Slik beskriver han den skitne agentbransjen

Tidligere fotballagent Knut Høibraaten innrømmer at han betalte 40.000 for å jukse på FIFA-eksamen. – Jeg pisser mest på meg selv, sier han om boka «Fotballagenten».

Knut Høibraaten

Knut Høibraaten innrømmer at han har rundlurt medier og jukset for å få FIFA-lisens. Han hevder begge deler er vanlig i agentbransjen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Den nye boka til tidligere fotballagent Knut Høibraaten har fått stor oppmerksomhet på grunn av ubekreftete anklager, blant annet mot fotballpresident Yngve Hallén.

Men i alt oppstyret har noe druknet: Hvordan boka tegner et mildt sagt stygt bilde av agentbransjen og Høibraatens egen rolle i denne.

Forfatteren innrømmer nemlig at han både jukset og omgikk reglene til det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i starten av karrieren - og hevder at det er helt vanlig blant agenter.

– I media i dag fremstår det nok som jeg bare kommer med beskyldninger mot andre i boken, men den som blir pisset mest på, er meg selv, sier Knut Høibraaten til NRK.no.

Betalte 40.000 for eksamensfasit

Knut Høibraaten

Slik ser boka 'Fotballagenten - Røverhistorier fra Fotball-Norge' ut.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Først arbeidet Høibraaten uten lisensen man må ha for å være fotballagent. I denne perioden skal han ha tjent flere hundre tusen kroner, blant annet for Rosenborg.

Så, da han måtte krype til korset og skaffe seg lisensen, hevder han at han jukset på eksamen.

I boken skildrer han hvordan han skal ha betalt 40.000 kroner for å få utlevert fasiten til eksamenen på forhånd.

– Det stemmer at jeg kjøpte fasiten på forhånd. Jeg vet om flere som har gjort det samme, sier Høibraaten.

Fikk hjelp fra innsiden

I boken skriver Høibraaten hvordan en bekjent av ham ringte ham med svarene på oppgaven bare minutter før eksamenen startet.

Hjelperen hadde på forhånd fortalt at han hadde en «på innsiden» i et fotballforbund som kunne skaffe svarene.

– Hva forteller det om agentlivet at det går an å jukse på den måten?

– Det er vel som med folk flest. Jeg jukset på barneskolen, og jeg jukset nå. Det har vel litt å gjøre med min respekt for FIFA og deres system, sier Høibraaten.

Spillet om media

Høibraaten skriver også om hvordan han kunne rundlure journalister for å tjene penger på spilleroverganger.

Han viser blant annet til et eksempel hvor han kokte sammen en nyhet om at Chelsea var interessert i en Sogndal-spiller. Bergens Tidende skrev sak om at «Chelsea snuser på Sogndal-keeper», men ifølge Høibraaten «inneholdt ikke ryktene et snev av sannhet».

– Jeg lærte av journalister at det er sånn gamet fungerer. «Nå koker vi opp noe greier», sier han til NRK.

Han innrømmer å ha ringt Bergens Tidende for å lure dem til å tro at Chelsea var interessert i spilleren. BT ringte så Sogndal, som sa de hadde hørt om Chelsea-interessen.

– Vips, så hadde vi en sak. Det gikk til England og alt. Det var supert, for jeg skulle jo selge ham til Brann. Alle var glade, sier Høibraaten til NRK.

– Høres ut som et eventyr

Gunnar Martin Kjenner

Fotballagent og advokat Gunnar Martin Kjenner synes Høibraatens beskrivelser er så spesielle at han nesten ikke tror det er sant.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Ikke alle kjenner seg igjen i beskrivelsene fra Høigaarden.

Advokat og fotballagent Gunnar Martin Kjenner blir på ingen måte overrasket over å høre at Høibraaten opererte uten lisens. Han reagerer langt sterkere på historien om hvordan han skal ha jukset på eksamenen.

– Jeg vet at det går an å kjøpe seg lisens i en del afrikanske land, men i Europa og Norge har jeg aldri hørt om lignende, sier han, og legger til:

– Det høres veldig rart ut, nesten som et eventyr. Det er nesten så jeg ikke tror det er sant.

– Må være rak i ryggen i agentbransjen

Kjenner har i mange år irritert seg over at det er mange som jobber som agenter uten lisens.

– Når man hører om dette kan man få inntrykk av at agentlivet består av mye løgner, juks og fanteri. Er det noe du kjenner deg igjen i?

– Nei, men når det gjelder Høibraaten må du ta i betraktning hvor han har jobbet. Han har stort sett jobbet i Albania. Det varierer veldig fra verdensdel til verdensdel, men i Norge er mitt inntrykk at det stort sett fungerer veldig bra, sier Kjenner.

– Hvordan vil du beskrive hverdagen som fotballagent?

– Det er et morsomt liv. Man treffer mange positive mennesker. Man er med på karusellen, men du skal nok være ganske rak i ryggen for å komme gjennom det, medgir Kjenner.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp