen Eliaquim Mangala og målvakten Willy Caballero. Forvent en såpeopera i britisk presse om sistnevnte foretrekkes fremfor Joe Hart.

Manuel Pellegrini har fortsatt ligaens skarpeste angrep, men skader kan koste dyrt. Álvaro Negredo er ute de neste månedene, mens både Sergio Agüero og Stevan Jovetić har en tendens til å miste kamper. David Silva blir igjen viktig.

På midtbanen spørs det om Yaya Touré kan levere en ny sterk sesong. Det blir også spennende å se hvilken rolle Frank Lampard får under hans uventede låneopphold fra New York City. Om nøkkelspillerne holder seg skadefrie, bør City kunne by på underholdning nok en gang.

3. Manchester United

Louis van gaal

Louis van Gaal trenger flere forsvarsspillere, mener Thore Haugstad.

Foto: ANDREW YATES / Reuters

Mye har blitt skrevet om Louis van Gaals endringer på Old Trafford. Nederlenderen representerer det stikk motsatte av Moyes, og lagets treningskamper har allerede bevist at spillet har løftet seg betraktelig.

På midten vil Ander Herrera ta opp arven etter Paul Scholes, mens Luke Shaw vil erstatte Patrice Evra. Angrepsfotballen som ble savnet forrige sesong vil komme tilbake. Det er spesielt lovende at Juan Mata, Robin van Persie og den nybakte kapteinen Wayne Rooney vil brukes i sine naturlige roller.

Van Gaal innrømmer at lagene hans ofte sliter litt i de første tre månedene, da det tar tid å lære seg systemet, men samtidig vant treneren ligatittelen i sin debutsesong med både Barcelona og Bayern München. En enorm fordel er mangelen på europeisk fotball, som gir laget mer hvile og tid til kampforberedelser; en viktig faktor bak Liverpools suksess i fjor.

Den klart største bekymringen er dekningen i forsvaret. Van Gaal har kun tre midtstoppere til disposisjon i sitt 3-5-2-system. Forsterkninger bør hentes før overgangsvinduet stenger.

4. Arsenal

Det kan sies at Arsène Wenger har sin sterkeste tropp på lang tid. Spesielt lynraske Alexis Sánchez er en strålende tilvekst. Chileneren gir Wenger både hurtighet og fleksibilitet, da han kan spille på begge kanter samt på topp.

Mathieu Debuchy er en god erstatter for Bacary Sagna, mens Costa Rica-stjernen Joel Campbell er tilbake fra sitt låneopphold i Olympiakos. Mesut Özil har hatt en sesong til å tilpasse seg England, mens Aaron Ramsey har vist i sesongoppkjøringen at han er tilbake på sitt beste. Det kan bli festfotball om alt klaffer.

Utenom dekningen i midtforsvaret, hvor Wenger bør erstatte Thomas Vermaelen, dreier lagets svakhet seg om storkampene. Forrige sesong var Arsenals prestasjoner mot svakere lag imponerende stabile, men stortap mot Chelsea, Manchester City og Liverpool slukket tittelhåpet.

5. Liverpool

Luis Suárez etterlater et enormt hull i Liverpool-stallen, men det skal mer til enn det for å få Brendan Rodgers til å se negativt på ting. Slepne Adam Lallana, hurtigtoget Lazar Marković og rutinerte Rickie Lambert har blitt lagt til i angrepsrekken. Bakover er Dejan Lovren en viktig forsterkning.

Signeringene gir Rodgers større bredde, noe som er viktig nå som mesterligaen legges til i kampprogrammet. Det fordeler også det offensive ansvaret på flere spillere. Liverpool har nå et dynamisk kollektiv som kan opprettholde et enormt tempo og legge stort trykk på motstanderen. Spesielt vennskapskampen hjemme mot Dortmund virket lovende.

De mest spennende spillerne er allerede i stallen. Raheem Sterling var glimrende i VM og har fortsatt storspillet i sesongoppkjøringen. Coutinho har vist lovende takter. Om nykommerne slår til, bør Liverpool knive i toppen.

6. Everton

Roberto Martínez ble en braksuksess på Merseyside forrige sesong da han tok Everton til ny poengrekord i Premier League. Klubben bruker vanligvis beskjedne summer på overgangsmarkedet, så signeringen av Romelu Lukaku for 28 millioner pund viser hvilken tro styreformann Bill Kenwright har på prosjektet til Martínez.

Utenom den kraftige belgieren har Gareth Barry også gjort sin kontrakt permanent. Den kvikke vingen Gerard Deulofeu har returnert til Barcelona, men midtbanespilleren Muhamed Bešić er en lovende rekruttering. Ross Barkley, Seamus Coleman og Martínez selv har signert langtidskontrakter.

Store forventninger settes til Barkley, som vil innta rollen bak Lukaku. Martínez er dyktig til å utvikle unge spillere, og samarbeidet blir spennende å følge. Det blir igjen vanskelig å nå mesterligaen, men laget bør fortsette å utvikle seg i riktig retning. Den største ulempen er kanskje deltakelsen i Europa League, som vil teste Everton-stallens bredde.

7. Tottenham Hotspur

Mauricio Pochettino

Mauricio Pochettino tar fatt på sin første sesong som Tottenham-manager.

Foto: GLYN KIRK / Afp

Det har vært en stille sommer på White Hart Lane. Klubben hentet sannsynligvis for mange spillere på en gang etter salget av Gareth Bale i fjor. Denne gangen har det handlet om stabilitet. Rekrutteringene så langt er Ben Davis, Michel Vorm, Eric Dier og DeAndre Yedlin.

Spørsmålet blir hva den nye treneren Mauricio Pochettino kan få ut av signeringene fra i fjor. Stallen er full av spørsmålstegn, og ingen kan si med sikkerhet hva spillere som Emmanuel Adebayor, Roberto Soldado og Erik Lamela vil levere. Pochettino har faktisk uttalt at han har for mange spillere. Gylfi Sigurdsson har returnert til Swansea City. Flere kan selges mot slutten av august.

Målet er en topp-fire plassering, men med tanke på kvalitetene rivalene besitter, kan oppdraget fort bli tøft. Selv for en imponerende trener som Pochettino.

8. Stoke City

Mark Hughes har bygget videre på laget til Tony Pulis på imponerende vis. Stoke havnet på niendeplass forrige sesong og brukte en spillestil der ballen går mer langs bakken. I løpet av sommeren har den lille teknikeren Bojan Krkić blitt hentet fra Barcelona. Hughes har også signert Phil Bardsley, Steve Sidwell og Mame Biram Diouf.

Med solide spillere som Asmir Begović, Ryan Shawcross og Charlie Adam allerede i stallen, bør Stoke ha gode forutsetninger til å slåss om å vinne den interne tabellen som kan oppstå bak ligaens syv beste lag.

9. Newcastle United

Forrige sesong var turbulent for Alan Pardew, men nye signeringer gir fornyet håp. Sommerens forsterkninger inkluderer Jack Colback, den spennende franskmannen Rémy Cabella, den nederlandske forsvarsspilleren Daryl Janmaat og trioen Siem de Jong, Facundo Ferreyra og Emmanuel Rivière.

Selv om høyrebacken Debuchy har dratt sørover, er stallen talentfull nok til å forbedre tiendeplassen. Pardews oppgave blir å skape et sammensveiset lag som kan oppnå resultater umiddelbart.

En mer usikker sak er om treneren selv kan vinne tilbake fansens tillit, som har dalt like drastisk som lagets formkurve etter jul.

10. West Ham

Enner Valencia

Nysigneringen Enner Valenica kan bli en nøkkelspiller for West Ham.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Det ikke lett å være Sam Allardyce. Treneren har tatt West Ham tilbake til det fineste selskap og deretter sikret to trygge plasseringer midt på tabellen. Likevel er han blant favorittene til å vinne «the sack race» – kampen om å bli sparket først. Årsaken er den vanlige: mangel på underholdende fotball.

Langtidsskaden til Andy Carroll er Allardyces største problem. Men han har spennende erstattere. VM-profilen Enner Valencia bør bli en nøkkelspiller, og Mauro Zárate tilfører en ny dimensjon.

Med slike spillere til rådighet bør en rutinert aktør som Allardyce styre West Ham til trygg plass nok en gang – om han får arbeide i fred.

11. Swansea City

Garry Monk ble kastet inn i trenerjobben forrige sesong, noe han innrømmet var en uvant erfaring. Med en full sesongoppkjøring bak seg kan den tidligere stopperen endelig vise hva han er laget av. Ben Davies, Michel Vorm og Michu vil bli savnet, men tilbakekomsten til Sigurdsson kan vise seg å bli gull verdt.

Store forventninger settes også til signeringene Jefferson Montero og Bafétimbi Gomis. Om laget i tillegg holder fast på Wilfried Bony, har Monk et slagkraftig mannskap som bør kunne holde seg unna nedrykkskampen.

12. Southampton

Det er vanskelig å vite hva man skal forvente av Southampton. Pochettino har forsvunnet sammen med spillere som Lallana, Lambert, Lovren og Shaw. Den nye treneren Ronald Koeman er erfaren, men har aldri jobbet i Premier League, og vil måtte bygge et nytt lag. Nederlenderens største kjøp så langt er Dušan Tadić, Graziano Pellè, Shane Long, Saphir Taïder og Fraser Forster. .

