NRK Meny
Normal

Slik fungerer Nederlands supervester

Vester med innebygde «kjøleelementer» sørger for at Nederland-stjernene ikke blir overopphetet i Brasil-varmen. Den norske padlekongen Eirik Verås Larsen vet alt om hvor effektiv nedkjølingen er.

Nederlands kjølevester

SE VIDEO: Nederland-spillerne brukte kjølevestene før ekstraomgangene mot Costa Rica. Vestene holder en temperatur som er åtte til ti grader kjøligere enn lufttemperaturen.

Laster innhold, vennligst vent..

Sol, godt over 30 grader og 70 prosent luftfuktighet enkelte steder kan gjøre mye med kroppen til en idrettsutøver. Det har både trenere og spillere fått erfare under årets fotball-VM i Brasil.

Mens brennvarmen fikk Italia-trener Cesare Prandelli til å tenne på alle plugger mot FIFA, har Nederland-leiren holdt hodet kaldt og stilt meget godt forberedt til mesterskapet:

Sommer OL i London 2012

Eirik Verås Larsen, som er olympisk mester i padling, har gode erfaringer med kjølevest.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Arjen Robben og de andre Nederland-stjernene bruker nemlig avanserte kjølevester – som vanligvis brukes av brannmenn og røykdykkere – før, under og etter VM-kampene.

Mange hevet øyenbrynene da de gjennomsvette spillerne tok på seg det som kan minne om skuddsikre vester i minuttene før ekstraomgangene mot Costa Rica ble blåst i gang.

Det er usikkert om det var vestene som utgjorde forskjellen mot Costa Rica-spillerne, men én ting er sikkert: Kjølevestene er alltid med Nederland-stjernene på jobb.

Men hvorfor bruker spillerne vestene og hvordan fungerer de?

– Behagelig

– Det er spesielt bra for utøvere som ikke er vant til varmt klima. Når det er så varmt, kan det bli en ekstra belastning på kroppen og restitusjonen om man i tillegg må bruke tid på å kjøle seg ned. Derfor er kjølevester en fin måte å få en kroppstemperatur som man er vant til.

Dét sier olympisk mester Eirik Verås Larsen til NRK.no. Den tidligere kajakkpadleren har brukt kjølevester i flere år, og mener det er et godt virkemiddel i heten.

– Man presterer ikke maksimalt inne i en badstu – det er litt den effekten man kan få når det er varmere enn det man er vant til. Det er en enkel måte å gi kroppen enklere arbeidsbetingelser, sier han.

Sterling Baines

England-spillerne trente i vinterklær i forkant av VM for å bli vant til heten.

Foto: Francisco Seco / Ap

Kalde i flere timer

De nederlandske vestene legges i iskaldt vann i to minutter og holder seg kalde – og tørre – i flere timer etterpå. Vestene holder en temperatur som er åtte til ti grader kjøligere enn lufttemperaturen.

– Jeg synes det er veldig behagelig å ha den på før og etter løp, sånn at man ikke føler seg ikke så varm og klam. For meg har det vært bra å ha disse kjølevestene, sier Verås Larsen.

Brasil-varmen har vært en stor snakkis før og under VM, og ingen skal påstå at fotballstjernene ikke tar utfordringen på alvor. England har kanskje fått mest oppmerksomhet for måten de prøvde å forberede seg på varmen:

Én måned før VM ladet England opp på den portugisiske solkysten i vinterklær, for at kroppen skulle bli vant til heten. Deretter dro de til varme Miami for å akklimatisere seg.

Verås Larsen synes det er rart at ikke flere europeiske lag har brukt kjølevester under VM.

– Men det kommer vel helt an på hvor varmt det er. Temperaturen i Brasil varierer nok litt fra dag til dag, sier han.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia