Slik blir Mourinhos «nye» Chelsea

José Mourinho blir den åttende Chelsea-manageren i rekken på seks år. Med portugiseren tilbake i sjefsstolen spås en ny storhetstid for London-klubben - men suksessen må komme fort.

Jose Mourinho

José Mourinho var Chelsea-manager fra 2004-2007. Nå er portugiseren tilbake i Premier League-klubben. – Mourinho bruker mer tid på treningsfeltet og er tettere på spillerne enn Benitez, mener lederen i Chelseas norske supporterklubb.

Foto: Fotograf CARL DE SOUZA / Afp

Roman Abramovitsj

Siden José Mourinho forsvant i 2007, har Roman Abramovitsj ansatt sju managere. Nå er Mourinho tilbake. – Er ikke Mourinho nærmest eneveldig på det sportslige, kommer det til å skjære seg, mener Fredheim.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Kenneth Fredheim

Tidligere fotballkommentator Kenneth Fredheim tror Mourinho vil gjeninnføre en struktur og tydelighet som han mener har vært fraværende i Chelsea de siste årene.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
– Medieoppstyr og Mourinho går hånd i hånd. Uttalelsene kommer til å bli oppsiktsvekkende og hyppig siterte. Kjedelig kan man garantere at det ikke blir, sier Kenneth Fredheim til NRK.no om Chelseas nyansettelse av Jose Mourinho.

Fredheim kommenterte Premier League sist gang José Mourinho satt i managerstolen på Stamford Bridge. Siden Mourinho gikk ut av Chelsea-dørene i 2007, har sju andre menn hatt jobben.

– Chelseas spillestil de siste årene er litt vanskelig å beskrive. Etter at Mourinho forsvant har det vært svingdør med managere, der ingen har nådd opp til kravene fra Roman Abramovitsj, sier den tidligere fotballkommentatoren.

Gjeninnfører kynisme

Ingen av dem har sørget for samme suksess som Mourinho klarte da han ledet Chelseas til en lenge etterlengtet suksess med to ligagull, ett FA cup-trofé og to ligacuptitler på tre år.

– Selv om vi har hatt en viss suksess i ettertid, har vi savnet Mourinho siden 2007, sier Even Strete, leder i Chelseas norske supporterklubb, til NRK.no.

Portugiseren har lagt lista høyt for tilbakekomsten. Han har lovet Premier League-klubben akkurat det samme som sist.

– Under sin første periode innførte Mourinho struktur, en kynisk spillestil, men en spillestil som også var underholdene. Med det spillet ledet han Chelsea til pokaler. Jeg er relativt sikker på at han kommer til å gjeninnføre strukturer og tydelighet som har vært fraværende de siste årene, sier Fredheim.

Besluttsom

For med Mourinho tilbake i managerstolen blir det klare meldinger på Stamford Bridge. Portugiseren er kjent for å være en bestemt mann. Fredheim mimrer om en kamp der Chelsea-manager Mourinho gjorde tre bytter i pausen.

– Det hadde jeg vel aldri sett på det nivået før. Chelsea gikk ut i ny formasjon, fillerista Bolton og vant 5-1. Han er en beslutningens mann, Mourinho, sier den erfarne Premier League-kommentatoren.

Torres

Fernando Torres viste gamle takter i europaligafinalen for Chelsea. Spanjolen kan blomstre under sin nye manager, mener Fredheim.

Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp

Og akkurat det er en egenskap supporterleder Strete setter pris på.

– Mourinho har evnen til å ta grep tidlig i kamper. Han er mer fleksibel enn Di Matteo og Benitez, mener Strete.

Direkte spillestil

Fredheim tror Mourinho vil skape et Chelsea der det går fort fremover på banen, et lag med mye hurtighet og sterk fysikk.

– Fysikk så vi med blant andre Karim Benzema og Gonzalo Higuain i Real Madrid. Det er langt ifra «kick and run», Mourinho er flink til å variere mellom ballbesittelse og at det skal gå raskt fremover, sier han.

Fotballkommentatoren tror derfor at Mourinho vil hente inn nye spillere.

– Han har tidligere likt en rekkeleder, en stor sterk spiss som tar mye oppmerksomhet. Det vil forundre meg om han ikke henter inn en slik type. Han har en toppspiss i Fernando Torres, men han må ha flere, sier Fredheim.

Iker Casillas

Real Madrid-keeper Iker Casillas ble vraket av Jose Mourinho. – Det kan skje ting, men i Inter og Real Madrid gjorde han bare en jobb. Det er Chelsea han er glad i, sier Strete med glimt i øyet.

Foto: JON NAZCA / Reuters

Supporterleder Strete tror imidlertid ikke det blir store endringer i Chelseas spillerstall over sommeren. Han peker på spillere som Oscar, Juan Mata, Demba Ba, John Terry og Frank Lampard.

– Vi håper også at Romelu Lukaku kommer tilbake. Han og Ba er jo litt av samme type som Didier Drogba. Jeg tror vi har et godt nok lag til å kjempe i toppen av Premier League, mener Strete.

– Vi har gode sjanser på seriegullet neste sesong, men det kommer til å bli jevnt, mener han.

Kontroverser

Men med «The Special One» kommer ikke bare ny fotballfilosofi. Det var bitter konflikt da portugiseren forlot Chelsea i begynnelse av 2007/2008-sesongen, og Mourinho er en mann omsvermet av kontroverser.

– Det som kanskje bør bekymre Chelsea litt, er at han i både Inter og Real Madrid har vært i konflikt med spillere, sier Fredheim, som bruker Iker Casillas som eksempel.

Den spanske landslagskeeperen ble benket av Mourinho, en avgjørelse mange stilte spørsmål ved.

Real Madrid - Training & Press Conference

José Mourinho har allerede lagt press på seg selv som ny Chelsea-manager. Uten suksess i første sesong kan det blir trøblete for portugiseren.

Foto: Lars Baron / Bongarts/Getty Images

– Det er den litt sære, uberegnelig siden av Mourinhos personlighet. Vi får se hvor raskt han klarer å lage en knyttet gruppe i Chelsea. Det har han vist før at han kan være fantastisk på. Når ikke kontroversene blir for mange, er det få som er en så god lagbygger som Mourinho, mener fotballkommentatoren.

Strete mener Mourinho er bedre på å coache enkeltspillere enn sin forgjenger Rafael Benitez.

– Benitez er mer en kontormann, men Mourinho bruker mer tid på treningsfeltet og er tetter på spillerne, sier Strete, men tør ikke å utelukke konflikt også der:

– Det kan skje ting, men i Inter og Real Madrid gjorde han bare en jobb. Det er Chelsea han er glad i.

Kreves raske resultater

Fredheim har troen på at Chelsea kan gå mot en ny suksess med Mourinho på plass.

– Det blir interessant hvordan det tar i vei i England. Det virker som Mourinho liker britisk lynne, og at de liker han. Stemmer det, tror jeg Chelsea kan gå mot en ny storhetstid, mener Fredheim.

Mourinho har signert en fireårsavtale, men om han blir der tiden ut er langt fra sikkert.

– Det skal vel nesten godt gjøres, sier Fredheim lattermildt, og legger til:

– Det kommer an på hvor raskt suksessen kommer. Kommer den ikke i løpet av det første året begynner levenet. Det handler bare om suksess. Får han ikke det, er han borte i løpet av to år.

Fotballnyheter