Samtidig ønsker nøkkelspilleren Morgan Schneiderlin seg vekk fra klubben, noe som skaper unødvendig uro. Om Koeman kan skape ro og stabilitet på sørkysten, kan Southampton seile inn til en respektabel plassering, men det vil imponere om klubben gjentar åttendeplassen.

13. Sunderland

Gustavo Poyet gjennomførte en bragd ved å berge plassen i mai. Uruguayaneren er en dyktig trener, men klubbens sommerhandel så langt gir grunn til bekymring. Jordi Gómez, Billy Jones og Costel Pantilimon har blitt hentet gratis. Den største signeringen er Jack Rodwell fra Manchester City.

Men det faktum at Poyet ikke er Paolo Di Canio bør bety at Sunderland klarer seg bedre enn i fjor, og om et par ekstra spillere kan hentes, bør kontrakten bli fornyet. En mulig nykommer er Fabio Borini, om han sier ja til en permanent overgang fra Liverpool.

14. Queens Park Rangers

Harry Redknapp er tilbake. Treneren vant playoff-finalen i Championship – såvidt – og førte QPR tilbake til Premier League på første forsøk. Han har siden forbedret forsvaret ved å hente Rio Ferdinand, Steven Caulker og Mauricio Isla.

Det har ikke vært noen gjentagelse av klubbens katastrofale handlerunde for to år siden, da en rekke profilerte spillere floppet og klubben rykket ned. I tillegg til Ferdinand, Caulker og Isla har QPR kun hentet Jordon Mutch. Men om Loïc Rémy blir, bør Redknapp ha nok kvalitet til å sikre plassen.

15. Hull City

Hull kan se tilbake på en knallsesong hvor de holdt seg i Premier League og nådde FA Cup-finalen. Steve Bruce har sikret seg Jake Livermore på permanent basis, mens Robert Snodgrass og Tom Ince også er på plass. Spesielt førstnevnte bør kunne tilføre mye.

En bekymring er hvordan stallen vil takle spill i Europaligaen. Et annet problem kan bli å erstatte Long om han selges til Southampton. Likevel skal Bruce ha rutinen og ferdighetene til å holde Hull i det beste selskap.

16. Leicester City

Leicester var overlegne i Championship og rykket opp med klar margin. Treneren Nigel Pearson har blant annet hentet Matthew Upson og Marc Albrighton gratis, og har slått klubbens overgangsrekord for å signere den argentinske spissen Leonardo Ulloa fra Brighton. Ingen nøkkelspillere har forlatt klubben. Håpet lever.

17. Aston Villa

Kaos hersker på Villa Park. Eieren Randy Lerner ønsker å selge klubben, mens Paul Lambert er under press etter to strake sesonger i nedrykksstriden. Gratissigneringer som Philippe Senderos, Joe Cole og Kieran Richardson er ment å sørge for at det ikke blir en tredje. Men Christian Benteke er fortsatt skadet, og selv om Ron Vlaar blir værende, blir det tøft.

18. West Bromwich Albion

Forrige sesong var nervepirrende for West Bromwich, og både treneren og flere spillere har blir rensket unna. Nye fjes inkluderer Joleon Lescott, Cristian Gamboa og Brown Ideye. Det største spørsmålstegnet settes ved den nye sjefen Alan Irvine, som ikke har trent en klubb siden han fikk sparken fra Sheffield Wednesday i 2011.

19. Burnley

Sean Dyche har gjort en glimrende jobb med Burnley og kom på andreplass i Championship. Den talentfulle treneren har blant annet hentet Michael Kightly, Steven Reid, Marvin Sordell, Matt Taylor og Lukas Jutkiewicz, men fast plass vil være en bragd.

20. Crystal Palace

Da denne listen først ble laget, ble Crystal Palace satt opp på en trygg 13. plass. Det kunne virke noe optimistisk. Stallen trengte utvilsomt forsterkninger. Kun Fraizer Campbell, Martin Kelly og Brede Hangeland av nykommerne vil kunne knive om plasser i startoppstillingen. Den eneste årsaken til tipset var treneren Tony Pulis.

Pulis stod for en enorm trenerprestasjon da han tok over et håpløst Palace-lag i november og førte dem til trygg plass. Waliserens evne til å organisere lag og gjøre dem vanskelige å slå var faktoren som dekket over klubbens mangel på kvalitet. I sin lange trenerkarriere, har han aldri rykket ned.

Men i går kveld, to dager før sesongstart, forlot Pulis klubben etter uenigheter med styret. Han ønsket mer kontroll over overganger og større investeringer, etter å ha gått glipp av flere potensielle signeringer. Det fikk han ikke. Om Palace spiller i Championship neste sesong, har de kun seg selv å takke.

Fotballnyheter