NRK Meny
Normal

Gaal og genial – Slik er Uniteds nye manager

Louis van Gaal (62) er både sjarmerende og ekstremt hissig. Manchester United har ansatt en manager med mange sider.

Louis van Gaal har levd et trenerliv som manager for noen av de aller største klubbene i verden. Han har tatt Ajax, AZ, Barcelona og Bayern München til ligatitler, og vant Champions League med Ajax. På mandag ble det bekreftet at han nå skal jage ligatittelen som manager for Manchester United.

– Jeg er som jeg er. Selvsikker, arrogant, dominerende, ærlig, hardtarbeidende og innovativ, sa han da han ble lansert som ny manager i Bayern München.

Van Gaal

Louis van Gaal fotografert i 2010, da han var manager i Bayern München.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Forfatteren av biografien «O, Louis», Hugo Borst, kjenner alle sidene av Louis van Gaal bedre enn de fleste, og forteller i et intervju med The Telegraph om mannen han beskriver som «spesiell, briljant, men et levende paradoks».

Hissigpropp

– Man føler seg aldri helt komfortabel rundt ham. Noen ganger er han sosial, ler og er sjarmerende, andre ganger en diktator, arrogant og veldig sint. Jeg har opplevd begge deler. Det er aldri kjedelig rundt Louis van Gaal, sier Borst, og mener den engelske pressen ganske raskt kommer til å få oppleve ham på godt og vondt.

– Han kommer til å være tålmodig til å begynne med, men jeg kan garantere deg at han en dag kommer til å vise temperamentet sitt i offentligheten og da vil dere få se glimrende TV. Det kommer til å bli gøy, en stor attraksjon for britisk tv og Manchester United, sier Borst.

Viste stellet

Historiene om den 62 år gamle mannen med døpenavnet Aloysius Paulus Maria van Gaal er mange. En av gjengangerne er fra tida i Bayern da han skulle forklare spillerne at han ikke var redd for å stå for beslutningene sine.

Da skal han ha sluppet ned buksene for å illustrere at han hadde utstyret som skulle til for å kunne ta tøffe beslutninger.

Spesiell filosofi

I et intervju han gjorde med FIFA før jul i fjor, forteller han at han mener hans fotballfilosofi er det som gjør han til den beste treneren.

I intervjuet forteller han også noe om bakgrunnen til at han ønsket seg tilbake til jobben som klubbtrener.

– Jeg sa en gang at jeg ikke likte jobben som landslagssjef. Det var ikke bra at jeg sa det, men jeg sa det fordi jeg savnet å arbeide med spillerne, fortalte Van Gaal og fortalte at det var den daglige kontakten han savnet, og at han ikke hadde en fast gruppe å forholde seg til, men at han måtte velge og vrake fra gang til gang.

Gir unge sjansen

Van Gaal er en type som er sterk engasjert på treningsfeltet, og er tilhenger av å gi unge spillere tillit. Listen over spillere som har fått sitt gjennombrudd av Louis van Gaal er lang.

Edwin van der Sar, Clarence Seedorf og Edgar Davids var blant dem han ga sjansen i Ajax. Xavi, Iniesta og Carlos Puyol fikk gjennombruddet under van Gaal i Barcelona, Thomas Müller og David Alaba i Bayern München.

LES OGSÅ: – Han er tøff, og folk liker ham ikke

– Jeg pleier alltid å beholde en av trenerne når jeg kommer inn i en ny klubb, og da kan jeg spørre hvem av de yngre spillerne kan bli gode nok. I Bayern fortalte Hermann Gerland meg om Thomas Müller, Holger Badstuber og David Alaba. Så jeg lot dem trene med førstelaget og så bestemte jeg hvor de skulle spille, forteller han.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.