NRK Meny
Normal

Slik forklarer fotballjentene forvandlingen

KALMAR (NRK.no): Kvinnelandslaget tapte kamp etter kamp før EM. Selv spillerne er overrasket over den plutselige snuoperasjonen.

Kvinnelandslaget i forandring

Kvinnelandslaget har gått fra en lang tapsrekke før EM, til seier etter seier i EM-sluttspillet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det var ikke mange som hadde troen på oss før mesterskapet ... og for å si det sånn – det hadde ikke jeg heller, flirer Trine Rønning til NRK.no dagen etter kvartfinaleseieren mot Spania.

De norske fotballjentene gikk fra tap til tap i oppkjøringen til EM-sluttspillet. Før mesterskapet stod de norske jentene oppført med hele sju kamper på rad uten seier.

Under EM-kampene i Sverige har imidlertid skuta snudd, og laget som tidligere virket blottet for selvtillit er klare for EM-semifinale mot Danmark på torsdag – kvinnelandslagets beste prestasjon siden EM-sølvet i 2005.

– Fire EM-kamper har endt med tre seire og ett uavgjortresultat. Hva har skjedd?

Vi sparte kruttet til EM

– Vi har rullert masse på laget inn mot EM, både foran og bak – og til slutt har vi funnet den beste elleveren. I tillegg må jeg si at det er en del rutinerte spillere i dette laget som vet å spare kruttet til når det virkelig gjelder, smiler Trine Rønning, en av landslagets mest rutinerte spillere.

– Vi prøvde og feilet litt i forkant av mesterskapet, og vi var inne i en hard treningsperiode da vi gikk på mange av de tapene. Vi har mye rutine i mesterskap og er mye bedre nå enn på samme tid i fjor, sier Marit Fiane Christensen til NRK.no.

– Det er alvor nå, og alle spillerne gjør sitt ytterste, forklarer Ada Hegerberg, jenta bak den flotte 3-0-scoringen mot Spania mandag kveld.

– Å våkne i dag var som å våkne på julaften, strålte 18-åringen.

Meget veltrent lag

De norske jentene var gjennom noen beintøffe treningsøkter før mesterskapet, blant annet i regi av tidligere tikjemper Benjamin Jensen, og har så langt i mesterskapet struttet av innsatsvilje og løpskraft.

Fotballjentene er ikke i tvil om at de har et meget godt trent lag.

– Vi er i hvert fall ekstremt løpsvillige. Vi har gjort den jobben som kreves for å være fysisk rustet til et mesterskap, slår Rønning fast.

– Støtteapparatet og fysioteamet har gjort en kjempejobb, men vi spillerne har også stått på for å finne formen. Jeg synes vi først og fremst kan takke oss selv, sier Caroline Graham Hansen til NRK.no.

– Jeg er kanskje ikke i mitt livs form, men det er ikke langt unna, fortsetter Rønning.

I semifinalen venter altså Danmark – noe de norske jentene er godt fornøyd med.

– Det kom et lite jubelbrøl da Danmark scoret vinnermålet, erkjenner Rønning.

Kampen spilles i Idrottsparken i Norrköping torsdag kveld, og kampen kan du se på NRK1 fra kl. 20.30.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.