– Vi håper å gi folk fotballopplevelser for livet

NRK inviterer deg til en VM-fest på TV, radio, nett og sosiale medier.

VM

HER ER KAMPENE: Alle kampene markert med blått vises på NRK, mens gult markerer TV 2.

Laster innhold, vennligst vent..
Tjærnås

EKSPERT: Lars Tjærnås vil bidra med sine VM-analyser på NRK.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Nå er ventetiden endelig over.

Torsdag kveld trilles fotball-VM i gang, og da går samtidig startskuddet for NRKs store fotballsatsing.

TV-rettighetene er som kjent delt mellom NRK og TV 2, og mens sistnevnte får æren av å åpne festen, viser NRK den store finalen.

For første gang skal kanalene også bruke felles TV-studioer på både Kontraskjæret ved Akershus festning og i Rio de Janeiro.

– Håper å gi opplevelser for livet

Carina Olset leder sendingene fra Oslo, mens Line Andersen får gjester og eksperter på Copacabana-stranden i Brasil.

Begge vil tilby reportasjer, intervjuer, gjester og analyser i oppkjøringssendingene, i pausene og etter kampene.

NRK sender to kommentatorpar til Brasil. Christian Nilssen og Tom Nordlie kommenterer de innledende kampene, mens Andreas Stabrun Smith og Erik Solér kommenterer utslagsrundene (se faktaboks).

– Vi håper å gi det norske folk fotballopplevelser for livet. Og at det blir skapt øyeblikk i Brasil som de unge i dag snakker om når de blir pensjonister, sier sportssjef Rune Haug.

NRK har rettighetene til fotball-VM for første gang siden 2006. Da viste TV 2 to tredjedeler av mesterskapet.

– Vi kjenner selvsagt på forventningspresset, men først og fremst gleder vi oss til fantastiske fotballopplevelser og at vi sammen med TV 2 skal lage en måned med fotballfest, sier Haug.

Se gjestelisten

Tidligere fotballspiller Lise Klaveness og tidligere fotballtrener Lars Tjærnås vil være faste eksperter i Oslo-studioet. Nye gjester vil hver dag gi deg sin ekspertkompetanse gjennom hele VM.

Og hva har Magnus Carlsen, Jon Michelet og Ada Hegerberg til felles? Alle er invitert til NRKs VM-sendinger (se faktaboks).

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fotball VM 2014 Brasil

KLAR FOR FESTEN: Andreas Stabrun Smith (f.v.), Arne Scheie, Lise Klaveness, Carina Olset, Tom Nordlie og Christian Nilssen. I tillegg er Line Andersen, Erik Solér og Lars Tjærnås med på NRK-laget.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Tilbyr alt på nett

NRK satser også stort på å gi deg det beste tilbudet på nett. Alle VM-kampene vil gjøres tilgjengelig på www.nrk.no/vmreprise. NRKs kamper kan sees både direkte og i opptak, mens TV 2s kamper kun kan sees i opptak på NRK.no.

nettsiden med kampopptakene vil det ikke være nyheter om kampene, slik at du kan klikke deg inn uten å få resultatet avslørt. Hvis du ikke har mulighet til å sitte oppe en VM-kveld, kan du legge deg vel vitende om at hvert eneste minutt er tilgjengelig på NRK.no.

Alle kampene vil også følges direkte i tekst. En helt ny resultatservice gir deg fortløpende oppdatering i kampene. Her er det utviklet et scoringsvarsel med integrerte videohøydepunkter, og alle mål og andre vikitge hendelser vises fortløpende.

– Vi skal sørge for at man ikke behøver gå glipp av noe. Juni og juli er ofte den fine tiden, og hvis man ønsker å tilbringe den andre steder enn foran en stor TV, kan du ta med deg VM på mobilen din, sier redaksjonssjef for Nye Medier i NRK Sporten, Ellen Rian.

Line Andersen

I BRASIL: Programleder Line Andersen.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Erik Solér i Mesternes mester

KOMMENTERER: Erik Solér er ekspertkommentator for NRK.

Foto: Julia Naglestad / NRK

I resultatservicen får du også en effektiv oversikt over alle oppgjørene, tabellene, toppscorerne og sendetidspunkt.

På den store VM-siden følger vi nyhetsbildet tett under VM, og her kan du holde deg oppdatert på siste nytt gjennom hele mesterskapet.

Rekordsatsing på radio

Hvis du sitter i seilbåten eller et annet sted uten TV- eller nettilgang, må du huske å ta med deg en radio. NRK sender nemlig samtlige VM-kamper på radio for aller første gang, og 31 av de 64 kampene sendes på NRK P1.

Samtlige vil være tilgjengelige på DAB-radiokanlen NRK Sport.

Olav Traaen, Thomas Lerdahl, Trond Johnsen og Mads Håby vil gi deg lydbildene fra VM, og kommentatorene får med seg Jon Knudsen, Kal-Petter Løken og Arne Erlandsen som eksperter.

– NRK har en lang tradisjon for å sende de store mesterskapene på radio. Nå tilbyr vi samtlige 64 kamper til publikum, og folk skal være garantert å få med seg hver eneste scoring og hvert eneste høydepunkt uansett hvor de befinner seg, sier redaksjonssjef i NRK Sporten, Sjur Molven.

Delta i VM-dekningen

Hele NRKs VM-satsing er underlagt emneknaggen #nrkvm. Denne vil gjelde både på Twitter, Facebook og Instagram.

Vi oppfordrer våre seere, lesere og lyttere til å «tagge» eller knagge sine meldinger, bilder, beskjeder og lignende med #nrkvm.

Her kan du stille oss spørsmål, komme med tilbakemeldinger, diskutere mesterskapet og dele meninger, bilder og video.

#arneball

Arne Scheie er pensjonert, men den evige kunnskapskilden har funnet nye arenaer der han kan formidle sitt enorme engasjement om fotball.

NRK vil tvitre morsomme og kuriøse fakta om fotball-VM under emneknaggen #arneball, skrevet av Arne Scheie selv.

Under denne emneknaggen kan også våre seere bidra med egne «fun facts» om kampene, spillerne, nasjonene som deltar og alt mulig annet som måtte vekke interesse.

Scheie vil ha en egen spalte i magasinsendingene knyttet til #arneball. Det vil være én av flere satsinger på sosiale medier under VM.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp